23/9/11

Η Τουρκία αρχίζει έρευνες μεταξύ Αττάλειας και κατεχομένων Υποβρύχια θα συνοδεύουν το «Πίρι Ρέϊς»


Υποβρύχια θα συνοδεύουν το «Πίρι Ρέϊς»Υπό τη συνοδεία τριών τουρκικών υποβρυχίων, τα οποία ταξιδεύουν από τη ναυτική βάση του Μαρμαρά στην Προποντίδα με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο, μέσω του Αιγαίου, το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» της Τουρκίας ετοιμάζεται να αποπλεύσει, προκειμένου να διενεργήσει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττάλειας, στις νότιες ακτές της Τουρκίας, και των κατεχόμενων βόρειων εδαφών της Κύπρου.
Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» στην ιστοσελίδα της, και επιβεβαίωσε η ελληνική ιστοσελίδα «DefenceNet», επικαλούμενη πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, τρία τουρκικά υποβρύχια, δύο 209/1400 και ένα 209/1200, απέπλευσαν από τη ναυτική βάση του Μαρμαρά στην Προποντίδα, τη μεγαλύτερη βάση του τουρκικού Ναυτικού και βγήκαν στο Αιγαίο χθες βράδυ.
Τα συστήματα ηχοεντοπισμού του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην έξοδο των Στενών του Βοσπόρου τα εντόπισαν τη νύχτα να βυθίζονται μεταξύ Τενέδου και Ίμβρου. Είχαν προηγηθεί τρεις πυραυλάκατοι, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πορεία. Τα υποβρύχια κινούνται στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, με άγνωστο προορισμό.

Οι απειλές του Τανέρ Γιλντίζ
Τα υποβρύχια και άλλα πολεμικά σκάφη είναι αυτά που πιθανότατα θα συνοδεύσουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», το οποίο αποπλέει σήμερα, προκειμένου να διεξάγει παράνομες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε περιοχή που αγγίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, μεταξύ Αττάλειας και κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. Το σκάφος πιθανότητα θα καλύψει την περιοχή των ερευνών που έχει ήδη προαναγγείλει η Άγκυρα, δηλαδή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υποβρύχια θα συνοδεύουν το «Πίρι Ρέϊς»
Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ήταν αυτός που ανακοίνωσε τις έρευνες από το «Πίρι Ρέϊς» αρχικά στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου. Σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι «οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας και της Κύπρου», ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξουν σημεία που θα συμπίπτουν οι τουρκικές με τις κυπριακές έρευνες, απάντησε πως «υπάρχουν τέτοια σημεία και αν χρειαστεί θα γίνει έρευνα και εκεί».
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έρευνες μπορούν να γίνουν στις περιοχές εκείνες που καθορίζει η «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ενώ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη νορβηγική εταιρεία Veritas. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι δύο ερευνητικά πλοία που έχει μισθώσει η Άγκυρα, για τη διενέργεια ερευνών στον Κόλπο της Αττάλειας, (τα σκάφη «ThorBeamer» και «BergenSurveyor») άλλαξαν ξαφνικά πορεία και με την κάλυψη αεροσκαφών πλέουν με κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου.
Πάντως, ο Τανέρ Γιλντίζ σε ερώτηση αν θα υπάρξει στρατιωτική ένταση στην περιοχή, απάντησε: «Δεν περιμένω στο προσεχές μέλλον να θερμανθούν τα νερά της Μεσογείου
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/25289 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.