18/11/18

Στον Εθνάρχη δεν άρεσαν διαδηλώσεις και Πολυτεχνεία

Βαγγέλης Γεωργίου
Την επομένη ημέρα εκείνο το σημείο της πόλης θύμιζε πεδίο μάχης. Μόνο που από τη μία παράταξη υπήρχαν άρματα μάχης και στην άλλη 23 νεκροί, 1028 τραυματίες και 866 συλληφθέντες. Το δικτατορικό καθεστώς έδωσε διαταγή να καθαρίσουν την περιοχή και γενικά να μην ακουστεί κουβέντα για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Ωστόσο, κάποιοι πολιτικοί βγήκαν και μίλησαν. Κανελλόπουλος και Μαύρος προέβησαν σε έντονες δηλώσεις. Γι’ αυτό και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Φαίνεται όμως πως δεν είχαν όλοι οι προ-χούντας πολιτικοί «καθαρή εικόνα» για τις εξελίξεις. Και έτσι λειτούργησαν «σοφά», αποφασίζοντας εκείνη ακριβώς τη στιγμή να σιωπήσουν.
Ο ιδρυτής της μετέπειτα ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνη την εποχή απολάμβανε τη διαμονή του στο Παρίσι. Έτσι, «μη έχοντας άμεσα την εποπτεία των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονταν στην Αθήνα και εν όψει πιθανών ανεξέλεγκτων εξελίξεων που ήταν δυνατόν να επιφυλάσσουν, δεν θεώρησε προφανώς σκόπιμο να κάμει οποιαδήποτε εσπευσμένη δήλωση». Εξάλλου οι απόψεις του ήταν γνωστές και διατυπωμένες με «σαφήνεια» . (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αρχείο, Γεγονότα & Κείμενα, Τ.7). Πράγματι, ο Καραμανλής αποκαλούσε τους δικτάτορες «επαναστάτες». Αλλά ειδικά εκείνη τη στιγμή δεν ήθελε να μιλήσει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μάλιστα, του τηλεγράφησε και τον παρακάλεσε να κάνει μια δημόσια δήλωση ενάντια στη δικτατορία, όπως έκανε και ο Κανελλόπουλος. Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό πρώην πρωθυπουργός να καταδικάσει εκείνο το έγκλημα εις βάρος της νιότης. Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο Εθνάρχης προετοίμαζε την επάνοδό του, δίχως να εκτίθεται. Το μοναδικό πράγμα εξάλλου που συνέδεε τον Καραμανλή με το πανεπιστήμιο ήταν εκείνο το πτυχίο νομικής που είχε πάρει προπολεμικά.
Μετά την φυγή του από την Ελλάδα τo 1963 και κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, προβληματιζόταν και έπαιζε γκόλφ στο εξωτερικό. Ενημερωνόταν για τα ελληνικά πράγματα μέσω αλληλογραφίας, μέσω Τύπου ή από τις συζητήσεις με τον στενό του συνεργάτη Τάκη Λαμπρία. Απλά παρακολουθούσε, σχολίαζε και αλληλογραφούσε.
Λίγα χρόνια πριν τη σιγή ιχθύος του 1973, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από το 1965 οι Αμερικανοί, άρχισαν να επεκτείνουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία τους, στέλνοντας χιλιάδες στρατεύματα και γιγαντιαία αεροπλάνα στο Βιετνάμ. Εκείνος ο βρώμικος πόλεμος είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ. Ο αντιπολεμικός πυρετός επεκτάθηκε στην Ευρώπη και βεβαίως δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Οι Έλληνες φοιτητές πήραν θέση και εναντιώθηκαν στο έγκλημα του Βιετνάμ. Αλλά, φαίνεται ότι εκείνες οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, δεν άρεσαν στον Καραμανλή.

