29/12/13

NYT: H αλ Κάιντα δεν ευθύνεται για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη

REUTERS/ESAM AL FETORI
Εικόνα από το φλεγόμενο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012
Η αλ Κάιντα δεν είχε άμεση συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012, στην οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και ακόμη τρία μέλη του προσωπικού της πρεσβείας.
Αυτό γράφουν οι New York Times στην ιστοσελίδα τους, βασιζόμενοι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη λιβυκή πόλη, σύμφωνα με τις οποίες στο προξενείο επιτέθηκαν τοπικοί ένοπλοι.
Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η επίθεση μπορεί όντως να οφείλεται σε οργισμένους διαδηλωτές που κατευθύνονταν στη διπλωματική αποστολή μετά την προβολή σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μιας αντι-ισλαμικής ταινίας, η παραγωγή της οποίας έγινε στις ΗΠΑ.
Ύστερα από επαφές με κατοίκους της Βεγγάζης οι οποίοι φέρονται να είχαν άμεση γνώση της επίθεσης, οι New York Times «δεν διασταύρωσαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η αλ Κάιντα ή άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν παίξει ρόλο στην έφοδο».
«Η επίθεση, αντίθετα, πραγματοποιήθηκε από μαχητές που είχαν επωφεληθεί άμεσα από την επιμελητεία και τη σημαντική αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι», διευκρινίζεται.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Naυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.