30/12/13

Τουρκία: Ο Ερντογάν μάλλον θα τα καταφέρει, η οικονομία όχι

Γέφυρες με τους στρατηγούς
Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan addresses members of his Justice and Development Party during a meeting in Ankara on Dec. 25
Της (Bloomberg)
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς το νόμισμα και η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας καταβαραθρώνονται και οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώνουν» τουρκικά ομόλογα αντιδρώντας στην κλιμάκωση του σκανδάλου διαφθοράς.

Και μαντέψτε ποιος θα τεθεί επικεφαλής μετά από αυτές τις εκλογές; Ο Erdoğan, είναι σχεδόν βέβαιο.

Παρά το σκάνδαλο, καθώς και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, το κόμμα AKP του Ερντογάν θα κέρδιζε εύκολα την πλειοψηφία, λέει ο Wolfgango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence με έδρα το Λονδίνο . «Η πραγματικότητα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν δημιουργεί καμία ελπίδα».

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει τοπικές εκλογές το Μάρτιο και προεδρικές εκλογές αργότερα μέσα στο έτος. Αρχικό σχέδιο του Ερντογάν ήταν να περιμένει μετά τις προεδρικές εκλογές καλέσει για βουλευτικές εκλογές. Η κρίση μπορεί να τον αναγκάσει να μεταθέσει μπροστά το χρόνο, λέει ο Timothy Ash, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών της Standard Bank στο Λονδίνο. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το σκάνδαλο τραβά σε μάκρος και δεν λύνεται. Η καλύτερη περίπτωση είναι να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή τώρα και να προκηρύξει νέες εκλογές».

> Ενώ ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα επιβιώσει από την κρίση, η φήμη της Τουρκίας ως μια σταθερή, σωστά διαχειριζομένη οικονομία ίσως να μη τα καταφέρει. Ακόμη και πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς, η λίρα είχε εξασθενήσει, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Τώρα αυτό το έλλειμμα διογκώνεται ακόμη περισσότερο καθώς οι ξένοι επενδυτές ξεπωλούν τουρκικό χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Εντείνοντας κι αλλο την ανησυχία, ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν υπονοήσει ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα μιας ξένης στρατηγικής από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι στιγμής είχαν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ενοχλητικούς».

Η κατάσταση «υπονομεύει σημαντικά την εικόνα της οικονομικής επάρκειας που η κυβέρνηση έχτισε τόσο προσεκτικά τα τελευταία χρόνια», λέει ο Michael Shaoul, διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management LLC στη Νέα Υόρκη, η οποία επιβλέπει πάγια αξίας περίπου 17 δισ. δολαρίων.

Κατά την τελευταία δεκαετία , το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας υπερτριπλασιάστηκε και τα δολαριακά της ομόλογα είχαν απόδοση 9,7% ετησίως. Αυτές οι μέρες είναι πλέον παρελθόν. Η λίρα θα παραμείνει υπό πίεση, λέει ο Ash, και παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας λέει ότι θέλει να κρατήσει τη ίδια γραμμή στα επιτόκια, μια αύξηση των επιτοκίων κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει σύντομα.

Ακόμη και αν το ΑΚΡ του Ερντογάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές , «θα είναι μισερή νίκη», λέει ο Piccoli. «Ο κόσμος θα αρχίσει να συζητά εάν αυτή θα είναι η αρχή της πτώσης».

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1931875

ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Γέφυρες με τους στρατηγούς
Ορκο πως θα επιβιώσει από τη συνωμοσία εναντίον του και τις έρευνες για διαφθορά έδωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν πως η κόντρα του Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ασταθή συμμαχία με τους στρατηγούς.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έλαβε τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο Σακάρια. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα αντέξει από τη συνωμοσία, όπως χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έλαβε τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο Σακάρια.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα αντέξει από τη συνωμοσία, όπως χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα
Σε ακόμη μια επίθεση κατά του Γκιουλέν, αλλά και των δικαστικών αρχών, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους διεθνείς συνωμότες ότι «δεν ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια, τον νόμο και τη δικαιοσύνη, αλλά στόχος τους είναι να πλήξουν την ισχύ της χώρας».

