28/3/19

Στα αζήτητα το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα, σε περίοπτες θέσεις όμως βρίσκεται στα Σκόπια. Διαβάστε την ντροπιαστική οδύσσεια του αγάλματος

Βρες το λάθος! Στο Εδιμβούργο υπάρχει -από το 19ο αιώνα- άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ στην Αθήνα όχι...
Πέρασαν 45 χρόνια, από τότε που ο διακεκριμένος γλύπτης, ακαδημαϊκός και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Παππάς φιλοτέχνησε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Πέρασαν 25 χρόνια, από τότε που το άγαλμα το απέκτησε το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να βρουν χώρο για να το τοποθετήσουν στην Αθήνα, ούτε διέθεσαν χρόνο να οργανώσουν τιμητικές εκδηλώσεις για το Μεγάλο Στρατηλάτη.
Την ίδια ώρα όλοι ξέρουμε ότι τα Σκόπια το 2011 τοποθέτησαν άγαλμα στην κεντρική πλατεία, συνολικού ύψους 23 μέτρων και δαπάνης 9.4 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2006, τοποθέτησαν στο νέο κτίριο του αεροδρομίου επίσης ένα άγαλμα καθώς και στην οδό Φιλίππου Β’ στο Μοναστήρι.
Έτσι μακεδονοποιούν τον σλαβικό πληθυσμό και διαπαιδαγωγούν τις νέες γεννιές.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ότι δεν τιμούμε τα εθνικά μας σύμβολα, όταν δεν τα προβάλλουμε και μάλιστα όταν αυτά είναι παγκόσμιας απήχησης. Δυστυχώς έτσι αποθρασύνονται οι ανιστόρητοι, παραχαράκτες της ιστορίας, όπως είναι οι Σκοπιανοί κι εμείς φτάνουμε στην εθνική παρακμήκαι ταπείνωση.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε μετά από οκτώ αποφάσεις και σχεδόν δύο χρόνια, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαινόταν επιτέλους να βρίσκει την πολυπόθητη θέση του, στο κέντρο της πρωτεύουσας
Οι αποφάσεις όριζαν ότι ως τον προσεχή Δεκέμβριο θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά από «οδύσσεια» 25 σχεδόν χρόνων.
Το έργο όμως του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά, που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, αποφασίστηκε το 2015 να τοποθετηθεί στη νησίδα που σχηματίζεται στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, πάλι έμεινε στα αζήτητα.
Είχαν ακολουθήσει θετικές γνωμοδοτήσεις των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, για τη διεύρυνση της νησίδας, Πολιτισμού και της «Αττικό Μετρό Α.Ε.»και είχε εγκριθεί δαπάνη 75.000 ευρώ για τις αναγκαίες εργασίες, όπως η κατασκευή του βάθρου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Στη νησίδα που επρόκειτο να τοποθετηθεί το έργο, υπήρχε φοίνικας που ξεράθηκε από ασθένεια, που έχει πλήξει την Αθήνα.
Ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στα αζήτητα της Αθήνας 
Από το 1993 έως το 2015, ο δήμος Αθηναίων είχε αποφασίσει την τοποθέτηση του αγάλματος στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στη συνέχεια στο πάρκο της Pιζαρείου και στην Πλατεία Κοτζιά, ενώ προτελευταία προσπάθεια υπήρξε στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων.
Το άγαλμα είχε αγοραστεί το 1993 επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια δωρίθηκε στον δήμο Αθηναίων.
Ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια
Ωστόσο συνέχισε να παραμένει στην αποθήκη του δημιουργού του, ο οποίος απεβίωσε το 2005.
Είχε μάλιστα τοποθετηθεί και επιγραφή στο μαρμάρινο βάθρο «Επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου».
Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Pιζαρείου και τελικά το 2009, επί δημαρχίας κ.Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, να τοποθετηθεί στην πλατεία Kοτζιά, Μάλιστα το Μουσείο Μπενάκη, είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων, για την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, απορρίφθηκε το 2011 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίο.
Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Κατά τα άλλα δίνουμε μάχες για το όνομα των Σκοπίων που από ότι φαίνεται θα μπορούσαμε και να τους το κάνουμε δώρο το άγαλμα στο τέλος ως ένδειξη φιλίας .......Αυτή είναι η Ελλάδα
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 

