28/12/13

Οργισμένοι με τον Ερντογάν οι Αμερικανοί για τις επιθέσεις εναντίον του πρέσβη Ρικιαρντόνε

Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση στην Τουρκία με προσοχή, και αποφεύγει κάθε ενημέρωση που αφορά ειδικά το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι δεν τα βάζει εύκολα κάτω, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

Αλλωστε πρόκειται για σύγκρουση μέσα στο ίδιο το κόμμα του, με το βαθύ κράτος του κόμματος του. Οι Αμερικανοί διατηρούν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Αμντουλλάχ Γκιούλ και τον κ. Αλί Μπαμπατζάν, οι οποίοι σε περίπτωση πτώσης του κ. Ερντογάν, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.


Οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι με την επίθεση που δέχθηκαν οι διπλωμάτες, που υπηρετούν στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Η αμερικανική πρεσβεία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσαν δημόσια με πολύ ισχυρό τρόπο όλους τους ισχυρισμούς περί αμερικανικής ανάμειξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στο στόχαστρο του κ. Ερντογάν είναι ο πρέσβης Ρικιαρντόνε, ο οποίος υπηρετούσε στην Αγκυρα και στην διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, και μάλιστα βοήθησε τότε την κ. Τσιλέρ. Συνδέουν αυτόν και άλλους διπλωμάτες με μή κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι βρίσκονται πίσω από τα προβλήματα του κ. Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί είναι προσεκτικοί και όσον αφορά τον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια. Πρόσφατα το FBI ερεύνησε δύο από τα πολλά θρησκευτικά σχολεία που λειτουργεί στην Αμερική και πιστεύεται ότι η έρευνα θα επεκταθεί σε όλο τον κύκλο των δραστηριοτήτων του.

Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν βίαιες λύσεις στην Τουρκία αν και ο κ. Ερντογάν τους έχει κουράσει αφορητα με τα λάθη του και τα ξεσπάσματά του. Αλλωστε τους πρόδωσε στον πόλεμο με το Ιράκ και δεν το ξεχνούν. Παρακολουθούν την κατάσταση με μεγάλη αγωνία, γνωρίζοντας ότι ένα σπίρτο μπορεί να ανάψει πολύ μεγάλη φωτιά στην Τουρκία.

Οι προσωπικές σχέσεις του προέδρου Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι όπως τον παλιό καλό καιρό, όταν τον συμβουλευόταν ακόμα και για την ανατροφή των θυγατέρων του. Εχουν να μιλήσουν πολύ καιρό και τα προβλήματα ξεκίνησαν από το θέμα του Ισραήλ, όταν ο κ. Ομπάμα μεσολάβησε για εκείνη τη συγνώμη του κ. Νετανιάχου.

Επίσης, η υποστήριξη του κ. Ερντογάν στη Χαμάς είναι κόκκινη γραμμή για τον Λευκό Οίκο, ενώ στο θέμα της Συρίας πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρωιθυπουργός τους ενέπλεξε σε περιπέτειες. Ενα άλλο σημείο τριβής είναι οι οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Read more: http://mignatiou.com/?p=18473#ixzz2olCWI4hI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.