Κατωτέρα των περιστάσεων νεολαία

Τον Μάιο του 1966 ο αυτοεξόριστος πρώην πρωθυπουργός δεν κρατήθηκε και έστειλε επιστολή στον φίλο του Κωνσταντίνο Τσάτσο, στην οποία του εξέφραζε την απογοήτευσή του για την ηθική κατάπτωση της πολιτικής στην Ελλάδα, για τον κίνδυνο του κομμουνισμού, αλλά και την απογοήτευσή του για την ελληνική Νεολαία. Τότε πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο αποστάστης Στέφανος Στεφανόπουλος, πρώτης τάξεως «δημοκράτης» . Στην επιστολή του λοιπόν, έγραφε ο Εθνάρχης:
«Δεν γνωρίζω τι επέτυχα και τι δεν επέτυχα εις την σταδιοδρομίαν μου. Γνωρίζω όμως ότι ανέτρεψα την καθιερωμένην από μακρού αντίληψιν ότι η αθλιότης αποτελεί την αμετακίνητον μοίραν της Ελλάδος. Διότι απέδειξα εμπράκτως ότι ημπορεί ο λαός μας αν θέλη, να ευημερήση. Αυτό το ‘αν θέλει’, αφορά κυρίως την νεολαίαν του τόπου μας, η οποία οφείλει τον εξευρωπαϊσμόν της Ελλάδος να καταστήση ιδανικόν της και όχι τας διαδηλώσεις του Βιετνάμ και της Ινδοκίνας, εις τα το οποίας την εξωθούν ασυνείδητοι δημαγωγοί. Της δείξαμε ήδη των δρόμο και της δώσαμε και τα μέσα να τον πραγματοποιήση. Αν δε το πράξη, θα έχη αποδειχθή κατατωτέρα των περιστάσεων και θα έχει αδικήσει εαυτήν και προπαντός το έθνος». (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αρχείο, Γεγονότα & Κείμενα, Τ.6).
Του Τσάτσου του άρεσε τόσο πολύ η επιστολή που παρακαλούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να την δημοσιεύσουν. Αποκάλεσε μάλιστα την επιστολή «ογκόλιθο που θα πέσει σε ένα έλος γεμάτο φρύνους και βατράχους«. Ο Καραμανλής, όμως, βράχος και τότε, ας κρατήσουμε low profile. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τσάτσος έγινε μετά την πτώση της δικτατορίας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, το 1958, η Ελλάδα διέθετε τη χαμηλότερη αναλογία σπουδαστών ανά κάτοικο, μόλις 0,0025 ενώ το αντίστοιχο για τη γειτονική Γιουγκοσλαβία ήταν 0,0048. Στη δεκαετία του 1960 η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προειδοποιούσε ότι αν δεν ανορθωθεί η Παιδεία, οι Έλληνες θα κινδύνευαν να γίνουν υπηρέτες της ΕΟΚ. Τα «μέσα» που έδωσε ο Εθνάρχης στη Νεολαία ήταν η πορεία ένταξης στην ΕΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα δεν είχαν σημασία.
Στην τριετία 1965-67 η αμερικανική αεροπορία είχε ήδη ρίξει περισσότερες βόμβες στο Βιετνάμ από όσες είχε ρίξει συνολικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Χούντας, το φοιτητικό κίνημα, ίσως ήταν ο μοναδικός βραχίονας της κοινωνίας που σηκώθηκε. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ησυχία.
Η δυσοσμία των ναπάλμ, φαίνεται πως δεν έφτανε μέχρι το Παρίσι. Πάρτε το πτυχίο σας και εξευρωπαϊστείτε. Έτσι ίσως εξηγείται εκείνη η επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ίσως έτσι εξηγείται και η σιωπή του Εθνάρχη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Σιωπηλά και τα πτυχία αγιάζουν τα μέσα. Στο Βιετνάμ πέσανε ναπάλμ, αλλού μύρισε…

17 σχόλια:

  1. Ας μην τρελαθούμε κιόλας. Εθνάρχης υπήρξε μόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι άλλοι "απλές οδοντόκρεμες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το πεις αυτο στους προφυγες της Μικρας Ασιας, θα τρεχης και δεν θα φτανεσε..

      Διαγραφή
    2. Ο Βενιζέλος ήταν πρωθυπουργός το 1922 η οι αντίπαλοί του; Δυστυχώς, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει μελέτη, που να ασχολείται με το τι θα συνέβαινε, αν ο παραπάνω δεν είχε χάσει τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920

      Διαγραφή
    3. Panos Kos, λὲς κατσᾶνες. Φαίνεται ὅτι δὲν ἔχεις γνώση τῆς Ἑλληνικῆς

      Ἱστορίας, ὅπως τὸ 99% τῶν Ἑλλήνων. Διάβασε καλὰ τὴν ἱστορία.

