28/12/13

Το θείο βρέφος Διόνυσος στη "φάτνη" του (330 πχ)

Το συγκεκριμένο γλυπτό ανάγλυφο απεικονίζει αφιέρωμα του Νεοπτόλεμου από τον δήμο Μελίτης και χρονολογείται περίπου στο 330 πχ. Εικονίζεται το Σπήλαιο του Πάνα ως φάτνη, όπου ο Ερμής παραδίδει το θείο βρέφος Διόνυσο στις Νύμφες, υπό το βλέμα του Διός, του Απόλλωνος και της Δήμητρας.

Για την επιβεβαίωση και την ολοκληρωμένη έρευνα δημοσιεύουμε ως μπλογκ την περιγραφική επιγραφή του γλυπτού από το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, στο οποίο και βρίσκεται, καθώς επίσης και εικόνα από βίντεο που κινηματογραφεί τα εκθέματα του Μουσείου, όπου στο 6:30 του βίντεο υπάρχει το εν λόγω γλυπτό.

Μία σύντομη περιήγηση στο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς μετά από μία βόλτα στον Χώρο της Αρχαίας Αγοράς.Πηγή: http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/12/330.html

7 σχόλια:

 1. Και αυτό τι σημαίνει δηλαδή; Ότι ο Χριστός είναι απομίμηση του Διονύσου; Πουθενά δεν είδα να αναφέρεται το θείον βρέφος. Δικιά σου εκτίμηση είναι. Αν την οποιοαδήποτε απεικόνιση σε σπηλιά την μετα(παρα)φράζουμε σε αντιστοιχία της Γεννήσεως, ζήτω που καήκαμε!! Κρίμα, γιατί κάποια από τα προγενέστερα άρθρα σου ήταν πολύ αξιόλογα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. A new religion to survive has to copy the symbols of the old one. The presence of Dias, Dionysos, Hermes, Orheus, etc in the christian iconography is overwhelming...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Ιωάννης Παπαδόπουλος

  Είναι γνωστό ότι οι τύποι και oι παραδόσεις της μίας θρησκείας περνούν στην άλλη. Υπάρχει αλληλεπίδραση και αυτό είναι εντελώς φυσικό.

  Ο χριστιανισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Και η παράδοση του Διονύσου έχει κληρονομηθεί από τους Αιγυπτίους.

  Η Maya έμεινε έγκυος στον Βούδα, μετά που μύρισε έναν άσπρο λωτό και αυτό έγινε πέντε αιώνες προ Χριστού.

  Οι θεοί του Δωδεκαθέου, εν πολλοίς, αντικατεστάθησαν από τους αγίους-προστάτες (π.χ. της θάλασσας, Ποσειδών - Άγιος Νικόλαος).

  Αυτό που (πρέπει να) έχει σημασία για έναν πιστό είναι η διδασκαλία, δηλαδή η ουσία της θρησκείας και όχι οι παραδόσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στη φωτό δεν διακρίνω φάτνη. Κάποια σπηλιά μάλλον..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η μητέρα με το θεϊκό βρέφος , ιεροί σταυροί ,και αλλα πολλά , υπήρχαν αιώνες πριν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τελικά είναι και με αυτό φανερό οτι ολα μας τα έκλεψαν οι Εβραίοι και τα παρουσιάζουν για δικά τους, δηλ κάτι σαν τους σημερινούς σκοπιανούς. Τελικά ψάχνω να βρω ποια ηταν παρθένα μεταξύ των δυο διάσημων παρθένων, η Ελληνίδα θεά Αθηνά ή η Εβραία Μαριάμ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δημητράκη, αντισημίτη, οι Εβραίοι πήραν από μάς, όπως κι εμείς από άλλους (διάβασε παραπάνω σχόλιό μου). Γιατί σε ενοχλεί αυτό τόσο;

  Οι μύθοι μεταφέρουν την Ιστορία σε κωδικοποιημένη μορφή και δεν είναι πάντα βέβαιο ποιος πήρε από ποιον τι.

  Συνέχισε το ψάξιμο και όταν την βρεις, πρόσεξε μην της κάνεις ζημιά :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.