28/12/13

Η πιο καταδιωκόμενη θρησκεία στον κόσμο

Νίκος Ράπτης
christianity-under-attack
Πολλοί από μας που λόγω των ημερών ξαναθυμηθήκαμε το επεισόδιο της σφαγής των νηπίων από το Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, πιθανότατα να το βρήκαμε λιγάκι υπερβολικό. Τίποτα στην καθημερινή μας εμπειρία δε δικαιολογεί τόση βία. Τουλάχιστο έτσι νομίζουμε: στις 21 Οκτωβρίου, Σύριοι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην κωμόπολη Σαντάντ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Ο οικισμός ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις μετά από σκληρές μάχες, που διήρκεσαν μια εβδομάδα.

Μετά την ανακατάληψή του, αποκαλύφθηκε ομαδικός τάφος με πάνω από 40 σορούς χριστιανών, ανάμεσα στις οποίες εκείνες πολλών γυναικών και παιδιών. Στους κατοίκους του Σαντάντ, το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο θα πρέπει να φαίνεται πολύ ρεαλιστικό. Θα φαινόταν και σε μας, αν τα εγχώρια ΜΜΕ είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώνουν καλύτερα για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Ο διωγμός κατά των χριστιανών δεν αφορά μόνο τη Συρία. Στο Ιράκ, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Βόρειο Κορέα κ.λπ. ο αντιχριστιανισμός εγκαθίσταται ως ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της διεθνούς πραγματικότητας. Πρόσφατα ο πρίγκιπας Κάρολος προειδοποίησε πως ο χριστιανισμός κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη γενέτειρά του, τη Μέση Ανατολή. Η βρετανική κεντροαριστερή εφημερίδα Γκάρντιαν χαρακτήρισε τους διωγμούς κατά των χριστιανών «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης Civitas, το 10% των χριστιανών του κόσμου υφίσταται διώξεις για την πίστη του: από πιέσεις στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό του χώρο ως νομικές παρενοχλήσεις, διώξεις και φυσική βία –που καταλήγει στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. 10% των χριστιανών είναι 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα ο χριστιανισμός είναι η πιο καταδιωκόμενη θρησκεία στον κόσμο.

Γιατί αυτό; Αναφέρονται λόγοι κοινωνικοί, ιδεολογικοί, ιστορικοί, γεωπολιτικοί, οικονομικοί, πολιτισμικοί κ.ο.κ. Οι πάντες όμως συμφωνούν πως στους παράγοντες που διευκολύνουν το διωγμό των χριστιανών εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η αδιαφορία των ομοθρήσκων τους στη δύση. Ναι, καλά το καταλάβατε: ανάμεσα στις αιτίες που 200 εκατομμύρια χριστιανοί καταδιώκονται (απολύονται, διώχνονται από τις γειτονιές τους, φυλακίζονται, κακοποιούνται, δολοφονούνται) για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, είναι που εμείς στη δύση, δεν δίνουμε δεκάρα. Δεν είμαστε αμέτοχοι, αλλά συμμέτοχοι.

Ειδικά στην Ελλάδα, το θέμα έχει στην κυριολεξία αποσιωπηθεί: οι πολιτειακοί, πολιτικοί ή θρησκευτικοί μας ηγέτες σπανίως αναφέρονται σε αυτό. Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα απαξιώνουν να αναπαράγουν τα σχετικά ρεπορτάζ των ξένων ειδησεογραφικών δικτύων. Τα συνήθως λαλίστατα κόμματά μας προφανώς δεν έχουν ακούσει τίποτα για το έγκλημα. Πιθανότατα όλοι αυτοί να προεξοφλούν πως δεν μας νοιάζει, πως πρόκειται περί επουσιώδους ζητήματος, πως η εξαφάνιση των χριστιανών από το μισό πλανήτη είναι προδιαγεγραμμένη. Μερικοί μπορεί να δικαιολογούν κιόλας την αντιχριστιανική βία, κάνοντας ανιστόρητους -και διαστροφικούς εδώ που τα λέμε- συμψηφισμούς. Υπάρχουν κι εκείνοι που επιχαίρουν ανοικτά: σε ένα κοινωνικό δίκτυο, κάτω από μια φωτογραφία δεκάδων απανθρακωμένων πτωμάτων που (λανθασμένα) γραφόταν πως απεικόνιζε αντιχριστιανική επίθεση, ένα μέλος μιας ομάδας «άθεων και αγνωστικιστών» σχολίασε: «καλή φάση!»