      Ὅταν λέμε καλὰ ἐννοοῦμε πολὺ καλά. ΟΧΙ τὴν ἱστορία ποὺ μάθαμε στο σχολεῖο,

      τὴν ἄλλη τὴν κρυμμένη καὶ τότε θὰ δῇς ἂν ΕΧΑΣΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η ΟΧΙ.

      Μόλις τὴν διαβάσεις και πονηρευτῂς τότε μπορεῖς νὰ γράψῃς ποιός

      εἶναι ὁ Ἐθνάρχης. Τὸ μόνον σωστὸ ποὺ εἶπε ὀ γέρος Καραμανλής ἦταν,

      ὅτι οἱ Ἕλληνες δὲν ξέρουνε τὴν πραγματική τους ἱστορία. Αὐτὸ καὶ μόνον

      Panos Kos θὰ πρέπῃ νὰ προβληματίσῃ ἐσένα καὶ μερικὰ ἑκατομμύρια

      νεο-Ἕλληνες.

      Κοίτα νὰ δῇς τὸ παρακάτω :

      Ἡνωμένη Ἀντιπολίτευση - Δημήτριος Γούναρης

      Ψήφοι : 368.678 : Ποσοστὸ 49,36% : Ἕδρες 260

      Κόμμα Φιλελευθέρων - Ἐλευθέριος Βενιζέλος

      Ψήφοι : 375.803 : Ποσοστὸ 50,31% : Ἕδρες 110

      Panos Kos ἐλπίζω σχολεῖο νὰ ἕχῃς πάῃ. Στὸ ἔκανα φραφκοδίφραγκα καὶ

      ἄρχεισε νὰ ψάχνῃς τὴν κρυμμένη ἱστορία. Ὁ στρατιωτικὸς Καλεντερίδης

      γνωρίζει ἀπὸ τὴν κρυμμένη ἱστορία.

      Ὰ καὶ κάτι τελευταῖο, τὸν ἐκλογικὸ αὐτὸν νόμο τὸν ἔκανε ὁ Βενιζέλος

      προτοῦ κυρήξει τὶς ἐκλογὲς τοῦ 1920.

      Διαγραφή
    4. Δόξα τω Θεώ και μεταπτυχιακά έχω και την Ιστορία γνωρίζω και... δεν βρίζω! Ο Βενιζέλος έχασε λόγω του πλειοψηφικού, κάτι που το γνωρίζουν όλοι! Και, ναι, ήταν Εθνάρχης, μιας και επέλεγε τους συνεργάτες του αξιοκρατικά και στα πλήθη μπορούσε να επιβληθεί και γνώριζε, στην πράξη, από διπλωματία και, έτσι, διπλασίασε την Ελλάδα! Δεν ξέρω άλλον, που να το έκανε! Αν αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά Εθνάρχη, παραδίδομαι... Τέλειος δεν είναι κανένας...! Εκτός κι αν θα έπρεπε να ήταν ακόμα και μέλος της Mensa, για να τον χαρακτηρίσουμε έτσι!

      Διαγραφή
    5. Ἡ ἐρώτησή μου εἶναι σαφής. Γιατί ἔκανε αὐτὸν τὸν ἐκλογκὸ νόμο καὶ ἔχασε; Ἐφόσον διπλασίασε τὴν Ἑλλαδα γιατί δὲν ἤθελε νὰ τὴν κρατήσει διπλασιασμένη
      καὶ ἔκανε ἐκλογἐς;

      Διαγραφή
    6. Εκλογές έπρεπε να γίνουν, είχαν περάσει πέντε χρόνια από τις προηγούμενες κι η αντιπολίτευση (σημερινή δεξιά) τον χαρακτήρισε αντιδημοκράτη, πολύ μεγάλη προσβολή για τον Βενιζέλο. Οι εκλογές έγιναν με το κυρίαρχο σύνθημα "οίκαδε", (ο Βλάχος της Καθημερινής το εισήγαγε) να γυρίσουν δηλαδή οι επίστρατοι στα σπίτια τους. Όταν οι Βασιλικοί κι οι δεξιοί κέρδισαν τις εκλογές, όχι μόνο δεν τήρησαν την προεκλογική τους υπόσχεση, αλλά θέλησαν να συνεχίσουν τον πόλεμο "για να δοξαστούν" κι αυτοί με όλα τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν.

