31/12/13

ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ «Φυτώριο» βομβιστών έγινε τα τελευταία χρόνια το Νταγκεστάν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Το Νταγκεστάν είναι μια μικρή και πάμφτωχη περιφέρεια με λιγότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ρωσίας.

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ  Δύο γυναίκες αφήνουν λουλούδια στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Κυριακής στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ. Την επίθεση αυτοκτονίας έκανε η 26χρ
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
Δύο γυναίκες αφήνουν λουλούδια στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Κυριακής στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ.
Την επίθεση αυτοκτονίας έκανε η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Νταγκεστάν

Από τη μια πλευρά βρέχεται από την Κασπία και από την άλλη συνορεύει με την Τσετσενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Αποτελεί ομόσπονδο υποκείμενο (ημιαυτόνομη περιφέρεια) της Ρωσίας και ξεχωρίζει μάλιστα ως το πιο ποικιλόμορφο εθνοτικά. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση Νταγκεστάν είναι πως εντός των συνόρων του καμία από τις εθνοτικές ομάδες δεν πλειοψηφεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων.
Το κοινό χαρακτηριστικό ωστόσο που ενώνει όλους τους κατοίκους είναι πως αυτοί είναι μουσουλμάνοι στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 83%), ενώ οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν ξεπερνούν το 2,5%. Εκ πρώτης όψεως, το Νταγκεστάν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη διεθνή κοινότητα.
Και πράγματι, για πολλά χρόνια όντως δεν είχε. Κρίνοντας ωστόσο από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στο μέτωπο της ισλαμικής τρομοκρατίας, η εν λόγω περιφέρεια έχει πια εξελιχθεί σε... φυτώριο παραγωγής βομβιστών. Ενδεικτικά, από το Νταγκεστάν ήταν η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα, που ανατινάχτηκε την Κυριακή το μεσημέρι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ.
«Φυτώριο» βομβιστών έγινε τα τελευταία χρόνια το Νταγκεστάν
Από το Νταγκεστάν ήταν και η 30χρονη Ναΐντα Ασιγιάλοβα, που ανατινάχτηκε σε λεωφορείο της ίδιας πόλης τον περασμένο Οκτώβριο. Στο Νταγκεστάν είχαν περάσει τα παιδικά τους χρόνια και οι τσετσενικής καταγωγής αδελφοί Τσαρνάεφ, που αιματοκύλησαν τον μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2013.
Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ φέρεται να είχε επιστρέψει για περίπου έξι μήνες στη Μαχατσκαλά (την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν) το 2012, προτού επανέλθει στις ΗΠΑ μεταμορφωμένος σε ισλαμιστή τρομοκράτη. «Στην πλειονότητά τους, οι καμικάζι που έχουν χτυπήσει τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια προέρχονταν από το Νταγκεστάν», σημειώνει το πρακτορείο RIA Novosti.
Είναι γεγονός πως ήδη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ο Βόρειος Καύκασος (Βόρεια Οσετία, Ινγκουσετία, Τσετσενία, Νταγκεστάν, Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια κ.ά.) μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων, καθώς αυτονομιστικές δυνάμεις πήραν τα όπλα με στόχο την απόσχιση από τη Ρωσία. Σημειώνεται άλλωστε πως στις εν λόγω περιοχές ζούσαν παλαιόθεν μουσουλμανικοί πληθυσμοί, οι οποίοι μάλιστα είχαν συγκρουστεί με τον τσάρο (πολλοί μνημονεύουν την εξέγερση του 1834 υπό τον καταγόμενο από το Νταγκεστάν ιμάμη Σαμίλ) και είχαν στοχοποιηθεί από τον Στάλιν. Τη δεκαετία του 1990 οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην Τσετσενία.
Τσετσενία
Εχει ενδιαφέρον να τονιστεί πως την περίοδο εκείνη ο αυτονομιστικός αγώνας είχε χαρακτήρα περισσότερο εθνικιστικό και λιγότερο ισλαμικό-θρησκευτικό. Το Κρεμλίνο σταμάτησε επισήμως να πολεμάει ενάντια στους Τσετσένους το 2009, όταν διόρισε στην προεδρία της τσετσενικής επαρχίας έναν εκλεκτό του, τον Ραμζάν Καντίροφ. Είχαν βέβαια προηγηθεί δύο ρωσοτσετσενικοί πόλεμοι (1994-1996, 1999-2009), οι οποίοι είχαν, κυρίως από το 1996 και μετά, προσελκύσει στην περιοχή πλήθος ισλαμιστών μαχητών από το εξωτερικό.
Οι ισλαμιστές μαχητές λέγεται πως έφταναν στην Τσετσενία μέσω Νταγκεστάν με τη βοήθεια πλουσίων Σαουδαράβων. Η τελική στρατιωτική και πολιτική επικράτηση των Ρώσων στην Τσετσενία ώθησε τους ισλαμικούς πυρήνες τρομοκρατών να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Νταγκεστάν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΝΤΟΚΟΥ ΟΥΜΑΡΟΦ
Ο «Εμίρης του Καυκάσου»
Αλλοι τον αποκαλούν «Εμίρη του Καυκάσου» και άλλοι «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Ρωσίας». Οι Ρώσοι προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια να τον εξοντώσουν, ενώ οι Αμερικανοί τον έχουν επικηρύξει για... 5 εκατ. δολ.
Ο λόγος για τον 49χρονο Τσετσένο Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας με τους πιο επικίνδυνους ισλαμιστές τρομοκράτες της υφηλίου. Βετεράνος των δύο πολέμων της Τσετσενίας (1994-1996, 1999-2009) και υπουργός της βραχύβιας ανεξάρτητης τσετσενικής κυβέρνησης (1996-1999), ο Ουμάροφ φέρεται να βρίσκεται πίσω από όλα τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν συνταράξει τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια (στο τρένο που έκανε τη διαδρομή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη το 2009, στο μετρό της Μόσχας το 2010, στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2011 κ.ά.).
Δεν είναι τυχαίο πως και οι τελευταίες επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ πραγματοποιήθηκαν χρονικά έπειτα από δικό του κάλεσμα. Κατά καιρούς βέβαια έχουν ακουστεί πολλά για τον Ουμάροφ: πως έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά, πως εντόπισαν τον τάφο του, πως έχασε το πόδι του από νάρκη, πως παραδόθηκε. Ωστόσο, εάν κρίνουμε από τα βίντεο που δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα, τότε αυτός παραμένει οπλισμένος και επικίνδυνος.
Αρχής γενομένης από το 2007, έχει προχωρήσει στην ίδρυση του «Εμιράτου του Καυκάσου», μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που στόχο έχει τη δημιουργία ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στη νοτιοανατολική Ρωσία.
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63941400

