30/12/13

Αθάνατος ο Κεμαλισμός και ο τουρκικός εθνικισμός

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί ιστορική μανούβρα
Του Νίκου Στέλγια
Λίγα καιρό μετά την καταδίκη των κεμαλιστών στρατηγών και διανοούμενων ο κεμαλισμός και ο τουρκικός εθνικισμός επιστρέφουν στο πολιτικό προσκήνιο
Τους προηγούμενους μήνες, με την καταδίκη των υποστηρικτών της κεμαλιστικής ιδεολογίας στα πλαίσια της εκδίκασης των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, πολλοί Τούρκοι και ξένοι αναλυτές υπογράμμισαν ότι στις αρχές του 21ου αιώνα η τουρκική κοινωνία επέλεξε να αλλάξει «σελίδα» στην σύγχρονη ιστορία της. Κατά την άποψη τους, ο Κεμαλισμός αποτελούσε πλέον παρελθόν για την γειτονική χώρα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έρχονται να δείξουν ότι η συγκεκριμένη άποψη ενδέχεται να είναι πρόωρη και λανθασμένη. Αντιμέτωπος με μια μετωπική επίθεση από το Κίνημα Γκιουλέν, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αλλάζει στρατηγική και προσεγγίζει τους εκπροσώπους του «παλαιού καθεστώτος».

Οι σαρωτικές αλλαγές στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας πλέον μιλούν από μόνες τους. Όπως ενημέρωσε πριν από λίγες ώρες τους αναγνώστες της, η εφημερίδα «Ζαμάν», η τουρκική κυβέρνηση, η οποία έδωσε τέλος στα καθήκοντα των μελών της αστυνομίας, τα οποία ενδέχεται να διατηρούν συνεργασία με το Κίνημα Γκιουλέν, πλέον επαναφέρει στο προσκήνιο αστυνομικούς, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με το τουρκικό βαθύ κράτος και την κεμαλιστική παράδοση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «επιστροφής» ενός υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής αστυνομίας στο προσκήνιο ύστερα από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την «Ζαμάν», η κυβέρνηση επιλέγει για ένα σημαντικό πόστο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ένα στέλεχος, το οποίο διατηρεί σχέση με άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Παράλληλες αλλαγές και μεταθέσεις λαμβάνουν αυτή την στιγμή χώρα στους κόλπους των αστυνομικών δυνάμεων δεκάδων τουρκικών πόλεων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, τις επόμενες ώρες ή ημέρες, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση των γραφειοκρατικών δομών. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας αναμένεται η απομάκρυνση δεκάδων νομαρχών και αστυνομικών διευθυντών από τα καθήκοντα τους.

Χθες, μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Εφκάν Αλά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο πραξικόπημα. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Ερντογάν εμφανίστηκε σίγουρος για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της νέας «απειλής».

Το φλερτ της κυβέρνησης Ερντογάν με τους εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος δεν αφορά αποκλειστικά την αστυνομία. Τις προηγούμενες ώρες, μια σειρά εξελίξεων έχει δείξει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε συνεννόηση με τους στρατηγούς για την σταδιακή απελευθέρωση των φυλακισμένων στελεχών του τουρκικού στρατού.

Νέα εξέλιξη έρχεται να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα

Σαν δεν έφταναν οι τελευταίες εξελίξεις, η τελική καταδίκη ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κουρδικού κινήματος έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στον μεγάλο πολιτικό αναβρασμό, ο οποίος επικρατεί στη Τουρκία.

Το Σάββατο το βράδυ, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη της προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σαμπαχάτ Τουντζέλ.

Η κ. Τουντζέλ εκλέγεται στην εθνοσυνέλευση από το 2007 και πριν από λίγο καιρό ανέλαβε την συνπροεδρία του HDP, το οποίο ιδρύθηκε με απώτερο στόχο την συνεργασία του Κουρδικού Κινήματος με τις μαρξιστικές δυνάμεις της Τουρκίας. Πριν από λίγο καιρό, οι διωτικές αρχές κατηγόρησαν την κ. Τουντζέλ με το πρόσχημα της συμμετοχής στην παράνομη οργάνωση ΡΚΚ.

Το κουρδικό κίνημα χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνη» την νέα εξέλιξη. Σε περίπτωση που η καταδίκη της κ. Τουντζέλ «διαβαστεί» στην εθνοσυνέλευση, η ίδια θα χάσει την βουλευτική ιδιότητα και θα οδηγηθεί στην φυλακή.

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=158246

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.