      Διαγραφή
    7. Γιατί δὲν τοὺς γύριζε αὐτὸς πίσω καὶ νὰ ἔκανε ἔνα ἀκόμα πραξικόπημα ὅπως στὰ προηγούμενα χρόνια καὶ νὰ κρατήσῃ τὰ διπλασιασμένα ἐδάφη; Καὶ ἡ ἐρώτηση παραμένει, γιατὶ τὸν ἐκλογικὸ νόμο τὸν ἔκανε ἔτσι ὥστε νὰ χἀσῃ καὶ ἀφοῦ ἤξερε τί πρόκειται νὰ συμβῇ. Πῆρε τοὺς περισσότερους ψήφους, τὸ περισσότερο ποσοστὸ καὶ ἔχασε στὶς ἔδρες. Κάτι παέι στραβά. Ὅταν ἐγω ἔχω 4 καὶ ὅ ἄλλος 3 δὲν κερδίζω ἐγώ; Γιατὶ ἔκανε τὸν ἐκολογικὸ νόμο ὥστε νὰ χάσῃ; Ἡ ἐρώτησή μου εἶναι ἁπλή καὶ λογική.

      Διαγραφή
    8. Διυλίζεις τον κώνωπα... Λες, να ήξερε, πως θα χάσει στο νήμα βλέποντας τις... δημοσκοπήσεις και ήλπιζε να κερδίσει; Ποιός μας βεβαιώνει, πως ο Β είχε μπλέξει στην Μικρά Ασία και προσπαθούσε να ξεμπλέξει; Αν και ουδείς άσφαλτος, η όλη πορεία του ανδρός δείχνει τέτοια ανωριμότητα και ανευθυνότητα; Ιστορικοί βεβαιώνουν, πως επηρεάστηκε από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στο Παρίσι, ενώ βάρυνε και ο θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου, που τον στήριζε τον Β! Αν, τώρα, η Ελλάδα δεν σου φαίνεται διπλάσια, απ ό,τι ήταν 10 χρόνια πριν...

      Διαγραφή
    9. Παρακολουθώντας ενίοτε τέτοιους διαλόγους, σκέφτομαι ότι το μόνο θετικό που προσφέρουν είναι ότι αποδεικνύουν ότι είμαστε 100% Έλληνες. Το χαρακτηριστικό τής ράτσας μας είναι η διχόνοια και, επειδή φαίνεται ότι δεν μάς αρκούν τα σημερινά, ή έστω τα τής δεκαετίας τού '40, ανατρέχομε και στα προ 100ετίας. Αν δεν φτάσουν κι αυτά, θα πάμε ακόμη παλαιότερα -η Ιστορία μας είναι, "δόξα τω Θεώ", γεμάτη από αλληλοφαγωμάρες-, αρκεί να συντηρούμε το μεταξύ μας διχαστικό κλίμα, τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ, αυτόν που κατατρώει τις σάρκες μας μια ζωή.

      Οι Έλληνες, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ, μία φορά όλη κι όλη υπήρξαν (σχεδόν) ενωμένοι. Υπό την δαμόκλειον σπάθην τού Μ. Αλεξάνδρου, διότι από μόνοι των θα ήταν φύσει αδύνατον.

      Διαβάζω πολλές φορές κάποιους που γράφουν ότι η Ελλάδα έπρεπε να είναι σαν το Ισραήλ, ώστε να την φοβούνται οι εχθροί και να την σέβονται οι φίλοι, αντί να είναι ο διεθνής καρπαζοεισπράκτορας. Όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Το Ισραήλ φτιάχτηκε και κατοικείται από Εβραίους, οι οποίοι στο θέμα τής ομόνοιας, τής ομοψυχίας και τής συνεργασίας, είναι ο αντίπους των Ελλήνων. Και χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ούτε αυτοί θα ήσαν αυτό που είναι σήμερα.

      Βρε αδέλφια Έλληνες, δεν βαρεθήκατε να βγάζομε τα μάτια μας, ακόμη και τώρα που η πατρίδα ξεψυχά; Άξιοι τής μοίρας είμαστε, δυστυχώς.

