30/12/13

Ιωάννης Κασουλίδης: Γεωπολιτικά δεν θα αναβαθμιστούμε αυτόματα

Παραγωγική διαχείριση και της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του φυσικού αερίου 
Προσπαθούμε να γίνουμε ένα πιο εξωστρεφές και αποτελεσματικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. το οποίο να μη λειτουργεί αποκλειστικά κυπροκεντρικά… Η ενεργειακή πολιτική, αυτή είναι εν τη φύσει της, και ειδικότερα στη δική μας περιοχή, αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής μας πολιτικής.
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Με την κατάλληλη διαχείριση, επέρχεται και η σταδιακή αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης και «ήδη σημάδια αυτού τα βλέπουμε». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φ», ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, παραπέμποντας σε δυο άξονες πολιτικής και σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Την ίδια ώρα, διατηρώντας χαμηλούς τόνους, σημειώνει πως δεν είναι αρκετά τα γεγονότα αυτά για να αναβαθμιστεί αυτομάτως η γεωπολιτική μας θέση. Εξαρτάται, όπως εξήγησε, πόσο «παραγωγικά θα χειριστούμε» τις εξελίξεις αυτές.

Στέλνοντας μήνυμα ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται «μικροπολιτικά και για σκοπούς λαϊκισμού», ανέφερε πως το σκηνικό επηρεάζει και το Κυπριακό. Κι αυτό «γιατί ενεργοποιεί όσους έχουν συμφέρον η χώρα μας να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας». Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και το περιεχόμενο της λύσης αλλά  και την ακολουθούμενη πολιτική, παρέπεμψε στις διαχρονικές θέσεις της ε/κ πλευράς. Αναφέρθηκε στις θέσεις αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας ειδική αναφορά στο 1251. Σημειώνει, πάντως, πολλές φορές στη συζήτηση που είχαμε, ότι από τα γεγονότα αυτά η θέση της χώρας ενισχύεται και στο Κυπριακό και δημιουργεί δυναμική.

Για τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε ατυχή την ενέργεια Νταβούτογλου να σπεύσει να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πολλούς ομολόγους μας, ότι «τελικά έπεισε τον κ. Έρογλου να δεχθεί τη μία και μόνο κυριαρχία ενώ αυτή η αποδοχή αναιρείτο αυτόματα με μια άλλη προσθήκη που ζήτησαν η οποία παρέπεμπε εμμέσως στο ότι και οι δυο πλευρές έχουν κυριαρχία.» Οι συνομιλίες, τονίζει, θα συνεχίσουν μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματική προοπτική για ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή τους και ότι και οι δυο πλευρές αποσκοπούν στον ίδιο στόχο.

Ο ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του αναφέρει πως το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία, «κάτι το οποίο το γνωρίζουν όλοι». Από την άλλη όμως, αναφέρει, «είναι επίσης προφανές σε όλους, και την ίδια την Τουρκία, ότι τόσο η εξωτερική πολιτική της, η ενεργειακή πολιτική της αλλά και η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική, περνά και μέσα από τη λύση του Κυπριακού». Αυτό, αναφέρει,  διαφαίνεται και στο λεκτικό των πρόσφατων συμπερασμάτων διεύρυνσης του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε περαιτέρω πως «εμείς και η Τουρκία έχουμε κοινό συμφέρον να λύσουμε το Κυπριακό και η πλευρά μας έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία».

- Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας διαφοροποιούν -για να μην αναφέρουμε αναβαθμίζουν- τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου;
Φυσικά. Τόσο η ένταξή μας στην ΕΕ, από την οποία συμπληρώνονται σύντομα δέκα χρόνια, όσο και οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, διαφοροποίησαν και συνεχίζουν να διαφοροποιούν τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Δεν είναι όμως αρκετά τα εν λόγω γεγονότα για να αναβαθμιστεί αυτομάτως η γεωπολιτική μας θέση. Ναι μεν δημιουργούν θετικές προοπτικές αλλά είναι στο χέρι μας το πόσο παραγωγικά θα τα διαχειριστούμε και πόσο αποτελεσματικά θα καταστούν.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη λαμβάνει προσεκτικά και μελετημένα βήματα και στους δυο τομείς. Προσπαθούμε να γίνουμε ένα πιο εξωστρεφές και αποτελεσματικό κράτος μέλος το οποίο να μη λειτουργεί αποκλειστικά κυπροκεντρικά. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή πολιτική, αυτή είναι εν τη φύσει της, και ειδικότερα στη δική μας περιοχή, αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής μας πολιτικής. Με κατάλληλη διαχείριση επέρχεται και η σταδιακή αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης, σημάδια τα οποία ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε. Να σημειώσω, σε αυτό το σημείο, ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν λαϊκισμοί, μικροπολιτικές ή επικοινωνιακά τεχνάσματα από κανέναν. Το πώς θα αναπτύξουμε την ενεργειακή πολιτική μας θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας καθώς και των επόμενων γενεών.
Τούτο πώς επηρεάζει το Κυπριακό;
Το επηρεάζει στον βαθμό που ο ρόλος και η επιρροή της χώρας μας στην περιοχή ενισχύεται. Μέσω αυτού, αυξάνεται και η σημασία που έχει η Κύπρος τόσο για τους γείτονές της όσο και για τους άλλους φίλους και συμμάχους της, αφού και αυτοί έχουν συμφέρον από τον περιφερειακό, σταθεροποιητικό ρόλο που σταδιακά ξεκινά και αναλαμβάνει η Κύπρος.

