18/12/09

Νόμπελ για σωστούς γονείς


της Ελίνας Γαληνού
Πολλοί γονείς από αρχαιοτάτων χρόνων, αποδείχτηκε ότι άξιζαν ένα βραβείο Νόμπελ, όμως ξέρουμε ότι η "γονεική απόδοση" δεν συγκαταλέγεται στις ειδικότητες που βραβεύονται επίσημα. Και όμως, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν παιδιά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφεραν να τα παραδώσουν στην κοινωνία ως χρήσιμους και άξιους πολίτες. Αλλά και στην σημερινή εποχή, παρ΄όλες τις υλικές ευκολίες, η υγιής ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι κάτι απλώς δύσκολο. Μοιάζει με άθλο πραγματικό αν σταθμίσει κανείς πόσα πρέπει να αντιμετωπίσει ένας γονιός. Ο πήχης των απαιτήσεων για τα εφόδια που πρέπει να παράσχει στα παιδιά του, ψηλώνει ολοένα. Οι κίνδυνοι που το κυκλώνουν και οι δυσκολίες για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστεί, πολλαπλασιάζονται. Τα ναρκωτικά, οι επικίνδυνες συναναστροφές μέσω διαδικτύου ή εκτός, η κακώς εννοούμενη "ελευθερία" κίνησης των παιδιών στην οποία αναγκάζονται οι γονείς να συναινέσουν ώστε να μη θεωρηθούν οπισθοδρομικοί, συνθέτουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Αν προσθέσουμε την κρίση κοινωνικών θεσμών και αξιών, την κενότητα των ανθρώπινων σχέσεων που τρέφουν πάσης φύσεως κοινωνικές παθογένειες και το αβέβαιο εργασιακό μέλλον που απειλεί τις μελλοντικές γενιές, μάλλον έχουμε καλύψει ως επί το πλείστον το πρόβλημα.

Αυτά τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας, εύλογα αναχαιτίζουν πολλούς νέους ανθρώπους από την απόφαση να γίνουν γονείς. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν σχεδόν ασυνείδητα την απόκτηση παιδιών. Ετσι όμως έχουμε φαινόμενα εγκληματικών γονέων που κακοποιούν τα παιδιά τους και άλλα, όπου γονείς υποτίθεται κάποιου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, αδυνατούν να ελέγξουν τα παιδιά τους από το ολίσθημα σε επικίνδυνους κατήφορους...Αν λοιπόν ανάμεσα σε όλα αυτά προκύψουν κάποιοι ηρωικοί γονείς που θα αναθρέψουν μελλοντικούς χρηστούς πολίτες με συνείδηση και αξιοπρέπεια, μήπως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τους αξίζει ένα Νόμπελ; Μπορεί έτσι καταδειχτούν και κάποια πρότυπα γονεικής συμπεριφοράς που θα διαφωτίσουν τις κοινωνίες...

4 σχόλια:

  1. Ετσι είναι όπως τα λέει η Ελίνα.Απλά θα ήθελα να προσθέσω ότι καλό θα ήταν και οι σημερινοί γονείς να θυμούνται ότι τα παιδιά σαν παιδιά χρειάζονται πρώτα ένα γονιό και μετά έναν φίλο και οχι το ανάποδο ...Αυτό έρχεται σιγά σιγά...Εχουμε δυστηχώς μπερδέψει (Δικαία ή άδικα) ότι σωστός γονιός είναι εκείνος ο οποίος δίνει στα παιδιά του τα περισσότερα εφόδια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην εργασιακή αρρένα, ακόμα και στο να μπορέσουν να βρουν μια δουλειά με αποτέλεσμα να έχουμε και εμείς οι ίδιοι πολλές φορές ξεχάσει ότι η ψυχική ,η πνευματική γνώση και ωριμότητα δεν έρχεται μέσα απο τα πτυχία αλλά από την ανθρωπιά που έχουμε χάσει προσπαθώντας.Εχουμε γίνει απλά τροφοί μπερδεύοντας τον όρο γονείς.Με αποτέλεσμα το λειτούργημα του σωστού γονέα να έχει ανάγκη την επικρότηση ώστε να γίνεται παράδειγμα στην σημερινή εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκηρύξαμε την Ορθοδοξία και τώρα θα χρειαζόμαστε και σχολή για γονείς....

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστίνα το ξεκαθαρίζεις πολύ΄εύστοχα το θέμα. Γονιός δεν είναι μόνο αυτός που εξασφαλίζει την υλική επιβίωση αλλά και την ηθικο-πνευματική. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρεται καί ἀπό ἐμένα.
    Ἑγῶ θά πῶ, πῶς γονιός εἷναι αὐτός πού ἐξασφαλίζει ΠΡΩΤΑ τήν ἠθική καί πνευματική καλλιέργεια καί ἐπιβίωση,καί μετά τήν ὑλική!

    Θά μοῦ πῆτε πῶς πρέπει κατ'ἀρχάς να εἶναι πνευματικοί καί ἠθικοί οἱ ἴδιοι οἱ γονεῖς.....καί αυτό ἔχει κόστος, πόνο και χρειάζονται θυσίες καί αὐταπάρνηση στούς δύσκολους καιρούς πού ζούμε!
    Μόνο στήν Ἐκκλησία καί κοντά στόν Χριστό καί με τήν Παναγιά μας, θά τά καταφέρουμε. Στήν Πηγή τῆς Ἁγαπης λοιπόν!!

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!!!
    ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΙΔΙΑ!!!!...
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!......

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.