31/12/13

Ο Πούτιν άνθρωπος της χρονιάς, τώρα σύμφωνα με την «The Times»

Ο Πούτιν άνθρωπος της χρονιάς, τώρα σύμφωνα με την «The Times»
Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «The Times» ανακήρυξε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «Άνθρωπο της χρονιάς στη διεθνή σκηνή». 
Μεταξύ των προφανών προσφορών του είναι η αποτροπή της εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη συριακή σύγκρουση και η προσέγγιση με το Κίεβο με φόντο τις προσπάθειες ολοκλήρωσης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο μήνες νωρίτερα ο Πούτιν ήταν επικεφαλής στη λίστα της επιρροής στην παγκόσμια πολιτική σε μία άλλη κορυφαία επιχειρηματική έκδοση, το αμερικανικό περιοδικό «Φορμπς».

Ο δυτικός Τύπος, που ποτέ δεν διακρινόταν για ιδιαίτερη συμπάθεια προς τη Ρωσία και τους ηγέτες της, τώρα για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα δίνει την πρώτη θέση για την επιρροή στο διεθνές σύστημα σχέσεων στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Κι εδώ, όπως φαίνεται, επικράτησε ο επαγγελματισμός και όχι οι ιδεολογικές επιδιώξεις. Η προσφορά της Μόσχας στη συριακή διευθέτηση είναι προφανής, ενώ το δάνειο των δεκαπέντε δισεκατομμυρίων και οι σημαντικές εκπτώσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο επέτρεψαν στο Κίεβο να αποφύγει μία μεγάλης κλίμακας οικονομική κατάρρευση.

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Αναλύσεων Πάβελ Ντανίλιν τόνισε και άλλα σημαντικά επιτεύγματα της Μόσχας στο απερχόμενο έτος:

Αυτό είναι η πρόοδος στην ιρανική κατεύθυνση, όπου ο πόλεμος στο Ιράν απετράπη. Η Ρωσία κατάφερε να πείσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ότι αυτή η χώρα έχει το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια. Στη διάρκεια 10 έτων η Μόσχα προσπαθούσε να το πετύχει, και τελικά το κατάφερε. Φυσικά, πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με εμάς, επειδή μία τέτοια ενίσχυση της Ρωσίας δεν συμφέρει όλους. Ειδικά όταν η Ρωσία πραγματοποίησε με επιτυχία τη σύνοδο κορυφής των G20, ενώ αυτόν τον οργανισμό είχε επινοήσει η ίδια. Και τώρα ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των G8 το 2014. Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επίσης ενισχύουν την εικόνα της Ρωσίας. Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν αναγνωρίστηκε ως ο κορυφαίος παγκόσμιος ηγέτης.

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή του «Ανθρώπου της χρονιάς» ο εκδότης της «The Times» Χένρι Λιους καθόρισε πολύ απλά: το πρόσωπο, το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό επηρέασε τα γεγονότα του απερχόμενου έτους. Επίσημα αυτό είναι διατυπωμένο ως εξής: επιλογή «ατόμου ή ανθρώπων, οι οποίοι περισσότερο από άλλους επηρέασαν τις ειδήσεις και τις ζωές μας, με θετικό ή αρνητικό τρόπο». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας μετά την πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «Φορμπς» δέχτηκε πολύ ήρεμα την πρωτιά στη λίστα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε ότι παρόμοιες υποψηφιότητες μπορεί να περιορίζουν στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις αυτές συνεχώς αλλάζουν, και για αυτό ο ίδιος προτιμά «να δίνει λιγότερη σημασία σε αυτό».

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Ιλιά Χαρλάμοφ
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/2013_12_31/257673860/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.