- Θα μπορούσε να πει κανείς πως επηρεάζεται το περιεχόμενο της λύσης ή εξακολουθούμε να συζητούμε όρους της δεκαετίας του ’70;
Τα ανωτέρω δημιουργούν μια νέα δυναμική, όπου η φωνή της μικρής Κύπρου δύναται να ακουστεί πιο δυνατά, πιο ξεκάθαρα. Σε τελική ανάλυση, η πλευρά μας δεν έχει διαφοροποιήσει τις θέσεις της και δεν ζητά τίποτα περισσότερο από ό,τι ζητούσε ανέκαθεν, ήτοι: την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άρα, στη βάση τούτου, τα πράγματα για όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικότερα την Τουρκία, η οποία διαμηνύει συνεχώς πως είναι έτοιμη για λύση, είναι ξεκάθαρα: πιστή εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ορίζουν και το ποια θα είναι η μορφή της μελλοντικής λύσης και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής, παραδείγματος χάριν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251/1999. Ευελπιστώ ότι η Τουρκία θα καταφέρει να ξεφύγει από την κενή ρητορική και να μετουσιώσει τις όποιες θετικές της δηλώσεις σε ουσιώδεις πράξεις.

- Έχετε αναφέρει πως εάν ήταν ο Ταλάτ στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, θα ήταν διαφορετική η στάση της τουρκικής πλευράς. Τούτο, εάν μου επιτρέπετε, ακούγεται ως μια επιδερμική προσέγγιση, που δεν θα έπρεπε να διατυπώνεται από Κύπριο πολιτικό. Δεν είναι η Τουρκία τελικά που αποφασίζει;
Μια προσεκτική ανάγνωση της απάντησής μου σε εκείνη τη συνέντευξη καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν έκανα ποιοτική σύγκριση μεταξύ του κ. Έρογλου και του κ. Ταλάτ. Ήταν απλώς μια περιγραφή των λόγων που δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Έρογλου. Αυτό γιατί ο κ. Έρογλου διά της σιωπής του, δεν απεδέχθη ποτέ τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ με αποτέλεσμα οι θέσεις των δυο πλευρών να αποκλίνουν και να παίρνουν αντίθετες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για σχεδόν δυο χρόνια τώρα.
Αυτός είναι και ο λόγος για την ανάγκη Κοινής Διακήρυξης για να ξεκαθαρίσει η βάση και οι αρχές πάνω στην οποία θα κτιστούν οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν.
Αναφέρθηκα και στην πρόσφατη δήλωση του κ. Ταλάτ που είπε ότι μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα και μια ιθαγένεια πρέπει να είναι ο κοινός στόχος. Επαναλαμβάνω ότι το επιχείρημα πήγαινε στην εξήγηση και όχι στη σύγκριση Έρογλου και Ταλάτ.
Με ρωτάτε αν είναι η Τουρκία που αποφασίζει, ερώτημα που αντιλαμβάνομαι προκύπτει από την ηθελημένα επιλεκτική ανάγνωση από κάποιους, της προαναφερόμενης συνέντευξης. Λυπούμαι που αναγκάζομαι να επανέλθω σε κάτι για το οποίο δεν θα έπρεπε να τίθεται καν ερώτημα, δεδομένων των τόσων δηλώσεων και τοποθετήσεών μου επ’ αυτού. Φυσικά και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία αφού είναι αναγκαίο να δείξει καλή θέληση και εποικοδομητικότατα για να μπορέσουμε να δούμε πρόοδο στο Κυπριακό. Όσο πιο σύντομα η Τουρκία σταματήσει να υποστηρίζει ή να επιτρέπει παράλογες θέσεις όπως αυτή του κ. Έρογλου του τύπου «δεν είμαστε μέλη του ΟΗΕ άρα δεν μας δεσμεύουν τα ψηφίσματά του», τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.  

