30/12/13

Πιθανό «Grexit» το 2014 «βλέπει» η γερμανική έκδοση της WSJ

Ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει αποσοβηθεί, εκτιμούν αρθρογράφοι της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal, που προειδοποιούν ότι η απειλή ενός «Grexit» μπορεί να επανέλθει, όχι επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει, αλλά για το αντίθετο.
«Το ερώτημα – κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», σημειώνουν οι αρθρογράφοι της WSJ.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι’ αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή που αυτό θα συνέβαινε θα ήταν αρχές του 2014. «Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο», υποστηρίζουν.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι η αισιοδοξία που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ανταπόκριση, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα.
Οι αρθρογράφοι της Wall Street Journal εκθειάζουν πάντως το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιτύχει το νέο χρόνο και εκτιμούν ότι τώρα, που η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει μόνη της τις βασικές της ανάγκες, θα ήταν η ώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επέστρεφε στη νέα δραχμή που θα ήταν σταθερό νόμισμα.
Όπως εξηγούν, «με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμάτο  δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη».
Οι δύο σχολιαστές αναφέρονται τέλος και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την τρόικα θα πρέπει να θεωρείται στο πρόγραμμα. «Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», προσθέτουν προειδοποιώντας ότι «η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές».
Πηγή: Deutsche Welle

2 σχόλια:

  1. Ἐὰν ἡ Γερμανία συμφωνήσῃ, τότε ἡ ἔξοδος ἀπὸ τὸ εὐρώ δὲν θὰ εἶναι καταστροφική. Μακάρι νὰ γίνῃ, μὲ τὴν σύμφωνο γνώμη τῶν ἑταίρων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να που τώρα αποδεικνύεται ότι μπορεί κανείς ακόμα και χωρίς να το ελέγχει, να καρτά δυο αυγά κάτω από την ίδια μασχάλι, δηλαδή και την "Εκκλησία του Δήμου" (Ε.Ε.=ΚΕΤ) και τον ιδιώτη=idiot=ηλίθιος (Ελλάδα=Ιδ.Κεν.Τρ).


    Ο λόγος? αυτοί έχουν όλα τα στοιχεία διακήνησης των μιζών, και ότι ώρα θέλουν εκβιάζουν και κατευθύνουν συνειδησιακά πολιτικές αποφάσεις και στρατηγικών συμμαχιών, και δη σε μια χώρα υπόθηκων πολιτικών εκπροσώπων.
    Ακόμα κι αν ο Χίτλερ έβαζε στρατηγικά χέρι σ΄όλα τα πετρέλαια και αέρια, οι ιδιώτες "αδελφές” τραπεζίτες στη συνέχεια θα τον ξέκαναν στο όνομα της "Παντοκρατορίας της οικονο-τρομοκρατίας", των ιδιωτών=idiot=ηλιθίων.

    Διόλου παράξενο ότι με το που πλήρωσε η Γερμανία την αποζημίωση για θύματα των αερίων, και στρατοπέδων συγκέντρωσης, που ΑΜΕΣΑ συντηρούσε, εν μέρη, και τα χρηματοοικονομικά κεφάλαια των ιδιωτών=idiot=ηλιθίων τραπεζιτών, τώρα υποθάλπουν (ΔΝΤ) τάσεις εξόδου από το ΕΥΡΟ (ΚΕΤ), για νάχουν αποθέματα να πνίξουν αποκλειστικά, και πάλι, στο αέριο τους +ηλιθίους υπηκόους των ιδιωτικών τους αποικιών (ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ=Ιδ.Κεν.Τρ) υπό την ομπρέλα των χΗΠΑτζίδων.

    Ένα είναι σίγουρο, όσο κι αν αντέχεις το γαργάλεμα, το αναπόφευκτο της ομελέτας των υποθηκευμένων οών είναι για τη διασκέδαση. της "Παντοκρατορίας της οικονο-τρομοκρατίας", των αερίων των ιδιωτών=idiot=ηλιθίων.

    Απλά και μόνον, επειδή περιορίζεται το ευρύτερο της ασυδοσίας τους, θα πρέπει με τη σειρά τους να δείξουν κι αυτοί ότι σέβονται της ανθρώπινες αξίες της “Εκκλησίας των δούλων” υπηκόων των, εξ ου και η ανάδειξη των σκανδάλων.

    Γεγονός είναι ότι δικαστές και δικηγόροι όχι μόνον επιζούν την αχρειότητα των αργυρίων τους εκ των διαπλεκόμενων συμφερόντων, λόγω των “παρωπίδων” του εν είδα ουδέν είδα κατά την εκτέλεση του εγκλήματος των αερίων, αλλά κάθονται και στη έδρα και δικάζουν κατ΄ επιλογή κατευθυντήριων εντολών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.