29/12/13

Βαφτίζουν το εισαγόμενο ρύζι ελληνικό!

Εκμεταλλευόμενες την κρίση πολλές εταιρίες τροφίμων απέκτησαν ξαφνικά «πατριωτικό προφίλ» δηλώνοντας ότι πουλούν μόνο ελληνικά προϊόντα, και διαφημίζουν τον πατριωτισμό τους απευθυνόμενοι στο φιλότιμο του Έλληνα καταναλωτή.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Αθρόες εισαγωγές κατεργασμένου ρυζιού  στην Ελλάδα από την Καμπότζη  και  την Ινδία έγιναν από ελληνικές εταιρίες που παραδοσιακά αγόραζαν ελληνικές πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες τους εντός του έτους 2013.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  εισήχθησαν εντός του  έτους 2013  πάνω από 3.500.000 κιλά επεξεργασμένου  ρυζιού  από την Ινδία και την Καμπότζη, από ελληνικές εταιρίες οι οποίες  εκμεταλλεύονται τις χαμηλές διεθνείς τιμές του ρυζιού.
Ελληνικές  εταιρίες μεταποίησης  που στήριζαν την ελληνική καλλιέργεια ρυζιού, και μάλιστα διαφημίζουν  τη θέση τους αυτή,  στρέφονται τώρα σε εισαγωγές έτοιμων προϊόντων από πιο φθηνούς προορισμούς, κυρίως ασιατικούς. 
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι εν λόγω εισαγωγές γίνονται νόμιμα από τις εταιρίες, αυτό που είναι όμως  προς διερεύνηση είναι κατά πόσο οι Έλληνες καταναλωτές  ρυζιού γνωρίζουν ότι το ρύζι  που ακριβοπληρώνουν λόγω  του «πατριωτικού promotion» δεν είναι ελληνικό.  
Ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι  να ερευνήσει κατά πόσο οι  Έλληνες  καταναλωτές   έχουν σωστή ενημέρωση για την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν και πληρώνουν ακριβότερα ως ελληνικά.
Από την άλλην σε πολύ δύσκολη θέση έχουν έρθει οι Έλληνες καλλιεργητές ρυζιού λόγω των μεγάλων εισαγωγών κατεργασμένου ρυζιού σε χαμηλές τιμές από τρίτες χώρες στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  οφείλει να λάβει μέτρα για να μπει φρένο στις  απεριόριστες  αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες αλλά και να ελέγξει την προέλευση των ρυζιών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά  που ενδεχομένως να βαφτίζονται ελληνικά.
Σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική καλλιέργεια ρυζιού  απειλείται με αφανισμό και οι Έλληνες καταναλωτές θα ακριβοπληρώνουν ασιατικά προϊόντα θεωρώντας τα ελληνικά.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/386741/apo-geyseis-elladas-se-geyseis-indias-kai-kampotzis#ixzz2oqVVCNkq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.