- Η τακτική που υιοθετήθηκε στη δεκαετία του ΄90 στα ευρωτουρκικά, με στόχο να ενθαρρυνθεί η Τουρκία και να συνεργασθεί για λύση δεν απέδωσε. Μήπως υπάρχει μια άλλη συνταγή να δοκιμαστεί ή παραμένουμε προσκολλημένοι στην παρούσα;
Στην προηγούμενη ερώτησή σας επανεπιβεβαίωσα μια κοινή παραδοχή, φαντάζομαι όλων των αναλυτών, των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αλλά και εξωτερικών παραγόντων, ότι η μόνη οδός για λύση του Κυπριακού είναι μέσω της Άγκυρας. Άρα είναι αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών προσέγγισής της και πλήρους εμπλοκής της στη διαδικασία. Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία, κάτι το οποίο το γνωρίζουν όλοι.
Από την άλλη όμως, είναι επίσης προφανές σε όλους, και την ίδια την Τουρκία, ότι τόσο η εξωτερική πολιτική της, η ενεργειακή πολιτική της αλλά και η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική, περνά και μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Αυτό διαφαίνεται και στο λεκτικό των πρόσφατων συμπερασμάτων διεύρυνσης του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς και η Τουρκία έχουμε κοινό συμφέρον να λύσουμε το Κυπριακό και η πλευρά μας έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία.

- Μετά και την επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα οι προσπάθειες θα επαναρχίσουν σε μια νέα βάση ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών; Θα αποσυρθούν τα προσχέδια που υποβάλαμε; - Τι θα γίνει με τον Ντάουνερ; Θα τον ανεχόμαστε για πολύ ακόμη;
Για πέραν των τριών μηνών, γίνονταν διαβουλεύσεις σε πάρα πολλά επίπεδα ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πλευρά μας επέδειξε ετοιμότητα, ωριμότητα και πάνω απ’ όλα εποικοδομητικότατα, δεδομένης της θέλησής της να ξεκινήσουν οι ουσιώδεις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Στο παρόν στάδιο είμαστε απογοητευμένοι για την προβληματική και καθόλου εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς.
Λυπάμαι πραγματικά γιατί έγινε σημαντική προσπάθεια για να συμφωνηθεί η Κοινή Διακήρυξη, η οποία θα αποτελούσε και τη βάση των διαπραγματεύσεων αλλά φτάσαμε στα όριά μας σε ό,τι αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς. Ήταν ατυχής η ενέργεια του κ. Νταβούτογλου να σπεύσει να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πολλούς ομολόγους μας, ότι τελικά έπεισε τον κ. Έρογλου να δεκτεί τη μία και μόνο κυριαρχία ενώ αυτή η αποδοχή αναιρείτο αυτόματα με μιαν άλλη προσθήκη που ζήτησαν, η οποία παρέπεμπε εμμέσως στο ότι και οι δυο πλευρές έχουν κυριαρχία.
Οι συνομιλίες θα συνεχίσουν μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματική προοπτική για ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή τους και ότι και οι δυο πλευρές αποσκοπούν στον ίδιο στόχο. Σε ό,τι αφορά τον κ. Downer, έχουν ήδη γίνει συγκεκριμένα διαβήματα και ενέργειες από το ΥΠΕΞ άρα δεν θα ήθελα να προβώ στα όποια δημόσια σχόλια.

Ρόλος γέφυρας και καταλύτη στην περιοχή

- Η συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο με φόντο το φυσικό αέριο πώς αλλάζει τον χάρτη στη Μέση Ανατολή; Ποια θα είναι η θέση της Κύπρου;
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το κεφάλαιο της ενεργειακής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι αναπόσπαστο της εξάσκησης μιας αποτελεσματικής, εξωτερικής πολιτικής. Οι ενέργειές μας για προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της γειτονιάς μας έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν αποτελέσματα. Προχωρεί η υλοποίηση διμερών και τριμερών συνεργασιών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο και την υπογραφή συμφωνίας για τη συνεκμετάλλευση υδρογοναθρακικών πόρων που εκτείνονται εκατέρωθεν της Μέσης Γραμμής. Όπως έχω πει και παλιότερα, δεν πρόκειται για ένα zero sum game. Η μια συνεργασία ή σύναψη συμφωνιών με ένα κράτος ή ομάδα κρατών, δεν παρεμποδίζει τις επαφές και τη σύναψη και άλλων συμφωνιών μεταξύ άλλων κρατών. Το αντίθετο θα έλεγα, αφού τέτοιες ενέργειες επηρεάζουν θετικά τις ισορροπίες στην περιοχή. Η Κύπρος θα συνεχίσει να εξασκεί όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί τον ρόλο της γέφυρας, του καταλύτη, προωθώντας περιφερειακές συνεργασίες μεταξύ των χωρών της περιοχής και μέσω τούτου τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