19 σχόλια:

  1. θέλουμε τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, ὅλοι πλήν ὀλίγων προδοτῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στήνουν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα: Σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί (Φωτο)

    Ακόμη κι αν το στήνουν τώρα, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν έχει ήδη στηθεί, από το 1993. Το ότι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για την θέση είναι μία εντελώς γελοία πρόφαση. Τι συμβαίνει ακριβώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτό!
      Αν στηθεί τελικά (γωνία Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας) –με δαπάνη της οικογένειας του γλύπτη Παππά!!!— θα μείνει στην Ιστορία η κυβέρνηση Τσίπρα ως η μοναδική (από το 1830!) που κατάφερε να ανεγερθεί το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στη πρωτεύουσα της Ελλάδας και του Ελληνισμού, μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού ή δημοτικού προϋπολογισμού…

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Nativist,

      Την δεκαετία του 1980, βρισκόμουν στην Αιγειάλεια,στο σπίτι ενός ένθερμου πραγματικού τότε οπαδού της οικολογίας με προσκεκλημένη την αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού, η οποία μας διηγήθηκε το εξής.

      Επειδή καταγόταν από τους Κατεχάκηδες και τους άλλους Κρήτες Μακεδονομάχους, ενδιαφέρθηκε για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης στην Οδό Αγίας Σοφίας (αν δεν απατώμαι, ως τότε ήταν Δημοτικό Σχολείο) και ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την βοήθειά του.

      Πράγματι, ενώ ο Καραμανλής είχε υπογράψει το σχετικό διάταγμα και ο αρμόδιος υπουργός επίσης είχε εκδώσει την σχετική εντολή,…….. το Μουσείο δεν άνοιγε με τίποτε.

      Εν τέλει άνοιξε και ο πρώτος επισκέπτης του ήταν η διευθύντρια του ενός Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από τα Σκόπια, διότι οι σκοπιανοί είχαν ήδη εκεί δύο Μουσεία Μακεδονικού Αγώνα.

      Η αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού μας είπε τότε επί λέξει, ότι : – Αυτά σας τα λέω εγώ η σοσιαλίστρια!

      Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα όσον αφορά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα!

      Σίγουρα γνωρίζεις τις σπουδαίες υπηρεσίες που προσέφερε ο Σπύρος Σκούρας κατά την διάρκεια του φοβερού λιμού της Κατοχής και στην υπόθεση της ανατίναξης της ΕΣΠΟ.

      Υπάρχει σε όλο το Λεκανοπέδιο καμιά Οδός Σπύρου Σκούρα;;;

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    3. @ Κριστιάν Ακκυριά

      Όντως μεγάλη ξεφτίλα.

      @ Ευμένης Καρδιανός

      Αγαπητέ Ευμένη,

      Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι κατάλαβα τον λόγο. Δεν θέλαμε να κοντράρουμε τούς Σκοπιανούς ήδη από τότε, ή τι; Και ποιος εμπόδισε την εκτέλεση τής εντολής τού Καραμανλή. Για τον Σκούρα δεν γνωρίζω.

      Διαγραφή
    4. Με μπέρδεψες και με τον Σκούρα, ή μάλλον τούς μπέρδεψες εσύ. Ο Σπύρος Σκούρας ήταν Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός, διευθυντικό στέλεχος σε κινηματογραφικές εταιρείες και πρόεδρος της 20th Century Fox. Συγγενής του υπήρξε και ο Αθανάσιος Σκούρας, ιδρυτικό μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων, η οποία κατά τη διάρκεια της Γερμανική Κατοχής στην Ελλάδα, ανατίναξε τα γραφεία της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στο κέντρο της Αθήνας. (εδώ). Τι δουλειά είχε ο Σπύρος από το Hollywood με την ΕΣΠΟ;

      Επίσης, η αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού δεν καταγόταν από τούς Κατεχάκηδες, αλλά ο Στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης είχε παντρευτεί την αδελφή τού παππού της, Ιωάννη Τσουδερού.

