29/3/19

Σταθερά «αγκάθι» οι Πρέσπες

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο.
Σταύρος Παπαντωνίου
Να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτόχρονα να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητες των δύο αυτοδιοικητικών επιλογών του, του κ. Χρήστου Γιαννούλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της κ. Κατερίνας Νοτοπούλου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Οι χαμηλές πτήσεις των δύο υποψηφίων –για τους οποίους εκφράζεται φόβος να μην καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο– και συγχρόνως το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για το κυβερνών κόμμα στη Β. Ελλάδα, λόγω Πρεσπών, «επέβαλαν» την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρείται το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός πριν από την ομιλία του στο Βελλίδειο, που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» του υποψήφιου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Νοτοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε για την πορεία της υποψηφιότητάς της. Λίγο μετά ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο «παλιό πολιτικό σύστημα» της «Δεξιάς» που κρατά, όπως είπε, «καθηλωμένη τη Μακεδονία», χωρίς να της δίνει αναπτυξιακές προοπτικές. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε για «τείχη που έπεσαν», τα οποία μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στη Β. Ελλάδα να γυρίσει σελίδα στον τομέα των επενδύσεων και να πάψει να είναι «φτωχομάνα».
Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του έστειλε διπλό μήνυμα και προς το εσωτερικό της παράταξής του: πρώτον, απευθυνόμενος στα στελέχη που δεν προέρχονται από τη «μήτρα της Αριστεράς», όπως τόνισε, τους είπε πως «εδώ είναι το σπίτι σας για να κερδίσουμε ξανά τη Μακεδονία». Πρόκειται για μια αναφορά που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία του «προοδευτικού μετώπου». Παράλληλα, εστίασε στην ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, η οποία, όπως είπε, κατοχυρώνεται μέσω των Πρεσπών, δίνοντας ακόμα μία «γραμμή» υπεράσπισης προς τα στελέχη του, τα οποία σε κάθε επίσκεψή τους στη Β. Ελλάδα μπλέκονται σε αψιμαχίες.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με ομάδα επιχειρηματιών προσπαθώντας να αναδείξει μια διαφορετική πτυχή της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτή των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται, καλώντας τους να επενδύσουν στη γειτονική χώρα. Η συνάντηση –με περίπου 40 επιχειρηματίες– λειτούργησε όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προπαρασκευαστικά για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα τον συνοδεύουν πολλοί εκ των υπουργών – μεταξύ τους και ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, αλλά και επιχειρηματίες, αφού αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Από την επίσκεψη πάντως θα απουσιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς ο πρόεδρος Μιχ. Ζορπίδης αρνήθηκε τη συμμετοχή του «όσο η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί ένα όνομα που δεν της ανήκει». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την προσωπική επίθεση στο πρόσωπό του από την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου που έκανε λόγο για «υποκρισία και πατροδοκαπηλία». Ο κ. Ζορπίδης απάντησε σε ανάλογο ύφος, λέγοντας πως η μόνη δράση της υφυπουργού είναι τα κομματικά ένσημα. Δεδομένο πάντως πρέπει να θεωρείται πως ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις στη Β. Ελλάδα, θα επιστρατεύσει και το οικονομικό σκέλος, τονίζοντας πως οι Πρέσπες δίνουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.