18/12/09

S&P: «Άλυτες οι ελληνικές δημοσιονομικές προκλήσεις λόγω εφησυχασμού»


Του ανταποκριτή στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού
Στον εφησυχασμό προηγούμενων κυβερνήσεων λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποδίδει ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's Μάρκο Μρσνικ την παρούσα κατάσταση στα δημοσιονομικά της χώρας. Ο Σλοβένος επικεφαλής του Sovereign Risk Group της S&P για την Ελλάδα εξηγεί μιλώντας στο kathimerini.gr τι τον οδήγησε στην απόφαση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας:

Η ελληνική κυβέρνηση θα έλεγε ότι θα μπορούσατε να περιμένετε λίγο και καιρό ακόμα μέχρι να δείτε πώς προχωρά η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Γιατί λοιπόν αποφασίσατε την υποβάθμιση και γιατί αυτή τη χρονική στιγμή;
«Ενώ βεβαίως χαιρετίζουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, βρήκαμε ότι στην παρούσα φάση δεν καλύπτει επαρκώς τα εκκρεμή ζητήματα και προκλήσεις, ιδίως στον τομέα των πρωτογενών δαπανών, όπως κυρίως οι μισθοί του δημοσίου και επίσης αυτό που βλέπουμε ως ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις και μία σίγουρα δύσκολη κατάσταση στο σύστημα παροχής υγείας. Τώρα, εκτός από αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι η τροχιά του χρέους έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας και την προηγούμενη αξιολόγησή μας, τον περασμένο Ιανουάριο, στις αρχές του έτους. Αυτοί ήταν οι κύριοι παράγοντες που μας οδήγησαν στην υποβάθμιση σε ΒΒΒ+ και στο καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές επιπλοκές (CreditWatch negative)».

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που αναμένατε ή επιθυμούσατε να δείτε από την ελληνική κυβέρνηση;
«Αν και ασφαλώς είδαμε μια σειρά μέτρων στη λίστα [εξαγγελιών του πρωθυπουργού], οι λεπτομέρειες αυτών των μέτρων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί στο βαθμό που να είναι σαφές τι μπορεί να περιμένουμε από την εφαρμογή τους. Επιπλέον, αυτό που εντοπίσαμε ως ανησυχία ήταν ότι υπήρχαν αυξανόμενοι κίνδυνοι για την εφαρμογή των μέτρων λόγω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος που θα παραταθεί και στο νέο έτος και το οποίο θα μπορούσε επίσης να εντείνει πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις».

Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας αναφορικά με την Ελλάδα, πότε θα πρέπει να περιμένουμε μία νέα πρωτοβουλία από την υπηρεσία σας; Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι είναι σίγουρη πως σε λίγους μήνες οι αγορές και οι επενδυτές θα δουν ότι τα μέτρα μπορούν να είναι επιτυχή. Τι θα συμβεί λοιπόν τότε, αν γίνει κάτι τέτοιο;
«Ασφαλώς αν το πρόγραμμα τεθεί σε εφαρμογή με επιτυχία, τότε θα άρουμε αυτό το καθεστώς παρακολούθησης, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση που έχουμε κάνει και το τωρινό επίπεδο. Αντίθετα, αν το πρόγραμμα προσαρμογής καθυστερήσει ή αν υπάρξουν παρεκκλίσεις από την οδό του προϋπολογισμού που καταρτίζει το υπουργικό συμβούλιο, οι οποίες θα μπορούσαν για παράδειγμα να προκύψουν για πολιτικούς λόγους ή από κοινωνικές πιέσεις, τότε αυτό ασφαλώς θα σήμαινε πρόσθετες αρνητικές πιέσεις στην αξιολόγηση της οικονομίας».

Ποιο είναι λοιπόν το χρονικό όριο που θέτετε ώστε να δείτε πώς θα προχωρήσετε σε σχέση με την ελληνική οικονομία;
«Όπως αφήσαμε να εννοηθεί από τη δήλωσή μας με την οποία επήλθε η υποβάθμιση, περιμένουμε να δούμε να συντελείται πρόοδος τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες. Θα παρακολουθούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες στον προϋπολογισμό κατανοώντας φυσικά ότι το οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί προβλήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, γι' αυτό ακριβώς νομίζω ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πρόκειται να είναι μία σημαντική ένδειξη του πόσα πολλά θα κάνει πραγματικά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις».

