28/12/13

Η λαβίδα/πένσα των ισχυρών και το καρύδι της περιοχής μας.

Κάποιοι αναφέρουν πως είναι περιέργη η κίνηση της Τουρκίας αν μη τι άλλο να προσεγγίσει εκ νέου το Ισραήλ με την μείωση της έντασης στο θέμα του Μαβί Μαρμαρά, ενώ την ίδια στιγμή απορρίπτει τώρα και υποθέσεις αγωγών που έκαναν οι πολίτες της , ενώ λίγο πριν τις στήριζε;....

Η αλήθεια είναι πως οχι.. το Ισραήλ αυτή την στιγμή αποτελεί εναν έμμεσο μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση Ομπάμα (ειδικά στο θέμα του Ιράν) , ενώ ταυτόχρονα είναι πλέον και διακομιστής/συνέταιρος της Κύπρου στο θέμα της ενέργειας και οι αποφάσεις του είναι κρίσιμες για την Τουρκία στο θέμα αγωγών. Ειδικά αποφεύγοντας έτσι και τον σκόπελο της Κύπρου (όσον αφορά την αναγνώριση της).

Στην ουσία δηλαδή είναι "εξαναγκασμένη" να δηλώσει περισσότερο σύμμαχος παρά αντίπαλος στο Ισραήλ. Με αυτο τον τρόπο μάλιστα , ελπίζει να παρέμβει και στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα με ενα τρόπο που γνωρίζει καλά η Τουρκία και έχει να κάνει με οπλικά συστήματα και παραγγελίες απο το Ισραήλ.

Το ζήτημα φυσικά είναι η στασιμότητα απο ενα σημείο και μετά της Ελλάδος στο θέμα της συμμαχίας με το Ισραήλ, αλλά και μια ακόμα περιέργη αδράνεια στο θέμα της Αιγύπτου (ΑΟΖ) που για μένα σημαίνει πως είτε υπάρχει οδηγία για να κάτσουμε πλέον φρόνιμα.. είτε παίζεται πιο πυκνό παιχνίδι παρασκηνίου με ισορροπίες, αναμένοντας τι θα προκύψει και με την Ρωσία που δείχνει "συμπάθεια" προς το Ισραήλ με συμφωνίες ενεργειακές.


Η Ελλάδα είναι σε ενα δύσκολο σημείο ανάμεσα σε μια μέγγενη απο πολύ ισχυρές δυνάμεις και μόνο όπλο της είναι το πως θα μπορει να μείνει τελευταία σε αυτή την πίεση ... ακριβώς όπως σπάμε καρύδια με λαβίδα και στο τέλος μένει άθικτη η ψίχα.. όποιος παίξει σκληρά σε αυτό το παιχνίδι χωρίς να έχει την αντίστοιχη δύναμη θα σπάσει σαν το τσόφλι.. (βλ. Τουρκία π.χ.  )

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
 http://www.geopolitics.com.gr/2013/12/blog-post_4670.html

2 σχόλια:

  1. Asterios Toxotis ειπε:

    Πολύ σκοτεινός εγκέφαλος αυτός
    ο αναλυτής.
    Κάτι σαν την Πυθία...

    ΄Οποιος έβγαλε νόημα κερδίζει έναν
    Καζαμία του 2014!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γνωστό ότι το παιχνίδι είναι το "ποιος θα μείνει τελευταίος"

    Σε πολλά επίπεδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.