28/12/13

Συνεχίζεται η διολίσθηση Ερντογάν προς τον παραλογισμό: «Οσοι κάνουν λόγο για έρευνα και αποκάλυψη σκανδάλων και διαφθοράς είναι οι ίδιοι διεφθαρμένοι»

Ο μέχρι πρότινος απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων στην Τουρκία, υποχρεούται πλέον να δώσει σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση.
Reuters, Zaman, AFP, AP
Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνησή του τα τελευταία 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των υποστηρικτών του που τού επεφύλαξαν θερμή υποδοχή το βράδυ της Παρασκευής στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος επέστρεφε από ταξίδι σε περιφέρειες της χώρας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλεσε την έρευνα «καμπάνια δυσφήμισης» και κάλεσε τους χιλιάδες υποστηρικτές του να ψηφίσουν την παράταξή του στις τοπικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
«Αυτοί που κάνουν λόγο για έρευνα διαφθοράς, είναι οι ίδιοι διεφθαρμένοι», τόνισε.
Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων στην Τουρκία, υποχρεούται πλέον να δώσει σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση. Δέκα ημέρες μετά τις βαρύτατες καταγγελίες περί δωροδοκιών τεσσάρων υπουργών, δημοσιεύματα φέρουν τις ανακριτικές αρχές να θέτουν στο μικροσκόπιο μη κυβερνητική οργάνωση, στη διοίκηση της οποίας μετέχει ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ.
Δέκα ημέρες ύστερα από τις βαρύτατες καταγγελίες περί διαφθοράς εναντίον τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, το μέγα σκάνδαλο των δωροδοκιών απειλεί να αγγίξει το στενό περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος υποχρεούται πλέον να αποδυθεί σε σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση.
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» κάνει λόγο για επικείμενο πολιτικό σεισμό, καθώς οι ανακριτικές αρχές στρέφουν την προσοχή τους σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι εισαγγελείς ερευνούν την ανάθεση έργου για την κατασκευή φοιτητικής εστίας στην εν λόγω Μη Κυβερνητική Οργάνωση από τη δημοτική αρχή συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας εμπλέκεται στο σκάνδαλο των δωροδοκιών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε: «Είναι σαφές, εγώ είμαι ο πραγματικός στόχος αυτής της εκστρατείας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι, εκτός από τον γιο του, στο διοικητικό συμβούλιο της επίμαχης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης συμμετέχει και η κόρη του, εκτιμώντας ότι «μέσω αυτού του ιδρύματος, θέλουν να φτάσουν σε μένα». Ερωτηθείς αν θεωρεί τις εν εξελίξει διώξεις πόλεμο κατά της διαφθοράς, ο Ερντογάν απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Μήπως, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα, προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του Δημοσίου;».
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι σαρωτικές αλλαγές στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες μεταφράζονται από την τουρκική αντιπολίτευση ως απόπειρα παρεμπόδισης των ερευνών. Αυτή την εκδοχή υποστήριξε χθες και ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, μία ημέρα μετά την απόφαση των προϊσταμένων του να του αφαιρέσουν τον φάκελο της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς. Σημειώνεται ότι ο Ακάς είχε γίνει γνωστός στην κοινή γνώμη για τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων, όπως η υπόθεση Εργκένεκον και η δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.
«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοιχτές πιέσεις και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», υποστηρίζει ο Ακάς, σε γραπτή δήλωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης, για να προσθέσει: «Διεπράχθη ένα έγκλημα διαμέσου της κρατικής ιεραρχίας. Επετράπη στους υπόπτους να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία». Μια μέρα προτού του αφαιρεθεί ο φάκελος, ο Ακάς είχε διατάξει την προσαγωγή 30 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και επιχειρηματιών. Πάντως, ο επικεφαλής της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, Τουράν Τσολακαντί, ισχυρίσθηκε ότι ο Ακάς απεπέμφη επειδή άφησε να διαρρεύσουν στοιχεία της έρευνας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ως όφειλε.
Οι τελευταίες εξελίξεις διευρύνουν τις ρωγμές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θέτοντας υπό αίρεση τη μέχρι πρότινος ακλόνητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ερντογάν. Ο Ερντάλ Καλκάν, ο οποίος παρεπέμφθη στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος μαζί με άλλους δύο βουλευτές, λόγω δηλώσεων που αμφισβητούσαν τους χειρισμούς του Ερντογάν, παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα βάλλοντας ευθέως εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού. «Ο κόσμος μεταστρέφεται και δεν είναι ανόητος», δήλωσε ο Καλκάν, ο οποίος έγινε ο πέμπτος βουλευτής του ΑΚΡ που αποχώρησε από το κόμμα μετά την εκδήλωση της κρίσης. Ενας άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Χασάν Χαμί Γιλντρίμ, αποδοκίμασε την απομάκρυνση του εισαγγελέα Ακάς, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Εντονη κριτική για τον σαρωτικό ανασχηματισμό
Ούτε ο σαρωτικός ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου από τον Ερντογάν στάθηκε ικανός να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Μάλλον συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Με δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Αγκυρας του ΑΚΡ Χαλούκ Οζντάλγκα κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ να παρέμβει για να ξεπεραστεί η πολιτική αναταραχή, κάνοντας λόγο για «κρίση της Δημοκρατίας». Ερμηνεύοντας την πολιτική αναταραχή ως αποτέλεσμα της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ του Ερντογάν και του μετριοπαθούς ισλαμικού κινήματος Γκιουλέν, ο Οζντάλγκα απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Γκιουλ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τα δύο «στρατόπεδα», να αναλάβει πρωτοβουλίες για ομαλή έξοδο από την κρίση.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγκρούλ Γκιουνάι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στελέχωση των κρίσιμων υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι «δεν ήταν καλές επιλογές». Ακόμη οξύτερος, ο βουλευτής Σμύρνης Ερντάλ Καλκάν αναρωτήθηκε γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας ικανός να στελεχώσει τα εν λόγω υπουργεία μεταξύ 324 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Τα δύο κρίσιμα υπουργεία ανέλαβαν οι Εφκάν Αλά και Μπεκίρ Μποζντάγ, δύο άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν.
Δέκα υπουργοί, δηλαδή το μισό υπουργικό συμβούλιο, αντικαταστάθηκαν με τον ανασχηματισμόσκούπα που ανήγγειλε ο Ερντογάν αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων. Μεταξύ εκείνων που αντικαταστάθηκαν, περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, οι γιοι των οποίων είχαν προσαχθεί σε ανάκριση για το σκάνδαλο των δωροδοκιών. Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ο αποπεμφθείς υπουργός Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί «ώστε να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη». Θύμα του ανασχηματισμού υπήρξε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

