28/12/13

Ο Ερντογάν είναι «γυμνός» (α΄) - Διαβάστε με προσοχή το ιστορικό της πτώσης του Ερντογάν!

Ο Τούρκος γελειογράφος παρουσιάζει έναν υπουργό να λέει στον γυμνό Ερντογάν: Κύριέ μου, όλες τις απεργίες και διαδηλώσεις που γίνονται στους νομούς που θα επισκεφθείτε, τις έχουμε απαγορεύσει...
Και απαντά ο Ερντογάν: Δεν φθάνει. Να απαγορεύσετε και την κυκλοφορία των παιδιών στους δρόμους. Αυτά θα πούνε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός!...
Του Σάββα Καλεντερίδη
Λίγες ώρες μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό που έκανε ο Ερντογάν στην κυβέρνησή του, αλλάζοντας τους δέκα από τους εικοσιένα υπουργούς που έχει το υπουργικό συμβούλιο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ρευστή, δεδομένης της σύγκρουσης Ερντογάν-Γκιουλέν.
Πριν όμως προχωρήσουμε στις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και στις πιθανές εξελίξεις, καλό είναι να δούμε πολύ σύντομα πώς ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία του σκανδάλου του Αζέρου επιχειρηματία Σαράφ, που φέρεται να διέφθειρε όχι μόνο κάτι παραπάνω από το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων της Ρωσίας συνέλαβε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας έναν Ρώσο υπήκοο που επέστρεφε από την Τουρκία, να μεταφέρει στις αποσκευές του 18,5 εκ. δολάρια. Οι ρωσικές αρχές ερεύνησαν το θέμα σε βάθος και στη συνέχεια, στα πλαίσια των συμφωνιών που υπάρχουν για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος, ενημέρωσαν τις αντίστοιχες τουρκικές, δίνοντάς τους έκθεση με συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση. Έτσι άρχισε η έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του πολύκροτου σκανδάλου.
Η αρχή παρακολούθησης διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Τουρκίας (MASAK), αξιολογώντας τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, διεύρυναν την έρευνα και όταν την ολοκλήρωσαν, συνέταξαν έκθεση την οποία παρέδωσαν στον Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβριο του 2012.
Όμως, την πορεία των ερευνών άλλαξε μια επιστολή-καταγγελία, που έφθασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών, τη MASAK και τη Γενική Διεύθυνση Εσόδων του Kράτους στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Η επιστολή, που την έστειλε ένας Τούρκος πολίτης, με τα αρχικά Ş.D. (το πιο πιθανό είναι να αποτελεί παρένθετο πρόσωπο στελεχών της MASAK, που κράτησαν στοιχεία για τον εαυτό τους, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μέσω του παρενθέτου προσώπου τεράστια ποσά), για να επωφεληθεί από τις ευργετικές διατάξεις του Νόμου 1905 που προβλέπει την απόδοση ποσοστών σε όσους δίνουν στοιχεία για ανάλογες υποθέσεις, που με βάση το ως άνω νόμο τού εξασφάλιζαν ένα αστρονομικό ποσό. H καταγγελία συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα (τραπεζικές συναλλαγές, αριθμούς λογαριασμών, αποδείξεις εντολών μεταφοράς χρημάτων κλπ) για τις εταιρείες-βιτρίνα του Σαράφ και τις τράπεζες που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Και οι προσδοκίες του καταγγέλλοντος ήταν μεγάλες, γιατί με ατράνταχτα στοιχεία αποδεικνυόταν ότι το ποσό που διακινήθηκε ανερχόταν στα 87 δις δολάρια!!!
Μετά από την ως άνω απολύτως τεκμηριωμένη καταγγελία (την έχουμε στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούμε να την παραθέσουμε λόγω …έλλειψης χώρου), ακριβώς επειδή είχε τους συγκεκριμένους αποδέκτες, το MASAK και η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να επεκτείνουν τις έρευνες για την υπόθεση, γεγονός που οδήγησε στις απολήξεις του μεγαλυτέρου σκανδάλου στην ιστορία της Τουρκίας. Και όταν μιλάμε για απολήξεις, ενοούμε ότι, όπως προκύπτει με ντοκουμέντα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων και των κινήσεων των εμπλεκομένων που έκανε η Ασφάλεια, με εντολή της Εισαγγελείας Κωνσταντινούπολης, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ριζά Σαράφ, είχε δωροδοκήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Ούτως έχει σε γενικές γραμμές η υπόθεση της δωροδοκίας των υπουργών, που οδήγησε στον ευρύ ανασχηματισμό που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 26 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, έδωσε το πράσινο φως στις διωκτικές αρχές για την έναρξη της επιχείρησης εξάρθρωσης αυτής της εγκληματικής ομάδας, με μαζικές συλλήψεις. Ανάμεσα στος συλληφθέντες, ο αρχηγός της συμμορίας, Ριζά Σαράφ, που σε ηλικία 29 ετών βρέθηκε με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων, και γιοι τριών υπουργών,στενών συνεργατών του Ερντογάν, που συμμετείχαν στο πάρτι των εκατομμυρίων.
Αυτή είναι η αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων, το σκάνδαλο είναι απολύτως υπαρκτό, αυτά είναι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα του σκανδάλου, αυτή είναι η εγκληματική ομάδα που διακίνησε και βοήθησε στη διακίνηση του απίστευτου ποσού των 87 δις δολαρίων σε μια τριετία, κάτι που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του κράτους και της κυβέρνησης.
Αυτή την υπαρκτή κατάσταση, αυτά τα ντοκουμέντα και στοιχεία αξιοποίησε η πλευρά του Γκουλέν, στα πλαίσια των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Ερντογάν, σε αυτήν τη φάση, για να αποδυναμώσει το κίνημά του, μέσω της απαγόρευσης της λειτουργίας των φροντιστηρίων του.
Τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και την πιθανή πορεία των εξελίξεων, θα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Ες Κυριακήν…

