Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικαλούμενο την επιδείνωση των επιδόσεων της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ψήφισε μη δεσμευτική απόφαση στις 13 Μαρτίου με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.
Η συμβολική ψηφοφορία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει επισήμως ή ακόμα και να τερματίσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Ωστόσο, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη πως η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η θρασύτατη αδιαφορία που δείχνει η Άγκυρα για τους δημοκρατικούς θεσμούς, η οποία επιδεινώνεται από την σκόπιμη προσβολή του κράτους δικαίου, απλώς θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή προκατάληψη έναντι της προσχώρησης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε αδράνεια από το 2007.
Από τα παράπονα στις πολιτικές σκοπιμότητες
Το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μια μακριά και, σε πολλές περιπτώσεις, δικαιολογημένη λίστα παραπόνων ως προς τον τρόπο με τον οποίον η ΕΕ αντιμετωπίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η οποία δεν είναι ειλικρινής και δίκαιη. Αν και είναι κάτι που έχει ξεχαστεί προ πολλού, ωστόσο ο Ερντογάν ήταν αυτός που έκανε την Τουρκία αξιόπιστο υποψήφιο για την ΕΕ, επενδύοντας πολιτικό κεφάλαιο σε αποδείξιμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, ο Ερντογάν ανέτρεψε την ελαττωματική και αδιάλλακτη πολιτική της μη διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό το 2004, ενώ έδειξε ξεκάθαρα πως η χώρα, που είναι και η πιο μακροχρόνια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, ήταν επιτέλους έτοιμη να κάνει τα μαθήματά της.
Για τη συνέχεια Euro2Day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.