12/9/11

Lockheed: Πρόταση προμήθειας αεροσκαφών ...«ενόψει ΑΟΖ»

Πρόταση για την προμήθεια, εν μέσω οικονομική κρίσης, τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «P3C», κατέθεσε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η Lockheed Martin. Η πρόταση συνοδεύτηκε με μία άνευ προηγούμενη παρέμβαση, δια στόματος του αρμόδιου αντιπροέδρου της εταιρείας Ντένη Πλέσσα, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά «θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου να εποπτεύεται ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος, ενόψει και της οριοθέτησης ΑΟΖ». Παράλληλα, επανέφερε την πρότασή της εταιρείας για πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων «F-16» της Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος 850 μέχρι 1,2 δισ. δολ., αν το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα 157 υπάρχοντα αεροσκάφη.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της «Lockheed Martin Aeronautics», Ντένης Πλέσσας, μιλώντας  σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ, υποστήριξε ότι τα έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας "P3B", που η Ελλάδα διαθέτει σήμερα και είχαν αποκτηθεί το 1993, από το πλεόνασμα του αμερικανικού ναυτικού, είναι παροπλισμένα επί διετία. 

Η Lockheed προτείνει την προμήθεια  από το αμερικανικό ναυτικό τεσσάρων «P3C», τα οποία ακολούθως θα αναβαθμιστούν ριζικά από την εταιρεία, με παρεμβάσεις που θα επεκτείνουν την πτητική ζωή τους μέχρι το 2035. Το κόστος όλων των παρεμβάσεων, όπως είπε, θα είναι χαμηλότερο από τα 250 εκατ. ευρώ, που θα απαιτούνταν για να μπορούν ξανά να επιχειρήσουν τα παλαιά αεροσκάφη.

Ο αντιπρόεδρος της "Lockheed", στην πέραν των εσκαμμένων παρέμβασή του υποστήριξε ότι «η απόκτηση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας αποτελεί για το ναυτικό πρώτη προτεραιότητα, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών, στις οποίες προστίθεται η ΑΟΖ» υποδεικνύοντας έτσι και την εθνική στρατηγική της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, επισήμανε ότι μπορεί να διαρκέσει έξι χρόνια και σημείωσε ότι εντός πενταετίας, η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα από τα 100 αεροσκάφη "F-35", που έχει παραγγείλει στη Lockheed.

Ένα F-16 στοιχίζει περίπου 50 εκατ. δολ., ενώ γύρω στα 60 εκατ. θα κοστίζει το F-35, όταν περάσει σε μαζική παραγωγή 220-240 αεροσκαφών ετησίως.

Στην περίοδο 1992-2016, η Lockheed εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πιστώσεις αντισταθμιστικών προγραμμάτων άνω των 3,5 δισ. δολ. στην Ελλάδα.

Πολύ καλή είναι σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα, η συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), σε ότι αφορά τη παραγωγή τμημάτων για τα αεροσκάφη "F-16" και "C-130J", που εξάγονται στην παγκόσμια αγορά. Μοναδική δυσκολία στη συνεργασία με την κρατική ΕΑΒ, εξαιτίας των όρων του μνημονίου, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, ώστε να καλύπτει άνετα τις εκάστοτε αυξήσεις στην παραγωγή.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=309073

7 σχόλια:

  1. Η λύση των 4 P-3C φαίνεται να είναι η πιο γρήγορη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παραγγελία μεταχειρισμένων ή νέων συστημάτων.

    Για τα F-16 η αναβάθμιση τους είναι επίσης η πιο οικονομική και γρήγορη λύση αύξησης της αξίας τους σαν οπλικά συστήματα.

    Τέλος πολλαπλασιαστής δύναμης θα ήταν και αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι που και η προστασία τις μαφίας πουλάει τα όπλα της, παλιά στρατηγική του νταβατζή να σε θωπεύει το πισινό, κι εσύ να λες τι με γαργαλάει και ηδονίζομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >>Μοναδική δυσκολία στη συνεργασία με την κρατική ΕΑΒ, εξαιτίας των όρων του μνημονίου, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, ώστε να καλύπτει άνετα τις εκάστοτε αυξήσεις στην παραγωγή.<<
    Η ΕΑΒ, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι κρατικοί φορείς, θα έπρεπε να είναι αμιγώς project-based organisations. Αλλά με κομματικούς ή άλλους χειρότερους μπορείς να έχεις την απαιτούμενη μαχιμότητα και ευελιξία; Όχι βέβαια...