Το βαθύ κράτος του «σουλτάνου» στην Τουρκία
Εχοντας κατατροπωθεί σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από τον Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής ζωής. Ωστόσο, οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις, με καταλύτη το σκάνδαλο της διαφθοράς, αναζωπύρωσαν τις ελπίδες του ιστορικού κόμματος του Κεμάλ Ατατούρκ για επιστροφή στην εξουσία ύστερα από 12 χρόνια εσωστρέφειας. Απηχώντας την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση του CHP, ο ηγέτης του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν οικοδομεί το δικό του «βαθύ κράτος». Βαριά φορτισμένος στην Τουρκία, ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους ισλαμιστές και τους φιλελεύθερους αντιπάλους των κεμαλικών για να περιγράψει το «παρακράτος» των στρατιωτικών και της γραφειοκρατίας που εμπόδιζαν τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Πυρά κατά Εφκάν Αλά
Οι αιτιάσεις του Κιλιτσντάρογλου επικεντρώνονται στον νέο υπουργό Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, έναν εξωκοινοβουλευτικό του στενού κύκλου του Ερντογάν, ο οποίος προΐσταται πλέον της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. «Ο πρωθυπουργός έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα του ΑΚΡ, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέος κράτους», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, για να προσθέσει: «Οι βουλευτές του ΑΚΡ πρέπει να αναρωτηθούν γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας ανάμεσά τους να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο αρχηγός του CHP, προσθέτοντας ότι ο Αλά ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, στις ταραχές του περασμένου Ιουνίου.
Πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ, ο Αλά εκτελούσε χρέη υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. Στο πολύ στενό περιβάλλον του Ερντογάν ανήκει και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, στον οποίο θα πέσει το μεγάλο βάρος για την επίβλεψη των ερευνών γύρω από τα σκάνδαλα.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε και στις «θεωρίες συνωμοσίας» που εκπορεύονται από την ηγεσία του ΑΚΡ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα. Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί σύμπλευσης του «φιλοαμαερικανικού» CHP με τις ΗΠΑ στην υποτιθέμενη επιχείρηση ανατροπής του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Είμαστε φιλότουρκοι, αυτό είναι σίγουρο. Οταν πήγα στην Κίνα, ουδείς διανοήθηκε να μου κολλήσει την ετικέτα του φιλοκινέζου. Υστερα πήγα στη Βρετανία και το Ιράκ και έστειλα συναδέλφους μου στην Αίγυπτο. Μπορεί το ΑΚΡ να περιορίζει τη χώρα μας στον γεωγραφικό της περίγυρο, αλλά η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα για να περιοριστεί σε τόσο στενά όρια».
Στο πλευρό του κεντροαριστερού CHP τάχθηκε χθες η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου διά του προέδρου της, Χάνες Σβόμποντα. Ο Σοσιαλιστής πολιτικός αποδοκίμασε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στις έρευνες των Αρχών και έκανε λόγο για μια «τελευταία ευκαιρία» του Τούρκου πρωθυπουργού «να αποδείξει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει και όχι να συγκαλύψει τη διαφθορά».
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.