31/3/19

Γάλλοι ειδικοί στη ναυτική βάση στο Μαρί - Πάμε για ναυτική βάση με μόνιμη στάθμευση γαλλικών πλοίων

  Κώστας Βενιζέλος  
Ομάδες Γάλλων ειδικών έχουν επισκεφθεί την τελευταία περίοδο τη ναυτική βάση Μαρί και έχουν εξετάσει όλα τα δεδομένα, ενόψει του γεγονότος ότι ο χώρος έχει ως φαίνεται επιλεγεί για να κατασκευαστεί ναύσταθμος. Οι ομάδες των Γάλλων εμπειρογνωμόνων έχουν εξετάσει ενδελεχώς τον βυθό της θάλασσας  του Μαρί, τις υποδομές, τις δυνατότητες που υπάρχουν και την περιοχή γενικότερα. Δεν αποκλείεται δε να επανέλθουν. Ωστόσο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το επόμενο βήμα είναι να γίνουν τα σχέδια κατασκευής. 
Είναι προφανές πως για να προχωρήσει η υλοποίηση κατασκευής του ναυστάθμου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας. Συνεπώς, αναμένεται πρώτα ότι θα σταλεί στον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, πρόταση από το Παρίσι, που όπως πληροφορούμαστε θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη στάθμευση πολεμικών πλοίων στον ναύσταθμο που θα κατασκευαστεί. Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Λευκωσία, δεν θα πρόκειται για κυρίαρχη βάση, αλλά για χρήση των υποδομών σε μόνιμη βάση. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέρος του κόστους της κατασκευής, που θα γίνει από γαλλική κρατική εταιρεία, θα το αναλάβει η Γαλλία, η οποία θα πληρώνει και για τη χρήση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται συναφώς ότι ο ναύσταθμος θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από πολεμικό ναυτικό άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να συμβάλει στο κόστος και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Pesco. Σε σχέση με τους Γάλλους σημειώνεται και η παρουσία στην περιοχή της Κύπρου και του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ, που θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Σε σχέση με τους Αμερικανούς είναι σαφές πως η προσοχή είναι στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέλιξη που θα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή. Την ίδια ώρα, είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί τεντώνουν το σχοινί με τον Ερντογάν, λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Ωστόσο, είναι πρόδηλο πως το πρόβλημα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος και όχι η χώρα του. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι στην Ουάσινγκτον επενδύουν στις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή, ειδικά σε αυτήν που μετέχει το Ισραήλ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.