30/3/19

Εκκληση από την ομογένεια να προστατευθούν οι ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων στη Χειμάρρα απευθύνει με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η «Ομόνοια». Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στα Τίρανα.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα».
Αναλυτικά αναφέρεται:
Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.
Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.
Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.
Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.
Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.
Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:
1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.
2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.
3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.
Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.
Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.
Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.
Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.
Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα
Χθες  από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα. «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε:
«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία,  έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.

Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. 

Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Πιά Εὐρωπαϊκή προοπτική τῆς Αλβανίας τοῦ Ράμα; Δέν τόν ἐνδιαφέρει. Μόνο ἄν τοῦ χαρισθῆ, θά πῆ ΟΚ.
    Προοπτική τῆς Ἀλβανίας γιά τόν Ράμα, εἶναι ἡ πρόσδεσή της στήν Τουρκία, ὄχι στήν Εὐρωπαϊκή Ἔνωση. Γι' αὐτό κάνει αὐτά πού κάνει σέ βάρος τῆς Ἑλληνικῆς μειονότητας στήν Ἀλβανία. Ὄχι βέβαια διότι σκέπτεται γεωπολτικά, ὄχι. Ἀλλά διότι ἀπό τέτοια θά γίνῃ πλουσιώτερος ὁ ἴδιος γιά νά ἱκανοποιήσῃ τά ἀτελείωτα πάθη του, καί ἰδίως θά γίνουν πουσιώτεροι οἱ οἱ περί αὐτόν, πού ὕστερα θά τόν "ἀδειάσουν" ὡς μόνον ἔνοχο.
    Συμπέρασμα. Ὅσο καί νά τοῦ κλεισθῆ ὁ δρόμος πρός τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, δέν τόν νοιάζει. Νοιάζει τήν Ἀλβανία ὅμως κάι την Ἑλλάδα. Ἐκεῖνον, τόν Ράμα, τόν νοιάζει κυρίως τό ἄν τυχόν κατηγορηθῆ καί τιμωρηθῆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευριπίδης Μπίλλης
      Ποια Ελλάδα;Η κατοχική;
      Γιατί πως είναι δυνατόν να ενδιαφερθούν αυτοί οι εδώ κατοχικοί (ΟΛΟΙ) για τον εξαίρετο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

      Που υποδούλωσαν τον Ελληνισμό της Ελλάδας,
      Που δώρισαν στους κατακτητές της Ελλάδας αφέντες τους, όλον τον Εθνικό της πλούτο,
      Που άφησαν να δημευθούν από τους «Ράμα» υποδουλωτές της Ελλάδας αφέντες τους τα σπίτια των Ελλήνων με δήθεν διάσωση τους,
      Που με ψεύδη (έλλειμμα 2009, απατεώνες Έλληνες, τεμπέληδες Έλληνες, Τιτανικός, unique case κτλ) μετατρέψανε την Ελλάδι σε πειραματόζωο της νέας τάξης,
      Που ληστέψανε συντάξεις και που δεν κυβερνούν την Ελλάδα αλλά απλά εφαρμόζουν τις διαταγές της κατοχής,
      Που καθημερινά κουρελιάζουν το Ελληνικό Σύνταγμα και που γενοκτονούν την Ελληνισμό με τα μνημόνια τους
      Που εξυβρίζουν καθημερινά τον ελληνισμό και πολλά έθνη της Ευρώπης και που παθαίνουν αλλεργία ακούγοντας τη λέξη έθνος,
      Που ετοιμάζονται να δωρίσουν πονηρά στους τούρκους, πονηρά χωρίς να φαίνεται Ελληνικό Εθνικό πλούτο,
      Που θέλησαν να τουρκέψουν την Κύπρο, πρώτα με την ελεύθερη σας εισβολή (ξεχάστε τον αφελή πολιτικά Ιωαννίδη) και μετά με το σχέδιο Ανάν,
      Που εκμουσουλμανίζουν άθλια την Ελλάδα με τα νεοταξικά ανοικτά τους σύνορα,
      Και άπειρα άλλα,

      Πώς είναι δυνατόν δηλαδή αυτοί να δίδουν έστω και κατοχική τους δεκάρα για τον άφθαστο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

      Η λέξη ντροπή τους και γι αυτό και για όλα τα ανωτέρω είναι πολύ φτωχή να περιγράψει τον όλεθρο που σκορπούν στον Ελληνισμό, που συνεχίζουν όλοι μαζί να τον εξαπατούν.

      Διαγραφή
  2. Ἡ Ἑλλάδα πρέπει νά δράσῃ καί νά λειτουργήσῃ ἐγγυητικά καί γιά τήν Ἑλληνική μεινότητα στήν Νότια Ἀλβανία ἤ Βόρειο Ἤπειρο, καί γιά τήν ἐνταξιακή πορεία τῆς Ἀλβανίας στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, μέ τρόπο ὥστε αὐτή νά περνάῃ κυρίως ἀπό τήν Ἑλλάδα.
    Ὁ Ράμα διχάζει τήν διπλή αὐτήν στοχοθεσία ἐπίτηδες, διχάζοντας ἔτσι καί τούς Ἀλβανούς μεταξύ τους, καί δίνοντας ἄρα ἄθελα του ἔτσι στήν Ἑλλάδα μοναδική εὐκαιρία γιά νά γίνῃ κυριάχος στά πολιτικά πράγματα στήν Ἀλβανία, ὅσον ἀφορᾶ καί τήν ἐνταξιακή πορεία τῆς Ἀλβανίας στήν Εὐρωπαϊκη Ἕνωση, καί ὅσον αφορᾶ τήν προστασία τῆς Ἑλληνικῆς μειονότητας ὡς γέφυρας τῆς πολιτικῆς κάι τῆς οἰκονομικῆς συνεργασίας τῶν δύο λαῶν, Ἑλληνικοῦ καί Ἀλβανικοῦ.
    Πρέπει νά διορισθῆ κοινῆς ἀποδοχῆς ὅλων εἰ δυνατόν τῶν κομμάτων Ὑφυπουργός Ἐξωτερικῶν στήν Ἑλλάδα, γιά νά χειρισθῆ ἄμεσα τήν σύνδεση Ἑλλάδας μέ Ἀλβανία σέ ὅλα ἀνεξαιρέτως τά ἐπίπεδα, καί μέ τίς ἀνωτέρω ἀμοιβαία ἐπωφελεῖς στοχοθεσίες. Θέλει δέν θέλει ὁ Ράμα ἤ ἡ Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.