16/9/11

Έντονα διαβήματα της Ελλάδας προς την Άγκυρα και το Όσλο .Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο

Έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα
Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο
Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία, εξ αφορμής της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδεχομένως και σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών, από νορβηγικό πλοίο, νοτίως του Καστελόριζου, σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

Εν μέσω των συζητήσεων, χθες, για την αντίδρασή της έναντι της συμφωνίας Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, η Τουρκία εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)για τη διεξαγωγή ερευνών, το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, η περιοχή επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελόριζου.
Ως απάντηση στην τουρκική αγγελία, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σε σχετική δήλωση του Εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει το διάβημα.

Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις. Καταλήγοντας, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημειώνει ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Από το Ελληνικό Πεντάγωνο έγινε, την ίδια ώρα, γνωστό ότι δύο τουρκικές φρεγάτες, μία κορβέτα, ένα σκάφος υποστήριξης καθώς και ένα υποβρύχιο, βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, νοτίως του Καστελόριζου. Επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου ανέφεραν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου, με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελόριζου.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/24869

ΥΠΕΞ: Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η τουρκική πρόθεση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας

Την αντίδρασή του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα."Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=310017

13 σχόλια:

  1. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3416.html

    Πολύ συχνά δε γίνεται η επίκληση της αναγκαιότητας λήψης άμεσης απόφασης λόγω ‘ειδικών συνθηκών’, μια εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η παροχή δικαιώματος ερευνών εντός της Ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία σε εταιρία τρίτων συμφερόντων. Η υπεράσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ θα προκαλέσει πόλεμο. Αλλά αυτό δεν θα είναι πόλεμος. Αυτό θα είναι ντροπή.

    Ινφογνώμων=manual. Τέλος.


    ΥΓ. Ακρίτα, είναι εφικτό να στείλω ερώτημα για να ανεβεί ως ξεχωριστή ανάρτηση για ψηφοφορία; Ο λαός του Ινφογνώμονα πρέπει να εκφραστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολυτη πρεπει να ειναι η θωρακιση του Καστελοριζου,ξηρα-θαλασσα-υποθαλασια-εναερια.Πρεπει να γινει ο ταφος οιουδηποτε τολμησει.Η γλασσα του σωματος ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “Right now Greece would need a military junta, which would not have to worry about its popularity, and which could bring the strikers and the rioters in line with tanks”

    από: Palmografos.com - "Η Ελλάδα χρειάζεται μια χούντα", δήλωσε ο πρόεδρος του ακροδεξιού φινλανδικού κόμματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσχετο: γιατί έχω την εντύπωση ότι το Bergen Surveyor είναι Γαλλικό;

    Μήπως είμαι τρελός, μήπως τα'χω χαμένα;

    http://www.marinetraffic.com/ais/gr/default.aspx?mmsi=259798000&centerx=31.71617&centery=35.838&zoom=10&type_color=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοινωνός της θεωρίας του σοκ ΚΑΙ ο Φιλανδός;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Anaconda (16/9/2011 8:50 πμ)
    Για την ακρίβεια:
    Vessel name M/V Bergen Surveyor (Seismic equipment)
    Flag Norway, NIS
    (http://www.wavefield-inseis.com/pdfs/MV%20Bergen%20Surveyor%20LR.pdf).
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χούντα που: Θα σταματήσει να πληρώνει τα παλιά εξωτερικά δάνεια, θα σταματήσει εισαγωγή οποιουδήποτε είδους παράγεται εγχώρια(όπως έκανε ο όσιος Γεώργιος), θα κάνει reset σε όλους τους τομείς του κράτους με αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνιανα έχει γίνει system recovery στα αλλοτρωμένα μυαλά των ελληνων. Εντός 10 ετών το πολύ όλοι σχεδόν οι Έλληνες θα ευγνωμονούν τους κινηματίες και θα έχουμε εκλογές με σαρωτική νίκη των , πολιτικών πλέων, κομμάτων των πρώην χουντικών.

    Πώς σας φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και η Wavefield Inseis δεν ανήκει στην CGGVeritas;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Anaconda
    Αγαπητέ Ανακόντα, η ιστοσελίδα που ανέφερα παραπάνω γράφει:
    "Wavefield Inseis ASA is a
    Norwegian marine geophysical
    company providing a high quality
    range of services, aimed at
    increasing the exploration success
    of its clients and to assist them in maximising production from their
    existing reservoirs".
    Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημόσιο και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, και αν ακόμη η Εταιρεία ήταν γαλλικών συμφερόντων και είχε πλοία νηολογημένα σε άλλο Κράτος (καθόλα θεμιτό και νόμιμο), αυτό που μετράει είναι η Σημαία που φέρει το πλοίο, γιατί το Κράτος της σημαίας φέρει και την διεθνή ευθύνη.
    Αλλά νομίζω πως δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες αφού το ζήτημα είναι πιο σοβαρό και αφορά τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά τα λες Παύλο.

    Η επισήμανσή μου είναι προς τους υπεύθυνους που μελετάνε τις εναλλακτικές: υπάρχουν κάποιοι (3+Τουρκία) που ΔΕΝ είναι με το μέρος μας - όχι γιατί μας μισούν, απλά η στρατηγική τους δεν επιτρέπει την Ελλάδα που έχουμε στο μυαλό μας.

    Άσε που έπρεπε να φύγει και ένα διάβημα για Παρίσι: καλό είναι να το παίζουμε κουτοπόνηροι, αλλά σε κάτι τέτοιες στιγμές δεν υπάρχει περιθώριο για υποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Anaconda, ευχαριστώ για την προσοχή. Συμφωνώ πως πρέπει η διπλωματική διαχείριση των κρίσιμων αυτήν την εποχή εθνικών υποθέσεων, να είναι σύντονη, πολύεδρη, γρήγορη, αποτελεσματική, διορατική και εύκαμπτη αφού παίζονται πολλά οικονομικο-πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα με πολλά κράτη και αστάθμητους παράγοντες.
    Φοβούμαι όμως πως η δεινή αν είναι έτσι οικονομική μας εξάρτηση από κέντρα οικονομικής και στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος πρέπει ομοίως να μας διατηρεί σε επαγρύπνηση να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία, αφού λάθος χειρισμοί ή ολιγωρία σε αυτήν την χωρο-χρονική συγκυρία δεν επιτρέπονται και ούτε θα συγχωρηθούν. Ίδωμεν.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι είδους χούντα θέλουν οι Φινλανδοί;
    Η μάλλον σε τι στυλάκι;
    Μήπως λένε πολλά και τα λουστούνε όλοι καμία ώρα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Αξιοτιμη Ελινα
    Μαλλον κατι σε τσαρικο στυλακι τους βολεψε μαι χαρα για περιπου 100 ζρονια (1815-1918)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.