29/3/19

Κλιμάκωση έντασης στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις με φόντο τα F-35 - Τροπολογία-μπλόκο 26 Αμερικανών βουλευτών

Είκοσι έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων συνυπογράφουν επιστολή προς την πρόεδρο και τον επικεφαλής μειοψηφίας της αρμόδιας Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων, Νίτα Λόουι και Χάρολντ Ρότζερς, ζητώντας να τεθούν περιορισμοί στα κονδύλια που απαιτούνται για την μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εξ αιτίας της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400. Οι περιορισμοί αφορούν τόσο στον προϋπολογισμό του 2020, όσο και στα όποια κονδύλια είχαν εγκριθεί και παρέμεναν αδιάθετα από προηγούμενους προϋπολογισμούς. 
«Κανένα από τα κονδύλια που έχουν διατεθεί ή άλλως είναι διαθέσιμα από την παρούσα (νομοθετική) Πράξη και από προηγούμενες πράξεις για τις πιστώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλα συναφή προγράμματα, δεν μπορεί να διατεθεί για τη μεταφορά ή την παράδοση ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή παράδοσης των αεροσκαφών F- 35 στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αμυντικών ειδών ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοια αεροσκάφη, μέχρις ότου ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αγοράζει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν θα δεχτεί την παράδοση ενός τέτοιου συστήματος», αναφέρει η σχετική τροπολογία. 
Στους 26 βουλευτές που συνυπογράφουν την επιστολή, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο Τζον Σαρμπάνης, ο Κώστας Μπιλιράκης, η Κάρολιν Μαλόνι, ο Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, ο Φραν Παλόν, ο Στιβ Κίννγκ, η Ντίνα Τάιτους κ.α. 
Η επιστολή αναφέρει ότι υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ενήργησε κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τις ευθύνες της ως μέλους του ΝΑΤΟ και συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. 
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η προγραμματισμένη από την Τουρκία αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων εδάφους – αέρος S-400. Η ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος S-400 στα στρατιωτικά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ θα απειλούσε την έκθεση στενά φυλασσόμενων στρατιωτικών μυστικών των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένου και του F-35, του πιο εξελιγμένου αεριωθούμενου αεροσκάφους. Παρά τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, η Τουρκία προχωρά με τα σχέδιά της για την αγορά του ρωσικού συστήματος». 
Σημειώνεται επιπρόσθετα, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα και τους συμμάχους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία, των δυνάμεων των Κούρδων του YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. 
«Η Τουρκία προχώρησε προς την κατεύθυνση του αυταρχισμού υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιτιθέμενη ανελέητα στον ελεύθερο Τύπο, τη δημόσια διοίκηση και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Οι δυνάμεις ασφαλείας του προέδρου Ερντογάν κακοποίησαν ακόμη και ειρηνικούς διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον, τον Μάιο του 2017. Αυτή η επίθεση ήταν προσβολή των βασικών πεποιθήσεων και ελευθεριών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία μας». 
Και τονίζει ότι για τους λόγους αυτούς, δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει με υπευθυνότητα τα F-35.
Οι 26 βουλευτές γράφουν στην επιστολή ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχο των Η.Π.Α., απειλώντας τα αμερικανικά συμφέροντά στην περιοχή και εντός της χώρας το κράτος δικαίου. 
«Έχει αυξανόμενους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προγραμματισμένη αγορά του συστήματος S-400 αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτεί ουσιαστική απάντηση. Σας παροτρύνουμε να συμπεριλάβετε το λεκτικό που προαναφέραμε και σας ευχαριστούμε για την εξέταση του αιτήματός μας», καταλήγει η επιστολή.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.