31/12/13

Ρουά ματ της Σταυρούλας σε 63 χώρες

Η 13χρονη ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια του τουρνουά σκάκι στην κατηγορία κάτω των 14 ετών.
 
Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Δώδεκα ημέρες, έντεκα αγώνες, οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.
Με την εντυπωσιακή αυτή επίδοση στις αποσκευές της, αυτή που την έφερε στην κορυφή του κόσμου στην κατηγορία της (κάτω των 14), επέστρεψε αργά προχθές το βράδυ στο σπίτι της στην Καβάλα από το Αλ Αϊν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου διεξαγόταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι, η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου.

Η ταλαντούχα Ελληνίδα σκακίστρια, μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, κατόρθωσε να αποσπάσει εννέα πολύτιμους βαθμούς σε αλλεπάλληλους αγώνες, αφήνοντας πίσω της συνολικά 125 αθλήτριες από 63 χώρες. «Ηταν και δύσκολο αλλά και διασκεδαστικό» είπε η ίδια στην «Κ» λίγες ώρες μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. «Δεν ξεκίνησα καλά. Στους πρώτους αγώνες είχα αρκετά στραβοπατήματα, που με άφησαν πίσω στην κατάταξη, αλλά μετά έκανα κάποιες νίκες και άρχισα να ανεβαίνω. Κυνηγούσα τους πρώτους».Οπως κάθε τουρνουά σκάκι, και αυτό στο Αλ Αϊν ήταν πολύ ανταγωνιστικό, αλλά το κλίμα μεταξύ των παιδιών παρέμεινε φιλικό. «Προσπάθησα να μην έχω τόσο άγχος. Ημασταν όλοι οι Ελληνες μαζί, μια παρέα, και βοηθούσε».

Η Σταυρούλα ξεκίνησε να παίζει σκάκι στη Β΄ Δημοτικού. «Μια φορά με έβαλε κάτω ο μπαμπάς μου και μου έμαθε τις κινήσεις. Αργότερα έκανα κάποια μαθήματα στο σχολείο και είδα ότι μου άρεσε. Ο δάσκαλός μου μου πρότεινε να εγγραφώ στον σκακιστικό όμιλο Καβάλας και κάπως έτσι άρχισα να αγωνίζομαι». Μετά τις καλές τις επιδόσεις, χρόνο με τον χρόνο οι υποχρεώσεις άρχισαν να αυξάνονται. Για τις ανάγκες των εγχώριων και διεθνών πρωταθλημάτων, η 13χρονη αθλήτρια χρειάζεται να ταξιδεύει αρκετά, κάνοντας απουσίες από το σχολείο (δικαιολογούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία). «Διαβάζω πολύ για να μη μένω πίσω, με βοηθούν και οι δάσκαλοί μου και νομίζω ότι τα καταφέρνω».

Καθημερινή είναι η μελέτη και για το σκάκι. «Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα διαβάζουμε τεχνικές, μελετάμε παιχνίδια, πώς να παίζουμε στην αρχή της παρτίδας, πώς στο τέλος». Φυσικά εξασκείται παίζοντας και με μεγαλύτερους αθλητές. «Αγαπώ το σκάκι, μ’ αρέσει αυτό το είδος του καλού ανταγωνισμού, μ’ αρέσει που πηγαίνουμε ταξίδια και γνωρίζω τόσα μέρη, που κοινωνικοποιούμαι, με βοηθάει και στα μαθηματικά». Ιδανικά, θα ήθελε να ασχοληθεί και μετά το σχολείο με το άθλημα. «Αλλά θα δούμε πώς θα πάω μέχρι τότε» λέει σεμνά. Πάντως, οι αρμόδιοι της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει αναδείξει το ελληνικό σκάκι στις γυναίκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 είχε βρεθεί στην έκτη θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος για σκακίστριες έως 10 ετών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε κατορθώσει να αποσπάσει 5,5 βαθμούς σε 8 αγώνες απέναντι σε κορυφαίες σκακίστριες (ανάμεσά τους και δύο γκραν μετρ) στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρσοβίας. Προκειμένου η εξέλιξη να είναι ανάλογη, άνθρωποι της Ομοσπονδίας αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί ατομικός προπονητής για τη Σταυρούλα. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, πάντως, η μικρή αναμένεται να λάμψει και πάλι.

Προς το παρόν θα απολαύσει την ξεκούραση των χριστουγεννιάτικων εορτών. Ισως και ένα παιχνίδι με τον μπαμπά «που φυσικά τον κερδίζω τώρα».

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_1_31/12/2013_534182

4 σχόλια:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα ήθελα να σού το χαλάσω, μέρα που είναι, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ελπίδα/μέλλον η πατρίδα μας, επειδή μία κοπελίτσα κέρδισε στο σκάκι, ή ένας μαθητής στην μαθηματική ολυμπιάδα, ή ο Ν. Λυγερός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 εξυπνότερους ανθρώπους.

    Οι επιδόσεις αυτές, ούτε σχέση με την πολιτική έχουν, ούτε αντικατοπτρίζουν μία γενικότερη ανωτερότητα φυλής (sic), ούτε τίποτε άλλο σημαίνουν.

    Άλλωστε, με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, οι έχοντες μέλλον στην πολιτική, από τους οποίους εξαρτάται και το μέλλον της πατρίδας, είναι καθορισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑ. ΚΡΑΤΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑ<

    Δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.