Επηρεάζει καθόλου την κρίση σας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και ότι έστω και αν δεν υπάρχει μία τόσο κατηγορηματική τοποθέτηση υπονοείται ότι μπορεί να βασίζεται στις εγγυήσεις των εταίρων της;
«Αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι πως είναι θετικό ότι η χώρα έχει επιτύχει μία σχετικά υψηλή οικονομική ευημερία και η συμμετοχή στη νομισματική ένωση σίγουρα βοηθά σε αυτό, καθώς συνεχίζει να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον ισοτιμιών. Παρόλα αυτά, την ίδια ώρα η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί πως ίσως έχει οδηγήσει προηγούμενες κυβερνήσεις σε μια συμπεριφορά εφησυχαστική σε ό,τι αφορά την επίλυση των δημοσιονομικών προκλήσεων. Ως εκ τούτου η κατάσταση όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανισορροπίες έχει φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε. Μπορεί κανείς, όσο αφορά την ερώτησή σας, να αμφιβάλλει για το κατά πόσο η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι πράγματι θετική. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με αυτούς τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες αν δεν ήταν μέλος της ΟΝΕ δε θα ωφελούταν, θα είχε σημαντικά χαμηλότερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της σε σχέση με την τωρινή».
www.kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. Για να καταλάβω, εάν αρνηθούμε να πάρουμε την σύνταξη μας εμείς οι Έλληνες θα μας δανείζουν ευκολότερα, και θα ανεβεί η πιστοληπτική μας ικανότητα ? Αυτό το οικονομικό μοντέλο μήπως πνέει τα λοίσθια παγκοσμίως ? Μήπως χρειάζεται οι πολίτες να έχουν σωστή πληροφόρηση και να προσανατολιστούν στην πραγματική οικονομία και να στείλουν στον αγύριστο αυτά τα παράσιτα που ρημάξανε τον πλανήτη ολόκληρο ?
    Mήπως είναι η στιγμή να κάνουμε την κίνηση για να φεύγουν μια ώρα γρηγορότερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από ποτε φταίει ο καθρέπτης επειδή η κοπελια είναι λιγάκι άσχημη.

    Από ποτε φταίει ο καθγητής επειδή ο φοιτητής δεν είναι μελετηρός, ώστε να περάσει το μάθημα


    Όπως όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα εργάζεται ένας τεράστιος, αναλογικά, αριθμός δημοσιων υπαλληλων, οι οποιοι αμείβονται πλουσιοπάροχα. E2700 περίπου έκαστος, κατά μέσο ορο, μεικτά!!!
    Και μονιμότητα.
    Όπως όλοι γνωριζουμε, είναι τόσοι πολλοί, ώστε σε πολλές υπηρεσίες, πολλοί να μην κατεχουν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας...
    Οποιος δεν έχει πέσει με αλεξίπτωτο σε αυτήν την χωρα τους έχει δει πολλάκις.

    Είναι δυνατόν αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα;
    Μήπως κατηγορώντας τις εταιρείες αξιολόγησης,χώνουμε πιο βαθιά το κεφάλι μας στην άμμο

    Μήπως η πριγκίπισσα του παραμυθιού είναι αληθινά άσχημη, και δεν φταίει ο καθρέπτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει καλά! Το θέμα είναι σοβαρό και δεν είναι αστείο.

    Έτσι κι αλλιώς Πρέπει να διατηρηθεί το χιούμορ!

    Ε;.....Για να μην φρικάρεις.....

    Εδώ, σε αυτόν τον άλλο κόσμο που ζω, εδωσα τα Νέα από το “Ινφογνώμωνγια” στους αγγέλους:

    “Ότι οι πολιτικοί σκέφτονται την πώληση της Ακρόπολη να εξοφλήσει τα χρέη της Ελλάδα”

    Ποτέ δεν είδα κάτι τέτοιο.....Σαν τρελοί άρχισαν να σπάσουν τα πάντα!

    Πυρπόλησαν τα σύννεφα.....Έβαλαν φωτιά στο σκούτερ μου.....

    Προσπάθησα να ηρεμήσει η κατάσταση.....

    Αλλά ήταν πολύ αργά και είχε άγγελος με φτερά στην πυρκαγιά.

    Και φώναξαν.....

    Μαλακκαααα!.....Ε!....Μαλακκαααα!

    Δεν πίστευα ποτέ ότι η είδηση θα άλλαζε τον χαρακτήρα τους.....

    Πώς να κάνουν 6,5 δισεκατομμύρια της ανθρωπότητας να καταβάλει καθένα από των ποσό “60 ευρώ”......Yια την πληρωμή του χρέους της Ελλάδα;

    Τι να πω;

    Ένας τραπεζίτης του Λονδίνου αναφέρει στο Der Spiegel:

    "Ποιος έχει 1000 ευρώ χρέος, έχει ένα πρόβλημα. Αλλά αν κάποιος έχει 10 εκατομμύρια χρέους......η τράπεζά έχει ένα πρόβλημα!

    Τώρα έχω αμφιβολίες......

    Σκέφτομαι ότι οι άγγελοι δεν επαναστάτησαν εξαιτίας της υποτιθέμενης πώληση της Ακρόπολης.......αλλά λόγω της επιστροφής της Δραχμής.....

    Μήπως οι άγγελοι έχουν μαύρα χρήματα στις Βρυξέλλες;

    Δεν ξέρω.... αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι στο Λονδίνο λένε ότι το εγχώριο προϊόν της Ελλάδα προέρχεται από την πορνεία!

    Φαίνεται προπαγάνδα τουρκική..... αμέσως μετά την “μη είσοδο” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.....

    Η Ελλάδα βομβαρδίζεται από όλες τις πλευρές.

    Αυτό είναι ασύμμετρο πόλεμο!

    Οι Έλληνες με όλα τα όπλα πρέπει να βοηθήσει.....αλλά και οι άγγελοι....

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή"...


    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_4383.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.