29/12/13

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία

Η κρίση και η πολιτική αστάθεια «βουλιάζουν» την τουρκική οικονομία. Παρά τις πρωτοβουλίες Ερντογάν και τον ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον άρον τις θέσεις τους σε μετοχές, επιταχύνοντας παράλληλα τη φυγή τους από τα κρατικά ομόλογα της χώρας, ενώ η λίρα καταρρέει.
Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκε χθες ενδοσυνεδριακά μίνι κραχ. Ο τουρκικός δείκτης Borsa Istanbul 100 βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5%, με τις απώλειες από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς (17 Δεκεμβρίου) να αγγίζουν σωρευτικά το 14%.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η τουρκική λίρα πραγματοποιώντας «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ειδικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος διολίσθησε στα 2,1435 δολάρια, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους άνω του 16%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Φόβος ταραχών
Διεθνείς αναλυτές δήλωναν χθες ότι οι πολιτικές εξελίξεις υπονομεύουν σημαντικά την εικόνα της οικονομικής επάρκειας που η κυβέρνηση έχτισε προσεκτικά τα τελευταία χρόνια. Αλλοι πάλι έλεγαν ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι οι ταραχές του καλοκαιριού δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο τωρινό πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς που έχει στείλει στο σπίτι του το μισό υπουργικό συμβούλιο και άλλους τόσους βουλευτές.
«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σημείωσε από την πλευρά του πως «αν και η πολιτική κρίση στην Τουρκία έχει γίνει πρωτοσέλιδο των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν περιορίσει τις ρευστοποιήσεις μόνο στα τουρκικά assets, γεγονός το οποίο δείχνει ότι υπάρχει μικρή ανησυχία μετάδοσης της κρίσης».
«Αυτή η τάση», προσέθεσε, «θα διατηρηθεί αρκεί οι πολιτικοί της Αγκυρας να επιλύσουν την κρίση πριν ξεχυθεί έντονα στους δρόμους της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Ελ-Εριάν «οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βίαιο sell-off, τα spreads τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομολόγων έχουν εκτοξευθεί, και το νόμισμα αποδυναμώθηκε σημαντικά. Η πολιτική κρίση, όπως συμβαίνει συνήθως, πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, υπονομεύει τις ξένες επενδύσεις, ενθαρρύνει τη φυγή κεφαλαίων, αποθαρρύνει τις βραχυπρόθεσμες εισροές και καταστρέφει τα διεθνή αποθεματικά».
«Αυτές οι διαταραχές της αγοράς έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με την ηρεμία με την οποία οι άλλες αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να επιλύσει τα πράγματα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
«Ξεφορτώνονται» τα τουρκικά ομόλογα
Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας «ξεφορτώνονται» οι ξένοι επενδυτές τα τουρκικά ομόλογα, αυξάνοντας τις ρευστοποιήσεις, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το «πληγωμένο» προφίλ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, την εβδομάδα μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε ομόλογα κατά 532 εκατ. δολάρια στα 53,8 δισ. δολάρια (χαμηλό τριμήνου), μετά την πώληση χρέους 1,38 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.
Αυτές οι εκροές συνιστούν αντιστροφή του επενδυτικού κύματος που βοήθησε στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του Ερντογάν. Ηταν μια περίοδος όπου το ονομαστικό ΑΕΠ υπερτριπλασιάστηκε και τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν ένα μέσο ετήσιο κέρδος της τάξης του 9,7%.
Επίπεδα-ρεκόρ
Σημειώνεται πως οι θέσεις των επενδυτών σε τουρκικά ομόλογα είχαν φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 72 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάιο. Οι αποδόσεις των διετών τουρκικών ομολόγων έκαναν άλμα 22 μονάδων βάσης ή 0,22% στο 9,85%, διευρύνοντας την άνοδό τους από την αρχή του έτους στις 363 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε στο 10,28%.
Κατερίνα Κοσμά
message
AΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΑΦΙΔΑ
Να ξεριζώσει τη διαφθορά
Για να αποφευχθούν διαταραχές εκτός των τουρκικών αγορών ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ανακτήσει γρήγορα την εγχώρια πολιτική του δύναμη και να κάνει περισσότερα για να ξεριζώσει τη διαφθορά. Θα πρέπει επίσης να «αγκαλιάσει» την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Εάν δεν το κάνει, τότε υπάρχει φόβος εξάπλωσης της τουρκικής κρίσης και σε άλλες αγορές.
 Έθνος 

1 σχόλιο:

  1. One would expect that our renewed alliance with Israel / US would give us some kind of access to the decisions taken.

    To the contrary, we keep selling Greece to turkish interests making us more vonurable to our neighors crisis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.