22/9/11

Νομικά άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας- ψευδοκράτους

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙκαμία σημασία μια συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για την οριοθέτηση ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα. Μια τέτοια συμφωνία από άποψη διεθνούς Δικαίου, θα αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη. Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομικός διεθνολόγος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι, συμβούλου του κατοχικού ηγέτη, ο κ. Τσιελεπής είπε ότι ο κ. Οζερσάι αναφερόμενος στο 1963 ξεχνά το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 1964. Το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι τυχαίο και δεν εγκρίθηκε επειδή υπήρχαν τότε συσχετισμοί υπέρ της ε/κ πλευράς, αλλά «διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι η συνέχεια ενός κράτους δεν εξαρτάται από εσωτερικές ανωμαλίες, συνταγματικές ή άλλες, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές».

Η συνέχεια, σημείωσε, ήταν με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 541 του ΣΑ του ΟΗΕ που επίσης δεν είναι τυχαίο, όπως επεσήμανε. «Θεωρεί την ανακήρυξη της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου νομικά άκυρη, τη θεωρεί δηλαδή παράνομη, το θεωρεί ψευδοκράτος και γι’ αυτό καλεί τα κράτη να μην το αναγνωρίσουν». Το να λέει η τουρκική και η τ/κ πλευρά ότι το ψευδοκράτος μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένο, αλλά δεν παύει να είναι «κράτος», αποκρύβουν την πραγματικότητα γιατί ο λόγος για τον οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο είναι επειδή είναι παράνομο, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα ότι οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στον πλούτο ολόκληρου του νησιού και αυτό πηγάζει από το Σύνταγμα του 1960 ο Τουμάζος Τσιελεπής είπε ότι «πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η θέση τους». Λένε ότι έχουν «κράτος», προσθέτει, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για δικό τους ισχυρισμό, «πώς είναι δυνατόν να μιλούν για δικαιώματα που δεν αφορούν μόνο το βορρά, αλλά όλες τις θαλάσσιες περιοχές και μάλιστα να επικαλούνται τις Συμφωνίες του 60 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να διαλέξουν. Εμμένουν στο λεγόμενο κράτος τους, το παράνομο ή όχι;». Εάν εμμένουν στο ψευδοκράτος, είπε, η θέση τους είναι αντιφατική.

2 σχόλια:

  1. >Νομικά άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας- ψευδοκράτους<

    Aυτό θα είχε σημασία, αν η Τουρκία σεβόταν την Διεθνή Νομιμότητα. Η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο δια των όπλων και κάποτε εκεί θα καταλήξει (ελπίζω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή παιδί μου, το χαβά της...Πιό εύκολα αλλάζει ο ήλιος τροχιά, παρά η Τουρκία, τακτική.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.