1 σχόλιο:

  1. Κατά την διάρκεια του Β΄ Π.Π. όταν οι Γερμανοί έφθασαν σχεδόν .... ως το Αστραχάν, οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί της περιοχής του Καυκάσου, σήκωσαν την πράσινη σημαία του Προφήτη των και άρχισαν να συνεργάζονται και να βοηθούν την Βέρμαχτ.

    Μεταξύ των στρατολογηθέντων εκ των Μουσουλμάνων ως βοηθητικών, ήσαν και Μογγόλοι του Νταγκεστάν.

    Στην Θεσσαλονίκη μας, έφεραν οι Γερμανοί μία μονάδα τέτοιων πρωτόγονων Μογγόλων από το Ντανγκεστάν, τους οποίους ο γράφων θυμάται πολύ αμυδρά διότι τότε ήταν μειράκιο.

    Μετά από επιθέσεις των Μογγόλων σε γυναίκες (συγκεκριμένα σε μια στάση του τραμ, ένας στρατιώτης Μογγόλος επετέθη μέρα μεσημέρι σε μια νέα γυναίκα που περίμενε στην στάση και της έκοψε με τα δόντια του κομμάτια από τους μηρούς *....!), καθώς και σε παιδιά, και μετά από την παρέμβαση των Ελληνικών πολιτικών Αρχών της πόλης, η Γερμανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι όποιος Μογγόλος συλλαμβάνεται μετά την Δύση του Ηλίου θα τον κρεμούν.

    Μετά τον πόλεμο, όπως γράφει ο ιστορικός Δρ. Αγτζίδης, όλους αυτούς τους μουσουλμανικούς λαούς, και μαζί τους, τους Έλληνες της περιοχής του Καυκάσου, ο Στάλιν τους εξόρισε.

    Με τις καλλίτερες Ευχές μου για το Νέο Έτος σε όλους σας!

    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    * Πρόλαβε και την γλύτωσε ένας Γερμανός αξιωματικός ο οποίος περίμενε και αυτός στην στάση. Το εμπρός βαγόνι του τράμ ήταν για τους Γερμανούς και το πίσω για τους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.