3/12/09

Η Αθήνα υπέρ της Αγκυρας


Tου Αθανασιου Ελλις

Σημαντικοί σύμμαχοι και εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να μη θέσει εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό, παρά την εμμονή της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της Ε. Ε., και να μην ανοίγει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κάτι που είναι υποχρεωμένη να πράξει στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης με την Ε.Ε.

Με αφορμή τις «παροτρύνσεις» αυτές, είναι χρήσιμο να επισημάνει κανείς τόσο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται όσο και στην πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που ειλικρινά επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Εχει στρατηγικό συμφέρον να υποστηρίξει την προσέγγιση και, τελικά, την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε.

Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία για δικούς τους λόγους δεν μπορούν να διανοηθούν την Τουρκία ως μέρος της ενωμένης Ευρώπης, η Ελλάδα προτιμά να συνορεύει με μια Τουρκία η οποία θα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν θα προκαλεί και δεν θα την επειλεί. Δεν πρόκειται για κάποιο παροδικό επικοινωνιακό τρικ. Εχει η ίδια να κερδίσει από αυτήν την προοπτική. Γι’ αυτό, άλλωστε, τη θέση αυτή υιοθέτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, τόσο του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή όσο και η σημερινή.

Η απόφαση των κυβερνήσεων αυτών αρχικά να στηρίξουν την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία, στη συνέχεια να συναινέσουν στην απόδοση στη γείτονα καθεστώτος υποψήφιας χώρας και τελικά να συμφωνήσουν με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση της διακομματικής συνέπειας και της διαχρονικής συνέχειας που διέπει τη στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα μάλιστα ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην πορεία της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχει αποδείξει το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί ηγέτες και ο λαός της γειτονικής χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εξέπληξε η απόφασή του να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν τρεις μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί ειλικρινά να ανταποκριθεί θετικά στην «επίθεση φιλίας» του κ. Ερντογάν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτή δεν είναι μια απόπειρα εντυπωσιασμού που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να καλωσορίσει μια επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα στο εγγύς μέλλον, όπως φέρεται να έχει προτείνει ο τελευταίος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι καλά προετοιμασμένη και με προσεκτικά συμφωνημένη ατζέντα ώστε να αποφέρει αποτελέσματα.

Είναι σαφές ότι θα ήταν μάλλον άτοπο να είχε πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόπειρα δημιουργίας μιας προς στιγμήν θετικής εικόνας για την Τουρκία λίγο πριν από την αξιολόγησή της, και όχι ως μια ειλικρινής προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Με την κατάλληλη προεργασία μια επίσημη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες εκείνη την περίοδο θα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και η εξέλιξή τους θα επηρεάσει τη στάση της Αθήνας, όπως φυσικά και της Λευκωσίας, σε σχέση με τη συνέχιση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
kathimerini.gr

12 σχόλια:

  1. Αλήθεια γιατί είναι τόσο....ηλίθιοι όλοι αυτοί που μας κυβερνάνε ; Ωρες ώρες αναρωτιέμαι ότι θα πρέπει να είναι οι μοναδικοί στον πλανήτη (αν όχι στον Γαλαξία) πολιτικοί που είναι τόσο...ηλίθιοι και με τεράστια διαφορά από τους δεύτερους.
    ΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ; ΜΑ ΤΟΣΟ ΧΑΜΕΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ; ΥΠΑΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ; ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ... ΣΤΡΩΣΟΥΝ ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ; ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΊΓΟΥΡΟΙ ;
    Μήπως αν μπουν στην Ε.Ε. αποθσυνθούν ακόμη περισσότερο ; Τότε που δεν θα έχουν κανέναν ανάγκη ; Τότε που τα δικά μας θα είναι και δικά τους ; Τότε που δεν θα έχεις κανένα όπλο να τους παλαίψεις ; Πολύ δε περισσότερο που οι Ευρωαπαίοι εταίροι, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα, τότε τι θα κάνουν ; Θα ενδιαφερθεί κανείς ; Θα απαγορεύσει κανένας στους Τούρκους να έρθουν και να γεμίσουν την Ελλάδα ; Ορδές από τα βάθη της Ανατολίας.
    Αυτοί θα είναι κατ΄αρχάς η καταδίκη της Ε.Ε. Γιατί επιθυμούν τόσο πολύ οι Αγγλοι και οι Αμερικανοί την είσοδο τους ; Τότε που θα έχουν και περισσότερες ευρωβουλευτές από κάθε άλλη ευρωπαική χώρα, τι θα μπορούμε να τους κάνουμε εμείς ;
    Μπορεί να μου πει κάποιος, σκέπτομαι παράλογα ή όλα είναι παράλογα γύρω μου ; Εχω άδικο ;
    Γιατί πάντα όλοι σκέπτονται μονόπλευρα ; Δεν ισχύει αυτή η περίπτωση ;
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ; ΘΑ ΛΕΜΕ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ; ΜΑ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ;