      Διαγραφή
  2. Να χαίρεστε τους "εθνάρχιδες"...Και τους δύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι δύο είχαν τα αρνητικά και τα θετικά τους. Δύο υπενθυμίσεις προς ανωτέρω σχολιαστές:

    Επί ηγεσίας Ελευθερίου Βενιζέλου, η γεωγραφική επικράτεια της Ελλάδος διπλασιάστηκε κι αν δεν πίεζε τον διάδοχο να πάρει τα πόδια του και να τσακιστεί να κινηθεί προς Θεσσαλονίκη, σήμερα τα «Λαδάδικα» θα τα λέγαμε «Лададика»…

    …από την άλλη πλευρά, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η απόσταση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου έγινε ξαφνικά μεγάλη αφού μάθαμε πως η μεγαλόνησος «κείται μακράν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσες κι εσύ στην παγίδα τής κατασκευασμένης ιστορίας. Ουδέποτε εστάλη τηλεγράφημα από τον Βενιζέλο στον Κωνσταντίνο, να καταλάβει την Θ/νίκη, διότι την είχε ήδη καταλάβει, όταν ο Βενιζέλος αποφάσισε να τού δώσει την εντολή.

      "Την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό ανήγγειλε ο διάδοχος Κωνσταντίνος με επείγον τηλεγράφημα στον Βασιλιά και στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Η αναφορά αυτή προς το υπουργείο στρατιωτικών δεν έφθασε έγκαιρα στον πρωθυπουργό, ο οποίος ανησύχησε από τις πληροφορίες για κάθοδο των Βουλγάρων προς την Θεσσαλονίκη, και έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα:

      Αρχηγείον στρατού, αρ.80200
      Παραγγέλεσθε να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθητε εις αυτήν άνευ αναβολής. Καθιστώμεν υπεύθυνον δια πάσαν αναβολήν, έστω και στιγμής.
      Βενιζέλος

      Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Βενιζέλος έμαθε για την αναφορά του διαδόχου για την παράδοση της πόλης από τις 11 το βράδυ και διέταξε να μην διαβιβαστεί το τηλεγράφημα προς τον διάδοχο-αρχιστράτηγο «διότι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές καταστάσεις»"
      (απ' εδώ).


      Όσο για το άλλο, «η Κύπρος κείται μακράν» αλλά η ημιμάθεια κοντά...

      Διαγραφή
  4. Αν το άρθρο δεν ήταν ενυπόγραφο, θα έλεγα ότι το έγραψε κάποιος από τους Ιούς της Εφ. Συν. Από το ξέσκισμα της αλήθειας στην πρώτη παράγραφο ακόμη, καταλαβαίνεις τη θα ακολουθήσει. Αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὀρθῶς ὁμιλεῖ ὁ Κ. Καραμανλῆς. Τὸ Βιετνὰμ καὶ ἡ Ἰνδοκίνα ἀμφότερα κεῖνται μακρυά. Ἡ Κύπρος ὄχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρός τι η ανάρτησις του αρθρου του Λυγερού; Πρός τιμήν της πορτοκαλλί επαναστάσεως του ΠΟλυτεχνείου;
    Αφού μας είπε για Βιετνάμ, νεολαία, βομβαρδισμούς κλπ εκαμε κατά το κοινώς λεγόμενον γαργάρα την αρνηση του Παπαδόπουλου να συνδράμει το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ,την αναγκαιότητα διαθέσεως Ελλάδος και Κύπρου για τις ανάγκες προστασίας του Ισραήλ και την ως εκ τούτου προβοκάτσια του "πολυτεχνείου"...
    Με ανατροπή του απειθαρχούντος Παπαδοπούλου, την δρομολόγηση της επιχειρήσεως πραξικόπημα - εισβολή στην Κύπρο και την ανάδυση της νέας "ελίτ" της μεταπολιτεύσεως στην Ελλάδα...Την πλέον πειθαρχημένη, αμερικανο-εβραιόδουλη στην Ελληνική Ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοταν ....100% ..ευστοχος...Το Πολυτεχνειο ηταν η ....πλατεια Μεινταν του 1973...ειχε μεχρι και ..ιδιους...ελευθερους σκοπευτες στις ταρατσες...Μετα ηρθε ο ....Ποροσενκο ....της Ελλαδας...Δεν ειναι βεβαιο οτι στην Ουκρανια θα το γιορταζουν αυτο ...μετα απο 35 χρονια οπως εδω....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.