29/12/13

Ελληνες εφοπλιστές έδωσαν 11 δισ. δολ. για 281 νέα πλοία

ΡΕΚΟΡ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟ 2013
Ρεκόρ επενδύσεων καταγράφουν το 2013 οι Ελληνες εφοπλιστές με συνεχείς παραγγελίες στα ασιατικά ναυπηγεία για νέα πλοία.
Οι Eλληνες εφοπλιστές στη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών έχουν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 281 πλοίων που αγγίζουν τα 11 δισ. δολάρια
Περισσότερα από 11 δισ. δολάρια θα γράψει φέτος το «κοντέρ» των επενδύσεων για ναυπηγήσεις πλοίων.
Ρευστότητα και προβλέψεις για άνοδο της ναυλαγοράς την επόμενη τριετία, τροφοδοτούν τον ελληνικό επενδυτικό πυρετό στη ναυτιλία, με τα ασιατικά ναυπηγεία να έχουν πάρει «φωτιά» που δουλεύουν πυρετωδώς με τις παραγγελίες για νέες ναυπηγήσεις που δίνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, οι Eλληνες εφοπλιστές στη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών έχουν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 281 πλοίων που αγγίζουν τα 11 δισ. δολάρια.
Συνυπολογίζοντας όμως και τις όποιες παραγγελίες του Δεκεμβρίου είναι βέβαιο ότι η αξία των ελληνικών επενδύσεων το 2013 θα σπάσει το φράγμα των 11 δισ. δολαρίων.
Οι χαμηλές άλλωστε αξίες των συμβολαίων -σύμφωνα με ναυτιλιακούς παράγοντες της αγοράς- για την κατασκευή πλοίων από τους Κορεάτες και τους Κινέζους αποτελεί δέλεαρ στα μάτια των Ελλήνων πλοιοκτητών για μελλοντικές υπεραξίες.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Golden Destiny, το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών εστιάσθηκε το τρέχον έτος στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου πρωτίστως και δευτερευόντως στα δεξαμενόπλοια.
Την ίδια ώρα βέβαια που οι Ελληνες εφοπλιστές σπάνε όλα τα ρεκόρ στις αγορές πλοίων, σέρνοντας τον χορό των επενδύσεων στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ταυτόχρονα κατεβάζουν την ελληνική σημαία από τα πλοία τους, αποδυναμώνοντας το άλλοτε ισχυρό ελληνικό νηολόγιο. Μπορεί η παρουσία των Ελλήνων πλοιοκτητών στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη να διευρύνεται με εντυπωσιακό τρόπο, ωστόσο η δύναμη του υπό ελληνική σημαία στόλου μειώνεται αργά και σταθερά.
Συγκεκριμένα, περαιτέρω μείωση κατά 2,6% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, τον Οκτώβριο του 2013, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους.
Κώστας Νάνος
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.