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Ελλις,
    Μια θεωρια εχει αξια μονο οταν εξηγει την πραγματικοτητα.

    Πως συμβιβαζονται αυτα που λετε με την συμπεριφορα της Τουρκιας σε Αιγαιο, Κυπρος, μειονοτητες, κλπ? Και εξηγηστε μας, ποια ειναι τα ωφελη που βλεπετε για την Ελλαδας απο μια ενταξη της Τουρκιας στην Ε.Ε.?

    Παραπεπτοντας στις θεσεις των τελευταιων Ελληνικων κυβερνησεων δεν σημαινει τιποτα - ειναι αποτυχημενες κυβερνησεις που εχουν φερει την χωρα στο χειλος του αφανισμου, οσον αφορα την ταυτοτητα της και το μελλον της.

    Και το συμφερον της Ελλαδας σημαινει αναπτυξη της Ελλαδας σαν Ελλαδα, οχι μονο οικονομικα αλλα και πολιτιστικα. Δεν ημαστε μια 'κακως εννοουμενη Αμερικη' που ολα μετρουνται με οικονομικα μετρα και πολιτιστικες αξιες δεν λαμβανονται υπ'οψη. Η ουσια της Ελλαδας ειναι ο πολιτισμος της και η εθνικη της ταυτοτητα. Αν τα σβησεται αυτα στο ονομα μιας ειρηνης που επιτυγχανεται με ενδοτικοτητα και αφανισμο της ταυτοτητας μας, τοτε μιλατε για μια εξελιξη που δεν διατηρει καθολου την υπαρξη και τον πολιτισμο της Ελλαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νάτος και ο κύριος Έλλις...
    Προφανώς πήρε μεταγραφή σε καινούριο λόμπυ απέναντι συμφερόντων.
    Σίγουρα έχει μπερδέψει την π...α με την βούρτσα!!
    Διότι αυτά που γράφει είναι τουλάχιστον ανεδαφικά.
    Απλά συμφωνώ και επικροτώ τους Thessalos,arisg..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως πρέπει με κάποιο τρόπο να ευχαριστήσει αυτούς που του έδωσαν υλικό για το βιβλίο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί επιτέλους να μας πει κάποιος τι προβλήματα θα έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες από την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε? (όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες με εξαίρεση την Ελλάδα έχουν εθνικά αντανακλαστικά και πειθαρχούν και σε άτυπες αποφάσεις τον κυβερνήσεων τους .) Εκτός από την μετακίνηση κατοίκων της Τουρκίας που για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να είναι ελεγχόμενη, σε τι θα τους ανταγωνιστούν οι Τούρκοι, σε τεχνολογία αιχμής ? σε αντίθεση με εμάς που όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι τουρκικής προέλευσης, με αλλοιωμένη εθνική συνείδηση, με ένα Αιγαίο προκλητικά άδειο ? Έτσι μια αγορά 70 ε. ανοίγει για τους ευρωπαίους και μπαίνουν και κανόνες στην αγορά .Άρα δεν βλέπω γιατί να εναντιωθούν σε μια διευρυμένη αγορά, εμείς τι λόγους έχουμε να μπουν η Τούρκοι στην ένωση, και κόπτονται μετά μανίας όλοι τους να δείξουν την υποτέλεια τους ?Ένα λόγω βλέπω, προσπαθούν να κάμψουν το ελληνικό πνεύμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Άξια τα λεφτά τους!

