6/9/11

Τράβηξε φρένο ο Εγκεμέν Μπαγίς...

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Μια καρότο και μια μαστίγιο στην Κύπρο από την Άγκυρα.Ο Αττίλας χθες μετά τις έντονες αντιδράσεις σε σχέση με τις απειλές για τη διεξαγωγή ερευνών εξόρυξης φυσικού αερίου, τράβηξε φρένο, με τον Μπαγίς να λέει πως δεν θέλει να δώσει συνέχεια…

Ρίχνουν νερό στο κρασί τους οι Τούρκοι; Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου αρμοδίου για ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Κύπρο, σχετικά με πρόσφατη δήλωσή του, όπου έκανε λόγο για ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του τουρκικού στόλου εναντίον των ερευνών πετρελαίου που αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο στην Κύπρο είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε συνέχεια σε δηλώσεις μου».
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, υπέδειξε δύο εβδομάδες πριν από τη δική του δήλωση, είχε ανακοινώσει γραπτώς την ίδια άποψη. «Κι εγώ εξέφρασα την άποψή μου», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε συνέχεια».
Προς υπενθύμιση ο Εγκεμέν Μπαγίς, την περασμένη Παρασκευή, είχε δηλώσει ότι είναι παράνομο η ε/κ κοινότητα, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να κάνει έρευνες σε ύδατα που δεν της ανήκουν. Η Τουρκία, τόνισε, θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. «Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «γι’ αυτό το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».

Ιαχές πολέμου
Επί της θέσης του αυτής, όμως, ο Μπαγίς επικρίθηκε έντονα χθες από το Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζάν. Ο κ. Ιζτζάν, σε ανακοίνωσή του, επέκρινε έντονα και την κυβέρνηση της Τουρκίας για την «πολιτική της έντασης» και των απειλών που ακολουθεί στο θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο και ανέφερε ότι η πολιτική αυτή επηρεάζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Όσον αφορά, δε, τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς, τις χαρακτήρισε ως ιαχές πολέμου και τόνισε πως πρέπει να αποφεύγονται παρόμοιες ενέργειες.

«Να αναβληθούν μέχρι τη λύση»

Ανεξαρτήτως, όμως, του εάν η Άγκυρα αποφάσισε ή όχι να τραβήξει τα χαλινάρια και να «κόψει» τις απειλές, στα κατεχόμενα συνεχίστηκαν και χθες οι προκλητικές δηλώσεις από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργαντζίογλου, σε γραπτή του δήλωση, την Κυριακή, υποστήριξε πως οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η έναρξη των ερευνών σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία και επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάς κατέστησε «απρόθυμους» για λύση.

Αν θέλετε ειρήνη…
Ακόμη, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας σχετικά με το θέμα των εργασιών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, «αν θέλει να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή». Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, είπε επίσης ότι η σχέση του ψευδοκράτους με τη «μητέρα-πατρίδα» είναι «άψογη» και για το λόγο αυτό η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι σωστό για να προστατέψει τα δικαιώματα των Τ/κ αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.
Ισχυρίστηκε, δε, πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την ΑΟΖ αυξάνουν την πίεση στην περιοχή, τονίζοντας πως πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να «αποδείξει» ότι στηρίζει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και όχι να τη θέτει σε κίνδυνο. Αναφερόμενος, ακόμη, και στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, και της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά «κάνει λανθασμένους χειρισμούς και υπολογισμούς», κάτι που έγινε και στο παρελθόν και οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στο νησί, όπως είπε.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/416150

4 σχόλια:

  1. Πεισματαρικο και θρασυδηλο παιδι Μπαγις μας τα χαλνας με την συμπεριφορα σου και δεν μας επιτρεπεις να σου βγαλουμε καταμουτρα αυτα που εχουμε μαζεψει 10ετιες τωρα.Σε παρακαλουμε ολοι εμεις οι γυρω απο την αυτοκρατορια σου λαοι να μεινεις συνεπης στις απειλες σου και να επιχειρησεις την πραγματωση τους.Εκτος και αν πονηρε και μπαμπεση ανατολιτη καταλαβες οτι, παλιοκουταβο θρασυμι, δεν μπορει να στηριζεσαι συνεχεια στην ανοχη του πιτ μπουλ και των ...συγγενων του και να το παιζεις ελεφαντας.Αντε να μου χαθεις γελοιε,εκανες τον αρραβωνα επισημα,συρε να κανεις και τον γαμο μπασταρδε και οχι να εγκαταλειπεις την "νυφη" που σε περιμενει στο ραντεβου που την παρακαλουσες μεχρι πριν λιγο να βρισκεται.
    ΥΓ
    Θυμιζει ελληνικο παλαιο εργο κινηματογραφικο που ο μπασταρδακος αμολουσε την μαγγια του και αν τσιμπουσε ο αλλος γυριζε και σφυριζε αδιαφορα σαν να μη προκαλεσε ο ιδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "παλιοκουταβο θρασυμι"

    να'σαι καλά ρε Sterg, με'κανες να γελάσω με τη ψυχή μου...

    http://www.youtube.com/watch?v=JwEdr5KgCzk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anaconda
    Εγω θα ημουνα πιο ευχαριστημενος μαζι σου αν επεμενες να αναλυσεις τι σημαινει "νυφη" που σε περιμενει και την εστεισες.Εδω ειναι το ρεζουμε,στην "νυφη".Εσυ ...γελασες με το "παλιοκουταβο".Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άπληστε...

    Όχι μόνο με πατάς εκεί που πονάω, αλλά και επιμένεις να σχολιάσω υποσχέσεις, ως υποσύνολο της διαπραγματευτικής τακτικής, Τούρκων; Τί περιμένεις; Να αρχίσω να κακολογώ τη νύφη που περίμενε στο ραντεβού; Εγώ φταίω που ο εγωϊσμός της επί της ικανότητάς της να καταφέρει το ακατόρθωτο (να τον κάνει να κρατήσει το λόγο του) την οδήγησε να πιστέψει ότι μπορούσε ποτέ να εμφανιστεί κι άρα άξιζε να μπει στον κόπο να ντυθεί και να περιμένει μαζί με όλο το συγγενολόι;

    Εκτός και αν έχεις αποδείξεις ότι η νύφη είπε ψέμματα στους γονείς της και στους συγγενείς της -ότι, και καλά, ο γαμπρός ήταν παλιόπαιδο και δεν της φερόταν όπως της άξιζε- για να το παίξει δικαιωμένη, αδικημένη και να πάρει το ελευθέρας από όλους για να κάνει... αταξίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.