31/12/13

Παραλήπτης ονείρων... Άγιος Βασίλης

Της Θεοδώρας Βασιλοπούλου
Εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα από κάθε γωνιά της γης καταλήγουν κάθε χρόνο στο χωριό του Αϊ-Βασίλη. Μια σελίδα είναι αρκετή για να χωρέσει ακόμη και το πιο τρελό όνειρο. Παιχνίδια, αγάπη, ειρήνη και υγεία είναι μερικά μόνο από αυτά που ζητούν μικροί και μεγάλοι, ενώ για να εξασφαλίσουν την εύνοια του αγαπημένου τους Άγιου, στέλνουν επίσης ζωγραφιές και γλυκίσματα. Εκπρόσωποι του Ροβανιέμι μιλούν στο «kathimerini.gr» για τον όγκο των γραμμάτων αλλά και τις επιθυμίες των παιδιών.
Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ολα είναι έτοιμα για την πολυπόθητη άφιξη. Οι καμινάδες έχουν καθαριστεί, το τζάκι έχει σβήσει και για παν ενδεχόμενο, τα παραθυρόφυλλα είναι μισάνοιχτα. Κάποια παιδιά έχουν χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα και κοιμούνται, άλλα προσποιούνται πως το κάνουν κι ορισμένα πιο τολμηρά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους για να φτάσουν σε απόσταση που θα τούς επιτρέπει την οπτική επαφή με το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γιατί ακόμα κι αν δεν ήταν καλά παιδιά στη διάρκεια του χρόνου, διατηρούν την ελπίδα ότι ο Άγιος Βασίλης θα είναι μεγαλόψυχος και δεν θα κάνει διακρίσεις.
Μόνο που ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών επιμένει να μπαίνει ινγκόγκνιτο στα σπίτια για να είναι σίγουρος ότι κανείς δεν θα εμφανιστεί μπροστά του την ώρα που θα τοποθετεί τα κουτιά κάτω από το δέντρο. Γι’ αυτό και καταφέρνει να περνά απαρατήρητος. Άλλωστε, λίγη σημασία έχει η συνάντηση μαζί του, αφού αρκεί μια μπάρμπι, ένα παζλ, ένα κουτί λέγκο και στις πιο απαιτητικές των περιπτώσεων ένα τάμπλετ ή ένα κινητό τηλέφωνο, ώστε τα παιδιά να τον συγχωρήσουν που δεν είχε την υπομονή να περιμένει να ξυπνήσουν. Κατανοούν άλλωστε το γεγονός ότι με την ίδια αγωνία τον περιμένουν εκατομμύρια άλλα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό του φόρτου εργασίας που έχει ο Άγιος Βασίλης είναι τα γράμματα που λαμβάνει κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στο «kathimerini.gr», μία εκ των βοηθών του Αϊ-Βασίλη, η Χάιντι Ραντάνεν, «μέχρι αυτή τη στιγμή, μόνο για το 2013, έφτασαν στο ταχυδρομείο του Ροβανιέμι 400.000 γράμματα. Ωστόσο, η εικόνα θα ολοκληρωθεί μετά τα Χριστούγεννα, καθώς πολλά γράμματα φτάνουν στην επίσημη κατοικία του Αϊ-Βασίλη αρκετά μετά τα Χριστούγεννα».

«Λαμβάνουμε γράμματα από όλες τις ηπείρους. Πέρσι προστέθηκε μια νέα χώρα στη λίστα των αποστολέων, το Τόγκο. Ο μεγαλύτερος όγκος γραμμάτων φτάνει από την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Ρουμανία και την Κίνα» δηλώνει η Σάννα Κορτελάινεν, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου τουρισμού και μάρκετινγκ στο Ροβανιέμι.

Σύμμαχοι του στρουμπουλού γεννειοφόρου στο δύσκολο έργο του οι τάρανδοι, οι οποίοι φορτώνονται κυριολεκτικά όλο το βάρος στη διάρκεια του ταξιδιού και τα περίφημα ξωτικά, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή «σηκώνουν τα μανίκια» και ρίχνονται στη δουλειά.

