10/12/09

Εμμένει στη θέση της για την ονομασία η ΠΓΔΜ

Εμμένει στη θέση της για το ζήτημα του ονόματος η ΠΓΔΜ. «Η Δημοκρατία της 'Μακεδονίας' δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που πλήττει τη μακεδονική εθνική και γλωσσική ταυτότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Υπογράμμισε δε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία πίεση για να παραιτηθεί του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού.
«Το δικαίωμα αυτό αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κινητήρια δύναμη του ελεύθερου κόσμου», σημείωσε σήμερα ο κ. Ιβάνοφ, σε εκδήλωση στα Σκόπια με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ως εκ τούτου, η δική μας κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν προκύπτει από κάποιον εθνικισμό, ιδιοτροπία, επίδειξη ισχύος ή μη ορθολογικές αξιώσεις, αλλά από τα βασικά κεκτημένα του αγώνα της ανθρωπότητας για ελευθερία», τόνισε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνείται την εθνική ταυτότητα του 'μακεδονικού' λαού και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παίξει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των 'Μακεδόνων' πολιτών».
Υποστήριξε τέλος ότι η χώρα του έδειξε ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και κριτήρια και ότι βρίσκεται στη σωστή οδό και σε αυτό, όπως ανέφερε, συνηγορεί και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, περίπου 500 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες και σήμερα μπροστά από τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια, για να διαμαρτυρυθούν σχετικά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να αναβάλει την εξέταση του θέματος του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ένωσης και της ΠΓΔΜ.
Ως διοργανωτές των συγκεντρώσεων αυτών εμφανίστηκαν φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, ωστόσο, όπως σημειώνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Σκόπια από την επαρχία, με λεωφορεία και δήλωναν υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το VMRO-DPMNE, σε ανακοίνωση του σχετικά με τις αναφορές αυτές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σημειώνει ότι δεν εμπλέκεται και δεν υποκίνησε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

9 σχόλια:

  1. Εστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ΄ορά

    Δημάρατος …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα "ασαφές" έθνος όπως οι σκοπιανοί για να αποκτήσουν εθνική συνείδηση χρειάζονται χρόνο και συγκεκριμένο "εχθρό" . Το ρόλο του εχθρού τους τον παρέχομε εμείς οι Έλληνες . Το χρόνο θα τον καθορίσουν τα αποτελέσματα σφυρηλάτησης της εθνικής τους συνείδησης στο εσωτερικό τους. Χρειάζονται κάποιες γενιές... Μέχρι τότε το σκοπιανό δεν λύνεται .. μετά βλέπομε τι θα γίνει...Εκτός αν η Ελλάδα αποδείξει πως αναμεσά τους υπάρχουν Μακεδόνες Έλληνες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφ'ενος υπαρχουν Ελληνες στα Σκοπια για τους οποιους η επισημη Ελλαδα κανει τον "Κινεζο" και αφ'ετερου το χαρτι της αποσχισης των αλβανοφωνων δεν θα ειναι και τοσο δυσκολο να παιχτει.....
    Στον Μακεδονικο αγωνα των αρχων του περασμενου αιωνα, πρωτα ξεκινησαν οι εθελοντες και μετα ακολουθησε, θελοντας και μη, το επισημο κρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφου απο το 1991 εισερχοντα στην Ελλάδα με διαβατήρια της "δημοκρατίας της Ματσεντονίας" τι νομίζετε οτι σκεφτονται για εμας;;; Και φυσικά δεν αισθ΄νονται καμία πίεση.Η προδοσία καλά κρατεί... απο αυριο λοιπόν ΚΑΝΕΝΑ διαβατηριο δεν περνάει και έχουμε και λέμε.Από την Λέρο Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να κλείσεις αγαπητέ τα σύνορα σου είναι ευκολο. Ξέρεις όμως τι θα υποστούν όσοι Έλληνες θελήσουν να περάσουν Τρανζιτ από την χώρα αυτή, τι θα γίνουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις και οι Τράπεζες;. Οι ίδιες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν διεθνώς σήμερα οι ίδιες θα μας συκοφαντούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Είναι ακριβώς οι ίδιοι που διαδίδουν σήμερα την οικτά οικονομική κατάσταση της χώρας μας ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεχνώντας φυσικά πως ιδια προβλήματα έχει η Ισπανία η αγγλία , η Ιταλία και άλλες χώρες. Φαγώθηκαν να μας χτυπάνε από παντού μπάς και λυγίσουμε και δώσουμε κω.ο....!!Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία φίλε μου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Σκοπιανοί! "Ο επιμένων νικά"!
    Αφού δεν διαλύσαμε το μόρφωμα μόλις δημιούργησε πρόβλημα το 1991, ας τα λουστούμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Poli oraia! Ta Skopia me auta ta muala den mpainoun stin Europaiki Enosi ston aiona ton apanta! Kia otan tha ksanavrethoun se krisi opos to 2001 tote tha ta poume kai an tous aresei an oxi oi Alvanoi exoun megaliu oreksi kai poli agries diatheseis!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κριμα που δεν εχουμε εναν πρωθυπουργο σαν τον Ερντογαν
    θα ειχε καθαρησει στο λεπτο και λυσεις υπαρχουν πολλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 11:31 Ναι,βέβαια είναι και αυτό μία άποψη, όμως χωρίς να σπάσεις αυγά-εδώ που τα φτάσαμε τα πράγματα- έτσι θα πορευτούμε.Από το Αγαθονήσι Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.