29/12/13

«Ο Ερντογάν ξόφλησε» λένε Γερμανοί πολιτικοί

ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν σήμερα την Άγκυρα να επιλύσει την κρίση που συγκλονίζει την Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για ένα «τεστ» για την τουρκική δημοκρατία και τον ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ για το τέλος της εποχής Ερντογάν.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα», δήλωσε στην «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα.
Η ικανότητα της Άγκυρας να διαλευκάνει την υπόθεση βασισμένη στο κράτος δικαίου «θα έχει αξία τεστ για την πολιτική της», συνέχισε ο Σταϊνμάιερ σ' ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
«Το κράτος δικαίου και συνεπούς δράσης κατά της διαφθοράς είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ για μία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υφυπουργός του, Μάικλ Ροτ, ερωτηθείς σήμερα από την ηλεκτρονική έκδοση της «Χάντελσμπλατ». «Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να δείξει τώρα πως είναι μια δημοκρατία που αντέχει στις κρίσεις, που προσχωρεί πλήρως στις κοινές μας αξίες», συνέχισε.
«Εμείς οι Γερμανοί παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με μεγάλη προσοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «πολύ σημαντικό εταίρο» για το Βερολίνο. «Σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από κρίσεις και συγκρούσεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Τουρκία ως πόλο σταθερότητας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό», τόνισε ακόμη.
Στη Γερμανία υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Τουρκία είναι σήμερα βυθισμένη στην πολιτική κρίση, καθώς ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από τη δικαιοσύνη και τους διαδηλωτές. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Για τον Έλμαρ Μπροκ, Γερμανό συντηρητικό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ο Ερντογάν ξόφλησε».
Αγκιστρωμένος στην εξουσία, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει τη χώρα του να υφίσταται «μια δραματική απώλεια αξιοπιστίας», εκτίμησε, μιλώντας σήμερα στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.