«Η ταξινόμηση των γραμμάτων αρχίζει στα τέλη Νοεμβρίου και η ανάγνωση και η εύρεση διευθύνσεων διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο», εξηγεί η Χάιντι Ραντάνεν.

Παρόλα αυτά, όπως δηλώνει η Σάννα Κορτελάινεν, μόλις 50.000 τυχεροί θα λάβουν απάντηση. Όσο για το περιεχόμενό τους, είναι ανεξάντλητο, όπως και η φαντασία των παιδιών. Τα παιχνίδια έχουν ασφαλώς τη μεγαλύτερη ζήτηση.

«Σήμερα τα δώρα που ζητούν τα παιδιά είναι πιο ακριβά. Τα έξυπνα κινητά και τα τάμπλετ είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Αυτό δε σημαίνει ότι δε ζητούν και παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα λέγκο. Πάντως μεταξύ των κοριτσιών πρώτη σε ζήτηση έρχεται η μπάρμπι» εξηγεί στο «kathimerini.gr» η Σάννα Κορτελάινεν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλά παιδιά που είναι υπεράνω όλων αυτών των υλικών αγαθών και αρκούνται στο να στείλουν την αγάπη τους στον Αϊ-Βασίλη και τους θερμούς χαιρετισμούς τους στα ξωτικά.

Μικρά μυστικά και προβληματισμοί στον Άγιο Βασίλη

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 13χρονης Τζέσικα που μοιράζεται τους προβληματισμούς της με τον αγαπημένο της Άγιο. «Αντιμετωπίζω προβλήματα στο σχολείο. Η αγαπημένη μου φίλη μετακόμισε και νιώθω μοναξιά. Προσπάθησα να κάνω καινούργιους φίλους αλλά δεν τα κατάφερα. Ξέρω ότι δεν θα πρέπει να παραπονιέμαι σε σένα αλλά εσύ είσαι αυτός που αγαπώ». Μάλιστα το συγκεκριμένο κορίτσι δεν διστάζει να εξομολογηθεί και τον έρωτα της. «Μου αρέσει ένα αγόρι από την τάξη μου. Καταλαβαίνω ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό σε τόσο μικρή ηλικία, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να τον σκέφτομαι. Η φωνή του με αναστατώνει και κάθε πρόταση που θα του πω πρέπει να την προετοιμάσω δέκα φορές. Αγαπημένε μου Αϊ-Βασίλη είχες ποτέ ανάλογη εμπειρία;» ρωτάει η Τζέσικα και κλείνει το γράμμα της με την ελπίδα ότι θα βρει κάποια στιγμή τη δύναμη να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Κι αν το παραπάνω γράμμα μάς κάνει να χαμογελάσουμε κρυφά, το επόμενο μάλλον μάς συγκινεί βαθιά.

«Το όνομα μου είναι Γουάνκα Ντίσλα. Εχω δύο παιδιά, ηλικίας τεσσάρων και οκτώ ετών που σε περιμένουν με ανυπομονησία. Η οικονομική μου κατάσταση είναι άσχημη και δε μπορώ να τους αγοράσω χριστουγεννιάτικο δέντρο και παιχνίδια Σε παρακαλώ βοήθησε με να κάνω τα παιδιά μου να χαμογελάσουν. Ό,τι κι αν τους φέρεις θα το εκτιμήσουν. Σε παρακαλώ, έχω ανάγκη από βοήθεια» γράφει μητέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε άλλο γράμμα η Ελε από τη Λιθουανία αναφέρει ότι «και οι δύο γονείς της είναι συνταξιούχοι και το οικογενειακό εισόδημα έχει συρρικνωθεί σημαντικά». Ωστόσο, αρκείται στο να μοιραστεί με τον Άγιο Βασίλη κάποιες από τις παραδόσεις της πατρίδας της. «Εχουμε πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Σύμφωνα με μία από αυτές αν οι κοπέλες βάλουν τη νύχτα των Χριστουγέννων ένα καθρεφτάκι κάτω από το μαξιλάρι τους, τότε θα ονειρευτούν τον άνδρα που θα παντρευτούν».

