29/3/19

Στεργιούλης: Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 6 έως 8 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής του Enterprise Greece τόνισε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού
Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας μέσω της πρόωθησης των ελληνικών εξαγωγών, η δίκαιη σταθερή και περιβαλλοντική προώθηση της εξωστρέφειας και η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, αποτελούν στόχους του οργανιμού Enterprise Greece, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Στεργιούλης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους. 
Όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, «στρατηγικής σημασίας προτεραιότητά μας για το 2019 στον τομέα των επενδύσεων, είναι να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα υλοποιήσουν έργα, είτε μέσω εξαγωγών, είτε μέσω greenfield επενδύσεων, αξιοποιώντας δημόσια ή ιδιωτικά ενεργητικά σε τομείς που η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Η προσέλκυση επενδύσεων στηρίζεται σ' ένα πλέγμα κλάδων - χώρων προτεραιότητας. 
Οι κλάδοι που εστιάζουμε σύμφωνα με την αναπτυξιακή στρατηγική, είναι τουρισμός και ακίνητα, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, αγροδιατροφή, τεχνολογίες περιβάλλοντος, εφοδιαστική αλυσίδα, φάρμακα, και ιατρικές υπηρεσίες, δημιουργικές κια πολιτιστικές βιομηχανίες. 
Ταυτόχρονα, χώρες προτεραιότητας είναι η Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, και Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ολλανδία, Ισπανία, Ισραήλ. Επίσης στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της διαδικασίας fast track για τις στρατηγικές επενδύσεις κακή ενεργητική αξιοποίηση υποβολής έργων στη συγκεκριμένη διαδικασία». 
Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, στόχος είναι να προωθήσει ο οργανισμός συστηματικά και συντονισμένα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, προβάλλοντας ταυτόχρονα το brand name της Ελλάδας. 
Ο ίδιος σημείωσε, ότι υπάρχουν κλάδοι εκτός από τα τρόφιμα και ποτά, που έχουν σημαντική εξαγωγική παρουσία όπως είναι ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της μόδας, του κοσμήματος και του επίπλου (που αφορά κυρίως τον τουριστικό κλάδο) αλλά και τα δομικά υλικά και άλλα. 
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα χρειάζεται και σταθερότητα στην προσπάθεια από την πλευρά των επιχειρηματιών.
Επίσης, σημείωσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών, σ' ένα χρόνο θα λειτουργήσει στον οργανισμό ηλεκτρονική πύλη πληροφόρησης από τις πρεσβείες "Agora", στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Εξωτερικών και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, ενώ ετοιμάζεται και ένα υπόδειγμα για τα αιτήματα που θέλουν οι επιχειρήσεις από τις πρεσβείες. 
«Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων...σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει αρχείο ξενοδοχείων...το help desk ήδη έχει ξεκινήσει και ξεπέρασαν τα 1000 αιτήματα στο τηλεφωνικό κέντρο».
«Από τα 26 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο, τα 6-8 δισ. ευρώ μπορούν να επενδυθούν στην Ελλάδα» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πέρυσι ήταν χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές μας, «αλλά και πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι και σχεδιάζουμε περισσότερες στοχευμένες δράσεις, ενώ κάθε τρεις μήνες θα αλλάζει το πρόγραμμα για μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων».  
Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία, ανοίγουν νέους ορίζοντες και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα βαλκανικό hub για τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.