22/3/14

Έφυγε ένας καλός πατριώτης και φίλος - Καλό ταξίδι Τάσο

Πέθανε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος
Εχασε τη μάχη στις 13.30 - Τριήμερο εθνικό πένθος στη Μεγαλόνησο
Χασαπόπουλος Νίκος  
Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή του ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος υπέστη χθες ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου. Παρά τις προσπάθειες ομάδας γιατρών από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, ο Τάσος Μητσόπουλος υπέκυψε στο μοιραίο στις 13:30 μετά το μεσημέρι.
Η είδηση προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ πολλοί χαρακτήρισαν τον αιφνίδιο θάνατο του νέου πολιτικού «τραγωδία». Την είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι η Κύπρος έχασε «ένα αγαπημένο πρόσωπο».

«Η κατάσταση της υγείας του Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου σημείωσε σήμερα περαιτέρω επιδείνωση και παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την αρχή ο ασθενής υπέκυψε στο μοιραίο. Ώρα θανάτου 1.30 μμ», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κ. Θεόδωρος Κυπριανού.

Στις 17.00 το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Αμυνας στη Λευκωσία και στις 19.00 θα συγκληθεί η ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Στην Κύπρο τον χαρακτήριζαν άνθρωπο «ήπιο, πράο, με ηθική και αξιοπρέπεια».

Ποιος ήταν

Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηταν παντρεμένος με την Κατερίνα Βάτη και είχε δύο παιδιά, τη Χαρά και τον Αρη. Είχε διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής νομικών της και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

Διετέλεσε μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού για 22 χρόνια, και επίσης αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την τετραετία 1989-1993, χρονικό διάστημα στο οποίο εργαζόταν ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Διετέλεσε διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του κ. Δ. Αβραμόπουλου και αργότερα διευθυντής του γραφείου του κ. Αναστασιάδη, τότε προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ εν συνεχεία και επί εννέα χρόνια υπήρξε εκπρόσωπο Τύπος του κόμματος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρνακας το 2006, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά και επανεξελέγη το 2011, εξασφαλίζοντας την πρωτιά στην επαρχία. Εγινε υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Αναστασιάση ενώ από τις 12 Μαρτίου είχε αναλάβει υπουργός Αμυνας.

Τι προηγήθηκε


Νωρίτερα το Σάββατο είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας ήταν μη αναστρέψιμη. Το πρωί, τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος καταφανώς συγκλονισμένος, κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, δήλωσε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται, μόνο οι προσευχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Στο νοσοκομείο είχαν σπεύσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, ενώ σε συνεχή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του κύπριου υπουργού ήταν και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατηρούσε Τάσο Μητσόπουλο από τη δεκαετία του 80 και την κοινή συμμετοχή τους στην ΟΝΝΕΔ.

Ο θάνατος του 47χρονου Τάσου Μητσόπουλου συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο. Ηταν πολύ αγαπητός και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη και πολλοί στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα θεωρούσαν ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Το προηγούμενο βράδυ είχε έντονους πονοκεφάλους. Πήρε ένα παυσίπονο για να κοιμηθεί, ενώ η σύζυγός του Κατερίνα τον παρότρυνε να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό. Ο υπουργός θεώρησε πως θα μπορούσε να το πράξει αυτό αφού ολοκλήρωνε το βαρύ πρόγραμμα της ημέρας που συμπεριλάμβανε συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην Κύπρο και τη συμμετοχή του σε γεύμα με τους βουλευτές της επιτροπής άμυνας της Βουλής.

Συναντήθηκε όντως με τον πρεσβευτή της Ελλάδας κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, τον ξεπροβόδισε ο ίδιος ανοίγοντας την πόρτα του γραφείο του και περίμενε το νέο του ραντεβού με τον Αμερικανό πρέσβη. Είχε ένα κενό δέκα λεπτών περίπου και ζήτησε από τη γραμματέα του να μην τον ενοχλήσει κανείς έως ότου φτάσει ο Αμερικανός πρέσβης γιατί, όπως της είπε, είχε να κάνει κάποια τηλεφωνήματα.

Έκανε ένα και μόνο τηλεφώνημα στη σύζυγό του και της ανέφερε ότι συνέχισε να έχει σφοδρό πονοκέφαλο. Ο Αμερικανός πρέσβης έφτασε στην ώρα του, η γραμματέας του υπουργού προσπάθησε να τον ενημερώσει μέσω του εσωτερικού τηλεφώνου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ανησύχησε, μπήκε στο γραφείο του και τον βρήκε καθισμένο στην πολυθρόνα, πεσμένο στο γραφείο του και λιπόθυμο. Από το σοκ και τις φωνές της προκλήθηκε ανησυχία και ο επιτελάρχης ταξίαρχος κ. Δ. Δημητρίου προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον επαναφέρει με μαλάξεις. Σε λίγα λεπτά ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε εγκεφαλική αιμορραγία.  

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.