18/3/14

«Παγώνουν» τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία οι ΗΠΑ

Απέλαση όλων των Σύρων διπλωματών

 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απόφαση να «παγώσουν» τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Συρία, διατάσσοντας όλους τους Σύρους οι οποίοι υπηρετούν στην πρεσβεία της Δαμασκού στην Ουάσιγκτον, καθώς και στα προξενεία σε Μίσιγκαν και Τέξας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στις ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν μόνον οι Αμερικανοί πολίτες ή οι Σύροι μόνιμοι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι εργάζονται για τη συριακή διπλωματική αποστολή, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

«Θεωρήσαμε ότι είναι απαράδεκτο να παραμένουν στη χώρα μας και να ασκούν διπλωματικά και προξενικά καθήκοντα άνθρωποι οι οποίοι είναι διορισμένοι από το συγκεκριμένο καθεστώς», αναφέρει σε δήλωσή του ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ για τη Συρία Ντάνιελ Ρούμπινσταϊν.

ναυτεμπορική

Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσιγκτον

αλλά διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το κράτος της Συρίας
Το κτήριο της πρεσβείας της Συρίας στην Ουάσιγκτον
Το κτήριο της πρεσβείας της Συρίας στην Ουάσιγκτον

Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν απ’ την Πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσιγκτον να διακόψει τη λειτουργία της και δήλωσαν ότι οι σύροι διπλωματικοί υπάλληλοι που δεν είναι αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.  Η εντολή επηρεάζει επίσης και δύο επίτιμους προξένους της Συρίας στις ΗΠΑ.

Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για τη Συρία, Ντάνιελ Ρούμπινσταϊν, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση τη Τρίτη, ενώ πρόσθεσε ότι η πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσιγκτον είχε πάψει να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες, και απέδωσε την απόφαση «στις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσσαντ σε βάρος του συριακού λαού».

Πάντως ο κ. Ρούμπινσταϊν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία ως έκφραση των μακροχρόνιων δεσμών τους με τον συριακό λαό, κάτι που όπως είπε ο κ. Ρούμπινσταϊν «θα συνεχιστεί και μετά την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσσαντ απ’ την εξουσία».

Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες των ΗΕ δηλώνουν ότι νέα ονόματα προστέθηκαν στον κατάλογο υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές που αναμειγνύονται στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. 
 

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.