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

7 σχόλια:


  1. Για να ολοκληρωθεί το παζλ της υποθεσης που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ οδηγήσει στην πτώση της κυβερνησης Ερντογάν μέσω της ανεξαρτητοποιησης βουλευτών της κοινοτητας Γκιουλέν πρέπει να πούμε τα εξης σημαντικά:

    1) Ο Ιρανός επιχειρηματιας Ρεζα Ζαράμπ λειτουργησε ως πρακτορας των Φρουρών της Επαναστασης του Ιραν. Η δράση του αφορούσε το σπασιμο του εμπαργκο που είχε αποφασίσει η Δυση εναντί του καθεστωτος της Τεχεράνης

    2) Ο Ερντογάν δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για λεφτά του Τούρκου πολίτη και δεν υπάρχει ζημία του Τουρκικού δημοσίου υποννοώντας ότι είναι Ιρανικά λεφτά

    3) Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Κων/πολης Ζακαρια Οζ που χειρίστηκε την υπόθεση Εργκενεκόν ΑΛΛΑ και την τωρινή υπόθεση διαφθοράς ανηκει στην κοινότητα Γκιουλέν. Επομένως η τυχή της υπόθεσης που είναι βέβαια "δεμένη με στοιχεία" και ο χρόνος των συλλήψεων σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με τον πόλεμο εξουσιας Ερντογάν - Γκιουλέν

    4) Ο Γκιουλέν πέρα από τον πόλεμο εξουσιας ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ και τα συμφέροντα του ΙΣΡΑΗΛ στην προκειμένη περίπτωση. Ο λόγος είναι ΑΠΛΟΣ: Η πτώση Ερντογάν θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταφορά του Ισραηλινού φυσικού αερίου ΜΕΣΩ της Τουρκίας του Γκιουλέν

    5) Επομένων ο αγωγός ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΟΣ σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με την παραμονή του αντισημιτη Ερντογάν στην εξουσια. Πτώση Ερντογαν + Ανναν 2 = Αγωγός μέσω Τουρκιας

    Σαββα συμφωνείς ή μάλλον σε πρόλαβα για το άρθρο της Κυριακής;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα
    για τον αγωγό το έχω γράψει εδώ και ένα μήνα, όμως αυτό είναι απλά ένα ενδεχόμενο.
    Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει έτσι, ακόμα κιαν εξομαλυνθούν οι τουρκο-ισραηλινλες σχέσεις.
    Όσον αφορά για το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για λεφτά του τουρκικού λαού, είναι λάθος.
    Ο Σαράφ έκανε λαθρεμόριο και ψεύτικες εξαγωγές και έτσι κέρδιζε δις, από τον τουρκικό κορβανά.
    Απλά, τους εξαγόρασε όλους και τον Ερντογάν.
    Η υπόθεση είναι υπαρκτή και ο καθοριστικός και αστάθμητος παράγοντας που έδωσε τέτοια κατεύθυνση στα γεγονότα, ήταν ο Ρώσος που πίαστηκε στη Ρωσία και ο Τούρκος που έγραψε την αναφορά με τα ακλόνητα στοιχεία, η οποία πήγε σε πολλούς φορείς του τουρκικού κράτους.
    Από κει και μετά το πράγμα δεν μαζευόταν.
    Απλά, ο μηχανισμός Γκιουλέν -και όποιοι άλλοι- επωφελείται από ένα απολύτως υπαρκτό σκάνδαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Συμφωνουμε εν γένει στα βασικα...