      Διαγραφή
    5. Ευγε κυριε Καρδιανε! Ομολογω οτι το ονομα του Σπυρου Σκουρα πρωτη φορα το ακουω κι εχω διαβασει αρκετα βιβλια για την Κατοχη του 1941-44. Μια παρατηρηση, το μουσειο του Μακεδονικου Αγωνα βρισκεται στην οδο Λαμπρου Κορομηλα πισω απο τη μητροπολη Θεσσαλονικης.

      Διαγραφή
    6. @ Ευμένης Καρδιανός

      Αν και άσχετη λεπτομέρεια, οφείλω να διορθώσω το λάθος μου, ως προς την συγγένεια τής Τσουδερού με τον στρατηγό Κατεχάκη.Η γυναίκα τού Στρατηγού και η μητέρα τής Βιργινίας ήσαν αδελφές, κόρες τού Ζαχαρία Θειακάκη, που σφαγιάστηκε την 25 Αυγούστου 1898. Ζητώ συγγνώμη.

      Διαγραφή
    7. >>> Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι κατάλαβα τον λόγο. Δεν θέλαμε να κοντράρουμε τούς Σκοπιανούς ήδη από τότε, ή τι; Και ποιος εμπόδισε την εκτέλεση τής εντολής τού Καραμανλή. Για τον Σκούρα δεν γνωρίζω. <<<

      Δεν γνωρίζω περισσότερα,ενώ είχε υπογράψει ο Καραμανλής ενώ είχε υπογράψει ο Ράλλης, σύμφωνα με όσα μας είπε τότε η αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού,το Μουσείο ...δεν άνοιγε... στο κοινό!!

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  3. Διαβαζω το άρθρο σας και εκνευρίζομαι !!! Δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά όλα τα κόμματα ΠΑΣΟΚ & ΝΔ!!!!
    Εγώ ξανά λέω !!!!!! Κοπροελληνες, και δεν μου αλλάζει την γνώμη κάνεις !!! Και εγώ μέσα στο σύνολο! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχει τοποθετηθει ο ανδριάς του Μ. Αλεξανδρου στην Αθήνα, διότι υπάρχει πολιτική απόφαση-βούληση που δεν το επιτρέπει. Το απαγορεύει! Θεωρώ ότι όλοι ( και εννοώ οι Ελληνες κάτοικοι και πολίτες αυτού του Κράτους)πρέπει να καταλάβουμε, ότι αυτοί που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες την Ελλάδα, ενώ έχουν (νεο)ελληνικά ονόματα, ενώ είναι (νεο)ελληνόφωνοι, ουσιαστικά δεν σκέπτονται και δεν πράττουν ελληνικά, διότι δεν είναι Ελληνες! Εάν ήσαν Έλληνες θα αγαπούσαν την Ελλάδα! Ενώ τώρα δεν την αγαπούν την Ελλάδα! Και δεν αναφέρομαι μόνον στους πολιτικούς ιθύνοντες, αναφέρομαι και σε πάρα πολλούς που επανδρώνουν τα υπουργεία και τις "Ελληνικές Κρατικές" υπηρεσίες. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι μόνον κατ'ονομα (νεο)έλληνες και δεν τους διακρίνει η αγάπη για την Ελλάδα. Αντίθετα υπηρετούν, άλλα συμφέροντα, τα οποία είναι ανθελληνικά! Δυστυχώς η πραγματικότητα μας κάνει να διαπιστώσουμε, ότι η Ελλάς και οι Έλληνες είμεθα δεμένοι κυριολεκτικά χειροπόδαρα! Δέσμιοι ενός ανθελληνικού πολιτικού και κρατικού κατεστημένου το οποίο δρα στα παρασκήνια, ανενοχλητο και σαν στόχο και σκοπό του έχει την καταστροφή της Ελλάδος και των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία γενικευμένη άποψη, που δεν μπορεί να εξηγήσει την έλλειψη ανδριάντος τού Μ. Αλεξάνδρου από την Αθήνα, ενώ υπάρχουν άλλοι μεγάλων αρχαίων ανδρών (Περικλή, Μιλτιάδη κλπ).