Ό,τι κι αν συμβαίνει, μέρες που είναι, να συνειδητοποιήσουμε τουλάχιστο πως η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε το διωγμό 200 εκατομμυρίων χριστιανών στον κόσμο δε μας χαρακτηρίζει μόνο προσωπικά ή συλλογικά: αποτελεί, με εντελώς υλικό, απτό τρόπο, ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουν οι διώκτες εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, που, σαν κι εμάς, μόλις γιόρτασαν Χριστούγεννα. Μόνο που εκείνοι το έκαναν με το φόβο στην καρδιά -και με κίνδυνο της ζωής τους.

http://www.antibaro.gr/article/9669

7 σχόλια:

 1. ποιοι άρχισαν πρώτοι??? Άντε να δούμε την ιστορία απο την αρχή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαι αυτό θα αλλάξει την κατάσταση, Δημητράκη; Θα βοηθήσει τους Χριστιανούς της Συρίας και των υπολοίπων ισλαμικών χωρών, που υφίστανται απηνείς διωγμούς;

  Ιστορία κάνουμε, ή πάμε να σώσουμε κάποιους ανθρώπους;

  Εκτός κι αν δεν κατάλαβες γιατί γράφτηκε αυτό το άρθρο (το πιθανότερο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έλα ντε.
  --Ποιοί ηταν αυτοί που τον 7ο αιωνα μ.χ. εισέβαλαν στην βόρειο αφρική και την κατήντησαν σαν τα μούτρα τους;
  --Ποιοί καταπατούν και βασανίζουν 25 εκατ βερβερίνους σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνυσία, Λιβύη;(ο ένας στους τρεις στο περίπου στα κράτη αυτά είναι βέρβερος/βερβερίνος, ΔΕΝ είναι μουσουλμάνοι και όσοι είναι έγιναν με το στανιό)
  --Ποιοί εισέβαλαν στην χριστιανικότατη αιγυπτο τον 7ο αιωνα μ.χ. καθώς και σε Συρία, Ιορδανία, ιρακ;
  Αυτή η ισλαμοχούντα δεν τα ξεκίνησε όλα;
  Μια αραβική χερσόνησος τους ανήκει 100% και πολύ τους είναι.Στα υπόλοιπα εδάφη είναι κατακτητές και πρέπει να πάρουν τον μπούλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ asepites

  Έχεις πάει ποτέ στην Ισπανία (Αλάμπρα); Πώς ήταν δηλαδή τα μούτρα τους;

  Έχεις καθόλου ιδέα για την προσφορά του Ισλάμ στις επιστήμες και γνωρίζεις αν και τι ακριβώς τού χρωστάμε εμείς οι Έλληνες και όχι μόνο; Ξέρεις σε ποιον χρωστά το ότι εσύ σήμερα διαβάζεις Έλληνες φιλοσόφους, Ευκλείδη, ότι μαθαίνεις Άλγεβρα και Χημεία;

  Εγώ θα φρόντιζα πρώτα να πληροφορηθώ τα στοιχειώδη, πριν γράψω ο,τιδήποτε.

  Κάθε παρηκμασμένος πολιτισμός, παρουσιάζει φαινόμενα όπως αυτά των τζιχαντιστών, αλλά αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με τον πολιτισμό του Ισλάμ, στον οποίο αναφέρεσαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων,αδελφοί;Ο πρώτος και ο δεύτερος και ο τρίτος;Δε σοβαρολογείτε,αλήθεια.Το Ισλάμ έχει πολιτισμό;Οι Άραβες,τότε,τι,ακριβώς,έχουν(και τι είχαν;)πριν από τη θηριώδη,καταιγιστική έλευση τόσο του Μωάμεθ/Μουχάμμαντ όσο και κατά τα προχριστιανικά,παγανιστικά των...''ήθη και έθιμα'';Βεδου(')ί(')νους και καμήλες(-και-μόνον),εκτιμάς εσύ;Ερωτήματα προς προβληματισμό,εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων,αδελφοί;Ο πρώτος και ο δεύτερος και ο τρίτος;Δε σοβαρολογείτε,αλήθεια.Το Ισλάμ έχει πολιτισμό;Ισλάμ και επιστήμη συμπορεύονται εναρμονίως ή (και) ταυτίζονται;Για...τον Αραβικό Πολιτισμό δεν έχεις διδαχθή και ακούση κάτι από...το σχολείο(σου);Τη φιλοσοφία των;Τίποτε;Οι Άραβες,τότε,τι,ακριβώς,έχουν(και τι είχαν;)πριν(και)από τη θηριώδη,την καταιγιστική έλευση τόσο του Μωάμεθ/Μουχάμμαντ όσο και κατά τα προχριστιανικά,παγανιστικά των...''ήθη και έθιμα'';Βεδου(')ί(')νους και καμήλες(-και-μόνον),εκτιμάς εσύ;Ερωτήματα προς προβληματισμό,εδώ.

  Οι μεσαιωνικοί μοναχοί της Ανατολικής Αυτοκρατορίας,οι Ρωμαίοι,εκείνοι(ύστερα-και-από το χωρισμό της και τη διάσπασή της χάριν εξουσιοφρενείας και σκοπιμοτήτων πολιτικής φύσεως..),δεν περιέσωσαν ό,τι είχε απομείνη από την καταστροφική μανία τόσον των πρωτορωμα'ι'κών εμφυλίων(μέχρι τη -μια- μεγάλη πολιτική σταθεροποίηση της Ελληνορωμα'ι'κής Αρχαιότητος της//και μέσω της Pax Romana/Res publica Romanorum)όσον και κατά την ελληνιστική-μεταλεξανδρινή εποχή έως και την πρωτοχριστιανική/αποστολική και πατερική περίοδο,των απηνών διωγμών,σχεδόν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.