15/9/11

«Στο κόκκινο» οι συζητήσεις ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ

Στην πρωτοβουλία αυτή αντιτίθενται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και τάσσονται υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, τους Παλαιστινίους για τις «σκληρές και σοβαρές συνέπειες» του επικείμενου αιτήματός τους για την ένταξη στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης.

«Αυτό που μπορώ να πω με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι πως από τη στιγμή που θα περάσουν μια μονομερή απόφαση, θα υπάρξουν σκληρές και σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Λίμπερμαν στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στο νότιο Ισραήλ.
Ο εθνικιστής υπουργός αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει τη φύση αυτών των «συνεπειών».
«Δεν έχει έρθει η στιγμή για να δώσουμε λεπτομέρειες γι' αυτό που θα συμβεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας πάντως πως ότι οι δηλώσεις του δεν συνιστούν «απειλή».
«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σ' αυτές τις σκληρές και σοβαρές συνέπειες και πως η λογική θα κερδίσει σε όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν ώστε να φτάσουμε σ' ένα modus vivendi που επιτρέπει τη συνύπαρξη και να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Ο Λίμπερμαν πρόκειται να συναντήσει σήμερα την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, η οποία είχε το πρωί συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
Η επίσκεψη της Άστον και αυτή των Αμερικανών απεσταλμένων, Ντέιβιντ Χέιλ και Ντένις Ρος πραγματοποιούνται καθώς πλησιάζει η μέρα που οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν την ένταξη ενός Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, πρόκειται να παρουσιάσει το αίτημα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Φρατίνι: «Σφάλμα να ζητήσουν τώρα οι Παλαιστίνιοι την αναγνώριση κράτους»
"Θα ήταν σφάλμα» οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν τώρα την αναγνώριση του κράτους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Τετάρτη.
«Αυτό αποτελεί πηγή διχασμού», σημειώνει ο Φρατίνι στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Για πολλά αραβικά κράτη, θα ήταν επιπλέον και δυσάρεστο. Σκεφτείτε απλώς τί θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ ασκούσαν το βέτο τους. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν τις ψευδαισθήσεις τους», προσέθεσε.
Ο Φρατίνι κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να έχουν μία κοινή θέση για το Παλαιστινιακό Κράτος. «Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Αν διαιρεθεί η ευρωπαϊκή φωνή -μερικές φωνές ταχθούν υπέρ των Παλαιστινίων, μερικές φωνές υπέρ του Ισραήλ- αυτό θα ήταν καταστροφικό», σημείωσε.
«Αυτό θα οδηγούσε σε μια διαίρεση στο εσωτερικό της Ευρώπης, η οποία θα κατέληγε σε μια διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σε μια διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο», σημείωσε.
«Γι' αυτόν το λόγο θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε έναν πολύ αποδεκτό συμβιβασμό», υπογράμμισε, χωρίς να διευκρινίσει τί είδους συμβιβασμό.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να υποβάλλει το αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Στην πρωτοβουλία αυτή αντιτίθενται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και τάσσονται υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Αραβικές χώρες ζητούν στήριξη για ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οι διαπιστευμένοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέσβεις αραβικών χωρών, ζήτησαν από τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Ζέλικο Κόμσιτς, η χώρα του ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει το αίτημα να ενταχθεί η Παλαιστίνη ως κράτος στον ΟΗΕ.
Οι Άραβες διπλωμάτες, με επικεφαλής τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, στη συνάντηση με τον κ. Κόμσιτς εξήγησαν ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος στηρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων και σημείωσαν ότι η πρωτοβουλία «γη για την ειρήνη» που πρότειναν οι αραβικές χώρες εδώ και 11 χρόνια απορρίπτεται από το Ισραήλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
«Τα αραβικά κράτη θεωρούν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το δικαιολογημένο παλαιστινιακό αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη και ζητούν τη στήριξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως χώρας-φίλης και των πολιτών της, οι οποίοι έχουν υποστεί δεινά και καταστροφές», υπογραμμίζουν στο αίτημά τους οι πρέσβεις των αραβικών χωρών στο Σαράγεβο.
Ο κ. Κόμσιτς ανακοίνωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της τριμερούς προεδρίας κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα υιοθετήσει «εποικοδομητική θέση».
Τη στήριξη της Βοσνίας στο αίτημα για ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους στον ΟΗΕ είχε ζητήσει ευθέως από τη βοσνιακή ηγεσία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο, τον Αύγουστο.
Την αντίθεσή του στο αίτημα είχε εκφράσει τότε ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν επικίνδυνη η αποδοχή του αιτήματος, χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ παλαιστινιακών και ισραηλινών αρχών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Πρώτα έξω ο Ατιλα από την Κύπρο και μετά αναγνώριση της Παλαιστινης. Πρώτα η Ελλάδα!!! Αντε καμμιά φορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.