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Nativist,
      Στο επισυναπτόμενο αρχείο που Σου στέλνω θα βρείς πληροφορίες για τον Σπύρο Σκούρα.

      Επιπροσθέτως, στο βιβλίο του Δημήτρη Κιτσίκη "Ελλάς και Ξένοι 1919-1967", Εκδόσεις Βιβλιπωλείου της ΕΣΤΙΑΣ, ΑΘΗΝΑΙ 1977, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον σπουδαίο ρόλο του πατριώτη Έλληνα Σπύρου Σκούρα στο Έργο του επισιτισμού των λιμοκτονούντων Ελλήνων.

      Είχε τότε ιδρύσει οργάνωση υπό την προεδρία του φιλανθρώπου πολυεκατομμυριούχου Βαντερμπιλτ και είχε πείσει τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ να μεσολαβήσει για να αρθή ο αποκλεισμός της Ελλάδος που είχε διατάξει ο μισέλλην Άντονυ Ήντεν.

      https://www.protothema.gr/city-stories/article/867751/i-ektelesi-ta-sussitia-kai-i-20th-century-fox/

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    3. Φίλε Ευμένη,

      Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με τον Σπύρο Σκούρα. Δεν γνώριζα, όπως έγραψα, τίποτε για την πατριωτική του δράση. Ο Αθανάσιος Σκούρας, όπως επίσης έγραψα, δεν ήταν αδελφός του. Ο Σπύρος είχε δύο αδελφούς, τους Κάρολο και Γεώργιο, τούς οποίους είχε μαζί του στην Αμερική. Ο Σπύρος Π. Σκούρας έμεινε στην ιστορία τού κινηματογράφου, διότι είναι αυτός που εισήγαγε την εικόνα ευρέως φάσματος, γνωστή ως ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ.

      Αλλά όλα αυτά είναι εκτός θέματος. Αυτό που μ' ενδιαφέρει δεν το έμαθα τελικά: ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΝΔΡΙΑΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ μέχρι σήμερα, και δεν εννοώ μόνον αυτόν τού μακαρίτη

      Ο αρχηγός τής ΠΕΑΝ, Αθανάσιος, ήταν απλώς συγγενής του.

      Ο Ήντεν δεν διέταξε τον αποκλεισμό επειδή ήταν μισέλλην (από πού προκύπτει αυτό;), αλλά για να κάνει δύσκολη την ζωή των Γερμανών κατακτητών. Δεν υπάρχουν αισθήματα στην εξωτερική πολιτική και δη εν καιρώ πολέμου.

      Διαγραφή
  5. Πράγματι φαίνεται ὅτι ὑπάρχουν καί ἐφαρμόζονται στήν Ἑλλάδα, μυστικά διατἀγματα:

    Τό ἄγαλμα τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου ἀπό κάποιους "κόπηκε", μέχρι νά φτάσουνε στήν συνθήκη τῶν Πρεσπῶν. Τώρα μπορεῖ νά στηθῆ, ὡς προεκλογικό "ξέπλυμα" τοῦ Τσίπρα.

    Ἀπαγορεύεται ἡ προώθηση τῆς πολιτισμικῆς μας κληρονομιᾶς ὡς Ἑλλήνων καί ὡς ὀρθοδόξων χριστιανῶν.

    Ἀπαγορεύεται ἡ προώθηση τῶν ὀρθοδόξων χριστιανικῶν ἀπόψεων καί θέσεων.

    Ἀποκλείονται πρόσωπα ἀπό θέσεις δημοσίας ἐξουσίας.
    Στήν θέση τους προωθοῦνται εἴτε ἄσχετοι εἴτε "μαϊμοῦδες"-πατριῶτες, ἤ "μαϊμοῦδες" ὀρθόδοξοι.