 - Έχετε με την εκλογή της νέας κυβέρνησης εξαγγείλει την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Δίνεται η εντύπωση πως αυτή η προσπάθεια έχει παγώσει…
Το αντίθετο. Η πρόθεση φυσικά και υφίσταται και είναι σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις για κατάλληλη προετοιμασία της αίτησής μας. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, δεν είναι αυτοσκοπός η αίτηση στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ούτε και στοχεύουμε στο να εισπράξουμε απλώς ένα βέτο για να το εκμεταλλευτούμε πολιτικώς. Η προσπάθειά μας είναι ειλικρινής και η επιτυχής κατάληξή της θα αποτελεί κέρδος για εμάς, για την ΕΕ, για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας αλλά και για τις σχέσεις της ΕΕ - ΝΑΤΟ, αφού θα συνεισφέρει στην εμβάθυνσή τους. Οι εταίροι μας στην ΕΕ αλλά και άλλοι σημαντικοί εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό καθώς και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποφέρει σε όλους μια πρόοδος επί του εν λόγω θέματος. Επίσης γνωρίζουν τον μόνο όρο που έχουμε θέσει, πως, στο πλαίσιο μιας οιασδήποτε σταδιακής προσέγγισης επίλυσης του θέματος, δεν θα αποδεχθούμε ανισοβαρείς λύσεις που θα διατηρούν τους αποκλεισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ειλικρινής και εποικοδομητική μας στάση στο θέμα προνοεί ειλικρινή και εποικοδομητική στάση και από τις άλλες πλευρές. Όπως έχω πει και παλιότερα, η Κύπρος μπορεί να μείνει μη-διασυνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ και εκτός του Συνεταιρισμού για άλλα δέκα χρόνια αλλά αυτό δεν είναι προς το συμφέρον όλων των άλλων μερών.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ άργησαν τρία χρόνια...

- Η ομάδα για τα πυρηνικά στο Ιράν που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο έχει δώσει καλό βαθμό στη χώρα μας;
Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εφαρμογή των κυρώσεων κατά του Ιράν είχε αρχικά αιτηθεί να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις αρχές του 2011 με αφορμή το περιστατικό του πλοίου Monchegorsk.
Η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε τελικά για λόγους που είναι γνωστοί και έχουν αναλυθεί εκτενώς στο πρόσφατο παρελθόν. Ακολούθως, είχαμε τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, γεγονότα τα οποία ίσως και να αποτρέπονταν εάν πραγματοποιείτο εγκαίρως η εν λόγω επίσκεψη. Κατόπιν τούτου το θέμα παρέμεινε στάσιμο έως και τον Μάιο 2013, όπου η Ομάδα επανήλθε με νέο αίτημα για πραγματοποίηση επίσκεψης.
Από πλευράς μου, με την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, είχα δώσει ξεκάθαρες οδηγίες όπως η εν λόγω επίσκεψη διευθετηθεί και πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και την υλοποίηση των διεθνών της υποχρεώσεων. Εν τέλει η επίσκεψη, η οποία απαιτούσε σημαντική προεργασία, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και ο απόηχος των διαβουλεύσεων αυτών μαρτυρεί πως και οι δυο πλευρές έμειναν πολύ ευχαριστημένες.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις ενέργειες του Υπουργείου μου το οποίο διοργάνωσε την επίσκεψη και τις επαφές της Ομάδας με όλες τις άλλες υπηρεσίες και Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι οι επαφές αυτές και οι ανταλλαγές απόψεων και στοιχείων θα υποβοηθήσουν στον καλύτερο μεταξύ μας συντονισμό και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεών μας, πράγμα που ήταν και ο στόχος τής εν λόγω επίσκεψης.

Μετακόμιση στις Βρυξέλλες ως «Επίτροπος; Δεν θα μαδούμε τις μαργαρίτες»

Τον Ιωάννη Κασουλίδη ρωτήσαμε για τα όσα φημολογούνται για την τοποθέτησή του στη θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ε.Ε. Ιδού η ερώτηση και η απάντηση:

- Επανέρχεται το σενάριο για μετακόμισή σας στις Βρυξέλλες και στη θέση του Επιτρόπου της Κύπρου. Όντως έτσι είναι;
Δεν είναι η ώρα για συζήτηση επί του θέματος αυτού. Δεν θα μαδούμε τη μαργαρίτα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.