    Άσχετο, αλλά ας το πετάξω ως ιδέα: το Avenger πώς θα σας φαινόταν για την ΕΑΒ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν αναφερομουνα σε καποιους σχολιαστες Ελληνες που ζουνε και σπουδαζουν στο εξωτερικο και τους προετρεπα να μεινουν εκει που ειναι γιατι η Πατριδα εκει τους χρειαζεται γιατι εκει οταν χρειαστει εχουν πολλαπλασιαστικη δυναμη ηξερα πολυ καλα τι ελεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -συμπληρωση-
    Φυσικα ομως οταν αναφερομουνα στους Ελληνες που σπουδαζουν η ειναι κατοικοι εξωτερικου δεν αναφερομουνα στο πιο κατω παραδειγμα που ειναι αθλιο.Οποιος θελει το εξωτερικο και το συνιστω θα υπηρετησει πρωτα την πατριδα του.Οχι παλι λαμογιες...
    Το προς αποφυγη παραδειγμα επιστολης ενος πονειροτατου ελληναρα απο το blog=
    OMHROI.GR


    Συντάκτης Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, σπουδάζω στην Ελλάδα: αν δεν κάνω τίποτα θα ψάξουν να με βρουν;
    nnniii
    Αρθρα: 1 19 Ιουλ 2010 - 21:45

    Γεια σας.
    Η περίπτωσή μου έχει ως εξής και χρειάζομαι τη βοήθεια και τη συμβουλή σας.
    Είμαι 28 παρά 1 μήνα, γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στο Βέλγιο για 18 χρόνια (είμαι μόν. κάτοικ. εξωτ. και με τη βούλα!), σπουδάζω (ακόμα...) στην Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια (ναι ναι, για πτυχίο!) και ήρθε (;) ο καιρός να αποφασίσω τι θα κάνω με το στρατιωτικό. Ποτέ μου μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκα με το στρατό, δεν με ενόχλησε κανείς και δεν έχω πάρει από πουθενά αναβολή για τις σπουδές μου. Ξέρω ότι υπάρχει ένας νόμος που λέει για το 28ο έτος ότι σταματάει η αναβολή, αλλά εγώ δεν έχω πάρει ποτέ αναβολή. Με αφορά αυτός ο νόμος;
    Είμαι γραμμένος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και βρίσκομαι στην Ελλάδα μόνο για τις σπουδές μου. Πριν από ένα μήνα πήγα στο προξενείο του Βελγίου και τους είπα να στείλουν στη στρατολογία στην Ελλάδα τα δικαιολογιτικά ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού. Ίσως να ήταν λάθος κίνηση αυτή, δεν ξέρω. Πάντως αυτά τα χαρτιά έχουν ισχύ 6 μήνες, οποτέ δεν νομίζω να ήταν και δραματικό το λάθος...
    Το μεγάλο δίλημμά μου είναι το εξής: να πάω στην στρατολογία και να κάνω τα χαρτιά μου για να τελειώνω με τη θητεία ή όχι; Πρέπει να σας πω επίσης ότι μέχρι τώρα δεν εργάστηκα και ούτε έχω σκοπό να εργαστώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ούτε στον ιδιωτικό ούτε στον δημόσιο τομέα. Δεν έχω καμία όρεξη να πάω στο στρατό και αν χρειαστεί να πάω, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να πάρω αναβολές 2 χρόνια και μετά Ι5. Αν δεν κάνω όμως τίποτα τώρα, θα με ψάξουν; Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πάρει ποτέ μου αναβολή από πουθενά. Είμαι γραμμένος στο εξωτερικό και δικαιούμαι να υπηρετήσω 6 μήνες.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή κε Πλέσσα αναμένετε όντως ελληνική ΑΟΖ ή απλά απλώνετε τραχανά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, ευτυχώς κατάλαβα... ο Πλέσας μας φταιει τώρα και η Lockheed... τους βρήκαμε τους υπεύθυνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.