30/3/19

Η Μόσχα καλεί τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συρία προτού καταγγείλουν τη ρωσική παρουσία στη Βενεζουέλα

Αντιδρώντας στην δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατιωτικά αεροσκάφη της από τη Βενεζουέλα, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας τον συμβούλεψε σε ανταπάντηση να «τηρήσει τις αμερικανικές υποσχέσεις» για την αποχώρηση του από τη Συρία.
Η κυβέρνηση Τραμπ θα έπρεπε να τηρήσει την υπόσχεσή της να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία πριν να λέει στις άλλες χώρες τι θα έπρεπε να κάνουν: αυτό δήλωσε στην ουσία στις 27 Μαρτίου η Μαρία Ζαχαρόβα, εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 
Αναφερόταν σε μια παρατήρηση που έκανε την ίδια μέρα ο αμερικανός πρόεδρος.

"Πριν αποφασίσει για τα νόμιμα συμφέροντα άλλων χωρών, θα συμβούλευα τη κυβέρνηση των ΗΠΑ να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει κάνει στη διεθνή κοινότητα", ανέφερε, αναφερόμενη στη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Βενεζουέλα είναι επαρχίες των Ηνωμένων Πολιτειών

"Η Ρωσία δεν έχει παραβιάσει τίποτα, ούτε διεθνείς συμφωνίες ούτε τους νόμους της Βενεζουέλας. Δεν αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή και δεν απειλεί κανέναν, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον », σφυρηλάτησε η Μαρία Ζαχάροβα. Χαρακτήρισε τις διάφορες επικρίσεις που εξέφρασαν, από την αρχή της εβδομάδας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ως «αλαζονική προσπάθεια να υπαγορεύσουν σε κυρίαρχα κράτη πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ τους». «Ούτε η Ρωσία ούτε η Βενεζουέλα είναι επαρχίες των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.
Μετά την άφιξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών και προσωπικού στο Καράκας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας του 2001, ο ενοικιαστής του Λευκού Οίκου προέτρεψε τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.  Μιλώντας μαζί με την Fabiana Rosales,  γυναίκα του Βενεζουελάνου αντιπολιτευομένου και αυτοαποκαλούμενου πρόεδρου Χουάν Γκουαίδο,  ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει [τη Βενεζουέλα].» Ενώ οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν πως σχεδίαζε να δράσει ενώπιον της Μόσχας, ο ηγέτης των ΗΠΑ είπε: «Θα δούμε. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές».
"Είναι θέμα μόνο στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας"
Ενώπιον αυτών των απειλητικών παρατηρήσεων, η Ρωσία  υπενθύμισε ότι περιορίζεται σε μια συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών που προβλέπεται από διμερείς συμφωνίες. Απαντώντας στην Ουάσινγκτον, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει επίσης ότι η παρουσία στρατιωτικών συμβούλων δεν αποτελούσε με τίποτα παρέμβαση, αλλά ήταν σύμφωνη με μια διμερή συμφωνία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία αναπτύσσει τη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα με αυστηρή συμμόρφωση με το Σύνταγμα αυτής της χώρας και τηρώντας αυστηρά τους νόμους της. Η παρουσία Ρώσων ειδικών στο έδαφος της Βενεζουέλας διέπεται από τη τεχνικο-στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη τον Μάιο του 2001 μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα  σε ανακοίνωση  της 26ης Μαρτίου.
Η Βενεζουέλα υπενθύμισε επίσης στις 28 Μαρτίου, ότι η παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στην επικράτειά της δεν σχετίζεται «σε καμία περίπτωση με την πιθανή διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων». «Είναι μόνο θέμα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας», δήλωσε ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας  της Βενεζουέλας στη Ρωσία, José Rafael Torrealba Pérez, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.