31/12/13

«Kalimera, Kalinichta»: Η FAZ για την επίθεση στον γερμανό πρέσβη και την ελληνική προεδρία

Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αθήνα, στη σκιά των επιθέσεων στην κατοικία του γερμανού πρέσβη και οι στόχοι της κυβέρνησης Σαμαρά είναι στο επίκεντρο εκτενούς δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Το σχόλιο συνοδεύεται με φωτογραφία από το «Συμποσίο του Πλάτωνα»
«Kalimera, Kalinichta» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναφέρεται στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.
Το σχόλιο συνοδεύεται με φωτογραφία του «Συμποσίου του Πλάτωνα» από τον πίνακα του γερμανού ζωγράφου Άνσελμ Φόιερμπαχ και παρατηρεί:
«Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Άτλι, σύμφωνα με την οποία 'είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων'. Είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες 'ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια', όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους», επισημαίνει η συντηρητική εφημερίδα.
«Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη»
Σε ρεπορτάζ, με αφορμή την επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Ακριβώς με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας οι πολέμιοι της ΕΕ στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη», παρατίθενται οι δηλώσεις του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επίθεση δεν πρόκειται να διαταράξει τις καλές γερμανοελληνικές σχέσεις. Και η εφημερίδα σχολιάζει: «Το ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας είναι στενές και φιλικές είναι κάτι που πρέπει να πουν οι Ντολντ και Σταϊνμάγερ, καθώς αυτό επιβάλλει η δουλειά τους. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στην πρόσληψη των Γερμανών και των Ελλήνων οι σχέσεις αυτές είναι άθλιες. Χειρότερες ήταν κατά το διάστημα 1941-1944. Βέβαια η ουσία των γερμανοελληνικών σχέσεων είναι καλύτερη από το κλίμα, ωστόσο και εδώ σημειώνονται δυσχέρειες και δεν είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αυτό στους επόμενους έξι μήνες της ελληνικής προεδρίας. Είναι πιο πιθανό η γερμανοελληνική 'αναγκαστική κοινότητα ανάληψη ευθύνης' να βρεθεί σύντομα ενώπιον νέων επιβαρυντικών καταστάσεων», αναφέρει η FAZ.
Το ρεπορτάζ παραθέτει τρεις «κύριους ημιεπίσημους στόχους» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ, εκ των οποίων «τουλάχιστον ένας αφορά άμεσα τη Γερμανία».
Στόχος η απομείωση του χρέους
Σαμαράς, Μέρκελ κατά την τελευταία επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς, η συγκυβέρνηση επιδιώκει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου να επιτύχει αυτά που υπό συγκεκριμένους όρους της έχουν υποσχεθεί οι εταίροι: «μία περαιτέρω απομείωση του χρέους, με μεθόδους που θα πρέπει να καθοριστούν και υπό μία ονομασία, η οποία θα προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις στις χώρες των δανειστών, που θα πάρουν το λογαριασμό», παρατηρεί το δημοσίευμα. «Για μια οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάνουν λόγο κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί στην Αθήνα σε εμπιστευτικές συνομιλίες», επισημαίνει το ρεπορτάζ, που στη συνέχεια αναφέρει ως δεύτερο στόχο τη διάθεση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν από το «κούρεμα» ως κοινωνικές παροχές ή φοροελαφρύνσεις. Και αυτό πριν από τον ερχόμενο Μάιο. Τρίτος στόχος, σύμφωνα με την FAZ, είναι να βγει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές.
Τέλος, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαγραφεί η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση που η έκβαση των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών είναι καταστροφική για τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, όπως φοβούνται κάποιοι», παρατηρεί το δημοσίευμα.
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.