28/12/13

Γέμισε ξανά διαδηλωτές η πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί - Καζάνι που βράζει η Τουρκία

 Καζάνι που βράζει η Τουρκία

Στον κυκεώνα του σκανδάλου διαφθοράς βουλιάζει η τουρκική κυβέρνηση - Βουλευτές και... επενδυτές εγκαταλείπουν τον Τούρκο πρωθυπουργό - “Παραίτησαν” τον εισαγγελέα που θα κλήτευε τον γιο του Ερντογάν - Ουδέτερη στάση, τηρεί προς το παρόν, ο τουρκικός στρατός


Με καζάνι που βράζει μοιάζει και πάλι η Τουρκία, μόλις έξι μήνες μετά την “εξέγερση” της πλατείας Ταξίμ, όταν οι Τούρκοι πολίτες εκδήλωσαν μαζικά τη δυσφορία τους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η ίδια πλατεία αποτελεί και πάλι, από το απόγευμα της Παρασκευής, το επίκεντρο των κινητοποιήσεων εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν – ξανά – την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν στην Ταξίμ αργά το απόγευμα της Παρασκευής, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Ανάλογο το σκηνικό και στην Άγκυρα, όπου ομοίως εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν την παραίτηση του Ερντογάν. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάσταση για τον Ερντογάν μοιάζει πλέον πολύ δύσκολη, καθώς από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, μέλη των οικογενειών τους, ενδεχομένως και ο ίδιος ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, οι τριγμοί στο κυβερνόν κόμμα πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα, ενώ και η τουρκική οικονομία και αγορά βυθίζεται, με τους επενδυτές να την εγκαταλείπουν φοβούμενοι περαιτέρω αναταραχές, ίσως δε και αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού.


Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώνονται» τα τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών, έχοντας ξεπουλήσει μέσα σε μια ημέρα χρεόγραφα αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η λίρα υποχώρησε την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 2,17 λίρες ανά δολάριο και το τουρκικό χρηματιστήριο έκλεινε με απώλειες άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν νέες, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το σκάνδαλο διαφθοράς. Η Χουριέτ δημοσίευσε μια λίστα με 41 γνωστά ονόματα επιχειρηματιών που δεν κλήθηκαν σε απολογία για το σκάνδαλο διαφθοράς, επειδή καθαιρέθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο ίδιος που είχε ετοιμάσει και σχετικό έγγραφο κλήτευσης του υιού Ερντογάν!



Μέσα σε αυτό το κλίμα, έναν τόνο... νηφαλιότητας δίνει ο τουρκικός στρατός, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν θα εμπλακεί στις πολιτικές διαφωνίες.

Η ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού εκδόθηκε, έπειτα από σχόλια σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που άφηναν υπονοούμενα για «στρατόπεδα» στον τουρκικό στρατό εν μέσω της εν εξελίξει έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσσει την τουρκική πολιτική σκηνή.


Μάλιστα, στην εφημερίδα Daily Star, σύμβουλος του Ερντογάν δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι το σκάνδαλο μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/world/article/340156/tourkia-dilosi-oudeterotitas-apo-tis-enoples-dunameis/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.