Συνωμοσία
Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέταξε στη συνωμοσία εναντίον του και της κυβέρνησής του τις μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας για την υπόθεση του πάρκου Γκεζί και τις νέες διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λέγανε ''Γκεζί'' και έσπαζαν παράθυρα. Τώρα λένε ''διαφθορά'' και σπάνε παράθυρα. Αυτές οι συνωμοσίες δεν θα έχουν καμία επιτυχία».
Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν καταφέρθηκε και εναντίον των δικαστών και των εισαγγελέων λέγοντας ότι κάποιος πρέπει να τους ελέγξει κι ότι εάν είχε τη δικαιοδοσία θα το έκανε, ενώ κατηγόρησε τον εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς ότι παρανόμησε και ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.
Γέφυρες με τους στρατηγούς
Οι δηλώσεις Ερντογάν καταδεικνύουν ότι η λυσσαλέα επίθεση εναντίον του Γκιουλέν και των φερόμενων υποστηρικτών του εντός του δικαστικού και του αστυνομικού σώματος κλιμακώνεται και όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε αυτό το σημείο ψάχνει να βρει συμμάχους ακόμη και ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, εναντίον των οποίων κινήθηκε στο παρελθόν σε συνεργασία με το κίνημα Γκιουλέν.
Οπως σημειώνουν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αρκετοί ειδικοί, τα σημάδια για μια ασταθή συμμαχία μεταξύ των στρατηγών και του Ερντογάν πληθαίνουν. Η πρώτη ένδειξη ήταν το άρθρο του Γιαλτσίν Ακντογάν, ενός από τους κορυφαίους πολιτικούς συμβούλους του Ερντογάν, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star την περασμένη εβδομάδα.
Μαίνονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία για το σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν
Μαίνονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία για το σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν
Σε αυτό ο Ακντογάν ανέφερε ότι κάποιες ομάδες (φωτογραφίζει υποστηρικτές του κινήματος Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές) εντός του δικαστικού σώματος «έστησαν το κατηγορητήριο» εναντίον των αξιωματικών του στρατού που καταδικάστηκαν πέρυσι για την υπόθεση Εργκενεκόν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Διεθνή ΜΜΕ
Παράλληλα μερίδα του τουρκικού Τύπου, αλλά και κάποια διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρονται σε σχόλια που έκανε κατά κάποιους ο βουλευτής Μουσταφά Ελιτάς και κατά άλλους ένας αξιωματούχος που δεν ήθελε να κατονομαστεί, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη νομοθεσία και να επιτρέψει να ξαναγίνει η δίκη της Εργκενεκόν.

Γέφυρες με τους στρατηγούς

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Μουσταφά Ελιτάς αναφερόμενος στους εκατοντάδες αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας που καταδικάστηκαν για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης και προσπάθεια ανατροπής της δήλωσε: «Εάν είναι αναγκαίο, θα κάνουμε τις κατάλληλες νομικές αλλαγές για να σταματήσουμε την άδικη μεταχείριση των ανθρώπων αυτών».
Αν και με σχετική ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία ανάμειξη στην πολιτική εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που έχει ξεσπάσει, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο στρατός προτιμά τον Ερντογάν.
Οπως ανέφερε στην εφημερίδα Ταράφ, ο αναλυτής και πρώην στρατοδίκης Ουμίτ Καρντάς: «Η συμμαχία με τον Γκιουλέν καταρρέει, υπάρχουν σημάδια ότι η κυβέρνηση έρχεται σε ένα είδος επικοινωνίας, ένα είδος συμμαχίας με τον στρατό. Είμαστε μάρτυρες μιας αναδιάρθρωσης των πολιτικών συμμαχιών αν και αυτού του είδους οι συμμαχίες δεν έχουν καμία θέση στην τουρκική δημοκρατία». Οπως τόνισε ο Καρντάς, η τουρκική νομοθεσία που ισχύει δεν επιτρέπει να γίνει επαναληπτική δίκη των αξιωματικών του στρατού.

Ενοχλήθηκε η Αγκυρα από το μήνυμα της Ευρώπης
Πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια στην υπόθεση διαφθοράς που κλονίζει εδώ και μέρες την κυβέρνηση Ερντογάν άσκησαν με δηλώσεις του Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκαλώντας την αντίδραση του αντικαταστάτη του Εγκεμέν Μπαγίς στο υπουργείο για θέματα της ΕΕ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η δήλωση που φαίνεται να ενόχλησε την κυβέρνηση Ερντογάν ήταν αυτή του Αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος απηύθυνε έκκληση «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες για διαφθορά θα αντιμετωπιστούν χωρίς καμία διάκριση ή προτίμηση, με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο».
Η απάντηση στις δηλώσεις του Επιτρόπου ήρθε διά στόματος του Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Τουρκίας «να αποφεύγουν τις πρόωρες καταδίκες και να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν σχολιάζουν εσωτερικές εξελίξεις της Τουρκίας που έχουν και πολιτικές προεκτάσεις».
Σε δηλώσεις του για τη θύελλα στην Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανέφερε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις στα πρόσωπα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Μ. Τσαβούσογλου
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΙΣ
Ισως ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα της τουρκικής διπλωματίας, αυτό του αρμόδιου υπουργού για θέματα της ΕΕ, το οποίο έμεινε κενό μετά την εμπλοκή του ονόματος του Εγκεμέν Μπαγίς στο σκάνδαλο διαφθοράς, κατέλαβε ο πολύπειρος σε θέματα διεθνών σχέσεων και έμπιστος του Ερντογάν Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η χθεσινή του δήλωση-απάντηση προς τον Στέφαν Φούλε καταδεικνύει ότι ο βουλευτής Αττάλειας, που το 2010 αποτελούσε την πρώτη επιλογή για το εν λόγω υπουργείο αλλά δεν το ανέλαβε εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ένα δείγμα της αφοσίωσής του προς το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό Ερντογάν.
Ο 45χρονος Τσαβούσογλου, που είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποφοίτησε το 1988 από το Πανεπιστήμιο της Αγκυρας με πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και εν συνεχεία πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και διδακτορικά από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ, το Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ και το London School of Economics. Η πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας ήρθε το 2002 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς, ενώ το 2009 διατέλεσε πρόεδρος της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για θέματα Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού. Ηδη από το 2003 είναι μέλος του Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63940820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.