    Το Ιράν πωλούσε φυσικό αέριο στην Τουρκία η οποία πίστωνε με Τουρκικές Λίρες λογαριασμό του Ιράν στη Halkbank (Κρατική Τραπεζα). Το Iράν αγόραζε με τις Λιρες χρυσό τον οποίο εξηγαγε από την Τουρκία στο Ιράν ο Ζαράμπ, πιτσιρικάς 29 χρονών. Ετσι εξηγούνται η αρνητική ψήφος της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το προγραμμα του Ιράν και οι ρουφιανές του Χακάν Φιντάν της ΜΙΤ για τους πράκτορες του Ισραήλ εντός του Ιραν

    Ευτυχώς που εμείς έχουμε λαμόγια τύπου Λιαπη/Τομπουλο...γλου και το θέμα δεν παίρνει διεθνείς διαστάσεις ούτε κινδυνεύει η μνημονιακή σταθερότητα:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά !
    Κάποιες επισημάνσεις : Και στην Τουρκία έχουν βάλει το χεράκι τους οι Ισραηλινοί.
    Το μαύρο χρήμα και η φούσκα έσπασαν και άντε να τα μαζέψουν.
    Οι Τούρκοι έχουν 3 εκλογές το 2014, ενώ εμείς 2-3.
    Εμείς είμαστε οικονομικά και κοινωνικά σε ελεύθερη πτώση, ενώ αυτοί τώρα θα νοιώσουν αποσταθεροποιητικές τάσεις σε πολλά επίπεδα.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Έρχονται ζοφερές μέρες . . . . . στο Αιγαίο απο τα μαύρα χάλια τους.
    Καλή Χρονιά ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oταν ανετράπει στο Ιραν ο Μωσαντέκ, ανελαβε ο Χομεινι.
    Αν ανατραπει ο Ερντογαν, Αγιατολλάχ θα ανέβει στην Τουρκία.
    Το βιβλίο για το Μωσαντέκ σε ηλεκτρονική μορφή και την ανατροπή του εδω:
    http://combatraining.blogspot.gr/2013/12/mossadegh-and-erdogan.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλα τώρα εχει η Τουρκια πολιτικη κριση και βγηκαν ολοι οι Ελληνες αρθρογραφοι των γεωστρατιγηκων sites να μιλησουν χαρουμενοι για τη διαλυση της πολιτικης Τουρκιας. (Και πιθανως επεκταση σε αλλες διαστασεις-οικονομικη, στρατιωτικη διασταση κλπ)

    Αρθρο το ενα μετα το αλλο γραφουν για τον Ερντογαν.

    Για κοιταξτε εσεις (εμεις) οι Ελληνες τα χαλια σας, που ειστε μετρ της διαφθοράς και αφηστε τις κρυφες σας ελπιδες για διαλυση της Τουρκίας.

    Εγω πιστευω ακραδαντα οτι ο Ερντογαν θα συνεχισει να ειναι ο επικεφαλης της χώρας και μάλιστα δυνατός και με μεγαλα ποσοστα δημοφιλιας, καθως ο Τουρκος βαθια μεσα του ξέρει τι εχει προσφερει ο Ερντογαν στη χώρα του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Κωνσταντινοπολιτης

    >Oταν ανετράπει στο Ιραν ο Μωσαντέκ, ανελαβε ο Χομεινι.
    Αν ανατραπει ο Ερντογαν, Αγιατολλάχ θα ανέβει στην Τουρκία<

    1) O Χομεϊνί ανέλαβε όταν ανετράπη ο Σάχης (1979) και όχι ο Μοσαντέκ (1953).

    2) Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό, δεδομένου ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που οπισθοδρομεί την χώρα στο Ισλάμ.

    @ Ioannis Kastoras

    >καθως ο Τουρκος βαθια μεσα του ξέρει τι εχει προσφερει ο Ερντογαν στη χώρα του....<

    Εσύ ξέρεις...Υπάρχουν όμως και μερικοί (μάλλον οι περισσότεροι), που δεν θέλουν να μετατραπεί η χώρα σε Ισλαμική Δημοκρατία. Κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.