    Ένας από τους τελευταίους Έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Thessalos

    Δεν φταίνε αυτοί που μας κυβερνούν αλλά εμείς (δηλ. εγώ κι εσύ) που τους εκλέξαμε κυβερνήτες. σωστός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν υπήρχε και λειτουργούσε πραγματικό δημοκρατικό σύστημα στη χώρα θα είχαμε τη δυνατότητα να απαιτήσουμε δημοψήφισμα για το εαν αποτελεί ελληνική θέση η επιθυμία της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Εδώ η ίδια Τουρκία πολύ αμφιβάλλω για το αν πραγματικά θέλει την ένταξη της και εμείς, ή μάλλον, οι "διορατικές" κυβερνήσεις μας χαίρονται σαν ηλίθιοι με την προοπτική. Οι αμερικάνοι φυσικά θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ αφού συν τω χρόνω θα δημιουργήσει τόσα προβλήματα που θα εξασφαλίσει την συνεχή αδυναμία της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΥΡΙΟΙ.ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ?ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ 500 ΕURO ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ"ΚΥΤΑΞΤΕ ΟΠΩΣ-ΟΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΑΣ,ΠΑΡ"ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ".ΚΑΠΟΤΕ,ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΤV,ΤΟΥ Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ.ΚΑΛΕΣΜΕΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ[πασοκ}ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ....ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ,ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ,{νδ}.ΕΛΕΓΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΡΙΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΑΦΗΝΗ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα γιατί καθόμαστε να συζητάμε αν είναι θετικό ή όχι να μπεί η Τουρκία στην ΕΕ.

    Το μόνο λογικό είναι να γίνουν αυτά τα γαμ.... δημοψηφίσματα για να δούμε αν την θέλουν οι κάτοικοι, τόσο δύσκολο είναι ;

    Αλλά οι κυβερνήσεις ούτε που να το σκέφτονται θέλουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
    Ειδικά μετά το ΟΧΙ στους μιναρέδες που ήρθε από Ελβετιά, θα έχουν καταλάβει τι αποτέλεσμα θα ΄χει τυχσόν δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα πω κάτι που είδα πρόσφατα με τον κ. Έλλις, σε πρωινή εκπομπή κάποιος είχε κάνει αναφορά στον ΘΕΟ και ο κύριος αυτός τον κορόιδευε απαξιωτικά, μιλάμε τα είχα πάρει στο κρανίο(και τώρα που το θυμάμαι το ίδιο), ποιος είναι αυτός δλδ? Εάν νομίζουν κάποιοι ότι το να είσαι ορθόδοξος χριστανός είναι αδυναμία κάνουν τραγικό λάθος, καλό βράδυ!
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. o k. Ellis eipe:
    Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία για δικούς τους λόγους δεν μπορούν να διανοηθούν την Τουρκία ως μέρος της ενωμένης Ευρώπης, η Ελλάδα προτιμά να συνορεύει με μια Τουρκία η οποία θα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν θα προκαλεί και δεν θα την επειλεί. Δεν πρόκειται για κάποιο παροδικό επικοινωνιακό τρικ. Εχει η ίδια να κερδίσει από αυτήν την προοπτική. Γι’ αυτό, άλλωστε, τη θέση αυτή υιοθέτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, τόσο του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή όσο και η σημερινή.

    Thessale etsi einai opos ta les !

    Kai oloi anarotiountai stin EE, idios Germanoi, galloi,Austriakoi:
    h diepei tous Ellines agiatrefti afeleia, h den einai pleon se thesi, logo aniatis blakeias,na antilifthoume oti:
    afou h Tourkia tora pou tous xreiazetai tous metaxeirizetai san ragiades, giati na allaksei stasi apenanti tous meta tin entaksi tis, pou den tha tous xreiazetai pleon ;

    Kai den milo gia ton prosxediasmeno tourkiko epoikismo pou tha ypostoume, alla kai os proti synoriaki xora...

    I moni lysi gia mas k. Ellis tha eitan: "eidiki sxesi" kai tote tha sympleame me Germanous, Gallous k.a. me elpida epityxias Monon etsi tha eixame ofeli, anti tis en lefko entaksis, pou tha mas afanisei os lao kai ethnos...

    Eimaste akatanoitoi
    Eimaste gia klammata...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΤΖΙΟΓΛΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.