    Ἀποκλείονται πρόσωπα ἀπό θέσεις δημοσιογραφίας.....Ὄχι ἀναγκαστικά μέ διαβολές, ἀλλά καί εὐθέως, ἄν καί χωρίς καμία αἰτιολόγηση: "αὐτός ὄχι"! _ "δέν εἶναι δικός μας"..._"μας" μα, γιατί;/ ποιοί (εἴμαστε) "ἐμεῖς"; _(σιωπή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συμμαθητής του μακαρίτη πατέρα μου, μακαρίτης και αυτός, ο Δημοσιογράφος Καστανάκης, έλεγε στον πατέρα μου:

      - Εμείς οι δημοσιογράφοι ειμαστε όλοι..... αριστεροί!

      Ίσως πρέπει εδώ να αναφέρω, πως τον γιό του Καστανάκη, νεαρό φοιτητή επειδή ήταν τότε εθνικόφρονας, τον είχαν δολοφονήσει οι κομμουνιστές!!!

      Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση;

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. >Τό ἄγαλμα τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου ἀπό κάποιους "κόπηκε", μέχρι νά φτάσουνε στήν συνθήκη τῶν Πρεσπῶν<

      Από το 1830; Αστεία πράγματα.

      >Ἀπαγορεύεται ἡ προώθηση τῶν ὀρθοδόξων χριστιανικῶν ἀπόψεων καί θέσεων<

      Από ποιον και από πότε; Η Εκκλησία τής Ελλάδος έχει δικό της Ρ/Σ. H κρατική ΕΡΤ μεταδίδει τόσο την Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή (ΕΡΤ2 08:00 - 11:00), όσο και άλλες ακολουθίες, όπως τώρα τούς Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή. Έκοψαν το 2011 το «Αρχονταρίκι», αλλά μην παρουσιάσεις τώρα την θρησκεία υπό διωγμόν, γενικώς και αορίστως.

      Να λέμε πράγματα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διευκρινίζοντας και σε ποια εποχή αναφερόμαστε.

      Διαγραφή
  6. Πητε και το ονομα του...του ...φανερου ..παρασκηνιου...που ολοι κανουν πως ειναι αφανες...Οτιδηποτε αρχαιο καταστρεφεται..κλεινει...ασφαλιζει...περνα στην αφανεια...εμφανιζονται αποτομα ενστασεις...γραφειοκρατιες...παρασκηνια..ελειψεις χρηματων..τυπικοτητες..δεοντολογιες..τυχαια συμβαντα...ψωφιες γατες...καπακια μπυρας αιχμηρα...κλπ. Το πιο χαριτωμενο ειναι οι σιωπες...το εξαφανιαζολ...Αυτο ειναι ..αεριο. Διαποτιζει ολο το καταγωγειο....Απο που να αρχισεις ?? Πας δεξια...τοιχος....πας αριστερα τουβλα...πας μεση ..πυροτουβλα..πας πανω πληνθοι..πας κατω αγκωναρια...Γεματος ο τοπος με παιδια του ....τακα - τακα. Εμπλεξε ο Αλεξανδρος ..κι ολοι που χαζευουνε το θεαμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ
    Unknown28 Μαρτίου 2019 - 6:34 μ.μ.

    Σου στέλνω το αρχείο με πληροφοριακό υλικό για τον Σπύρο Σκούρα, που έχω στείλει στον Φίλο Nativist.

    Σε παρακαλώ να διαβάσεις όσα γράφω στον Nativist για τον Σ. Σκούρα ώστε να μην τα ξαναγράφω.

    Δεν ξέρω "τυφλό" και με κουράζει να γράφω!

    https://www.protothema.gr/city-stories/article/867751/i-ektelesi-ta-sussitia-kai-i-20th-century-fox/

    Ευχαριστώ για τα καλά Σου λόγια, αλλά απλά διαβάζω πολύ και επιθυμώ να γνωρίζουν και οι άλλοι όσα έτυχε να μαθαίνω εγώ.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.