Μία κερδοφόρα επιχείρηση πίσω από τον παραμυθένιο κόσμο

Και μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν αρκετά ρομαντικά, πίσω όμως από τον παραμυθένιο αυτό κόσμο, έχει στηθεί μια κερδοφόρα επιχείρηση, αφού υπάρχει ακόμα και ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα «FC Santa Claus», η οποία είναι ντυμένη στα κόκκινα και τα λευκά.

Η Ελέανορ Ρούσβελτ φαίνεται πως έκανε καλό ποδαρικό στην περιοχή τη δεκαετία του ’50 στο πλαίσιο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον πόλεμο, καθώς έκτοτε ο αριθμός των τουριστών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί.

«Περίπου 350.000 – 500.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ροβανιέμι.

Μάλιστα κατέχει σημαντική θέση στην τουριστική αγορά εδώ και 15 χρόνια, καθώς ταξιδεύουν εδώ άνθρωποι όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και την Ιαπωνία και την Κίνα. Μεταξύ των δραστηριοτήτων είναι η βόλτα με ταράνδους, οι επισκέψεις σε αγροκτήματα και η σάουνα στον πάγο» δηλώνει η κ. Κορτελάινεν.

Παιδιά ζητούν δουλειά για τους γονείς τους

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αντανακλώνται σε πιο έντονο βαθμό στα γράμματα, οι συνέπειες αυτής, όπως η ανεργία και η φτώχεια.

«Τα παιδιά εύχονται να αντιμετωπίσουν οι γονείς τους τα προβλήματά τους, να βρουν δουλειά και να έχουν περισσότερα χρήματα» δηλώνει η κ. Κορτελάινεν.

Η ευχή αυτή δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των μικρών αλλά και των μεγάλων. Τι κι αν συνδυάζεται με μια ελαφρά δόση χιούμορ, δεν παύει να αποτυπώνει την πραγματικότητα.

«Είμαι 28 χρονών και εργάζομαι ως καθηγήτρια αγγλικών. Για φέτος θέλω να σου ζητήσω τον Φινλανδό παίκτη του χόκει, Ιλαρι Φίλπουλα, είναι κι αυτός της ίδιας εθνικότητας με σένα. Μπορεί η ευχή μου να σου φαίνεται περίεργη, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να τον γνωρίσω μιας και ζούμε τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον» γράφει η Νάγια από την Ελλάδα και περιγράφει πώς η ευχή της κατάφερε να κάνει τους μαθητές της να χαμογελάσουν.

«Δεν διδάσκω τους μαθητές μου μόνο τη γλώσσα αλλά και το πώς να ονειρεύονται. Σε μία χώρα που τα πάντα καταρρέουν, ήταν λυπημένοι γιατί δεν είχαν λεφτά για παιχνίδια. Οταν όμως τους είπα την τρελή αυτή ευχή μου χαμογέλασαν και άρχισαν να εύχονται να γίνουν καλύτεροι δάσκαλοι, μουσικοί, προγραμματιστές» προσθέτει, ενώ δεν διστάζει να ζητήσει συμβουλές για την κατάσταση στη χώρα μας από τον αγαπημένο των παιδικών της χρόνων.

Η τελευταία ευχή έρχεται από χώρες που έχουν βιώσει την τραγωδία του πολέμου και των περιβαλλοντικών καταστροφών.

«Ο Άγιος Βασίλης συνήθως δε λαμβάνει πολλά γράμματα από τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με πολέμους και περιβαλλοντικές καταστροφές. Τις περισσότερες φορές στέλνουν επιστολές αφού έχει αρχίσει να ανακάμπτει η χώρα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως και στο τσουνάμι στην Ιαπωνία, καθώς πέρσι, λάβαμε πολλά γράμματα από την περιοχή της Φουκουσίμα. Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι οι άνθρωποι προσπαθούν αρχικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και στη συνέχεια έρχεται η ελπίδα, κάτι που αντιπροσωπεύει ο ΄Αγιος Βασίλης», δηλώνει η συνεργάτις του, Χάιντι.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.