29/3/19

Γιατί η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο που περνά η χώρα - Σεμινάριο Πολιτικής Επιστήμης: «Αθηναϊκή Δημοκρατία: Αναδρομή, Ανάλυση, Αναβίωση»

Τι ήταν, πώς ξεκίνησε, πώς λειτούργησε και πώς κατέληξε στις μέρες μας το πολίτευμα που γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα; Ποια ήταν η καθημερινότητα στην πρώτη δημοκρατία, τι σκέφτονταν οι πολίτες της και ποια τα όνειρα τους; Ποιοι αποτέλεσαν ιδρυτές της και ποια ήταν η τελευταία της στιγμή;
Παρακολουθήστε το σεμινάριο πολιτικής επιστήμης του Σταύρου Καλεντερίδη για τις συνθήκες που οδήγησαν στη γέννηση της δημοκρατίας, για την εξέλιξη της στο ρου της ιστορίας αλλά και για το μέλλον της, με τίτλο:
«Αθηναϊκή Δημοκρατία: Αναδρομή, Ανάλυση, Αναβίωση»
Πρόκειται για μια πολυετή επιστημονική έρευνα η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες που δυστυχώς στις μέρες μας είναι δυσεύρετα.
Μια σειρά διαλέξεων που θα αναδείξει την καρδιά και την ψυχή της δημοκρατίας και του Ελληνισμού. Τι πραγματικά ήταν η δημοκρατία που σήμερα υμνεί ολόκληρη η ανθρωπότητα, πώς λειτουργούσε και πώς μπορούμε να την επαναφέρουμε;

Ο κύκλος του σεμιναρίου αποτελείται από 10 διαλέξεις και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:
Εισαγωγή Ι: Μυθολογία, θέατρο, αθλητισμός, πολιτεύματα, κόμματα
• Εισαγωγή ΙΙ: Θέση γυναίκας, δουλεία, δημαγωγία, δημοκρατία των ελληνικών πόλεων, ναυτική δύναμη
• Συνιδρυτές της δημοκρατίας: Σόλων, Κλεισθένης
• Συνιδρυτές της δημοκρατίας: Θεμιστοκλής, Εφιάλτης, Περικλής
• Θεσμοί δημοκρατίας Ι: Βουλή, Πρυτάνεις, Ηλιαία
• Θεσμοί δημοκρατίας ΙΙ: Εκκλησία του Δήμου, Άρειος Πάγος
• Εργαλεία δημοκρατίας
• Η τελευταία στιγμή της δημοκρατίας
• Σπάρτη - Ρώμη - Η.Π.Α. και Republic: το πολίτευμα του σήμερα
• 4 Μύθοι: Τι δεν είναι δημοκρατία;
• Η δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή: πού και πώς εφαρμόζεται; • Προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά για την αναγέννηση της δημοκρατίας.
Τόπος διεξαγωγής: Οικονομοτεχνική (Πανεπιστημίου 58, Αθήνα).

Ημερομηνία έναρξης: Σάββατο 30 Μαρτίου 2019.

Ώρες: 17:00 – 19:00. Το σεμινάριο αποτελείται από 10 διαλέξεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2019.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δήλωση συμμετοχής απαιτείται η κράτηση θέσεων κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2103316036 (υπεύθυνη κ. Κεσίδου - ώρες επικοινωνίας 10:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.).
Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για την κάθε διάλεξη, ενώ υπάρχει έκπτωση στην περίπτωση εξόφλησης και των 10 διαλέξεων μαζί, με τελικό κόστος παρακολούθησης ολόκληρου του σεμιναρίου τα 100 ευρώ.

Το μειωμένο κόστος (ΑμεΑ, φοιτητές και ανέργους) είναι 10 ευρώ για την κάθε διάλεξη, ενώ υπάρχει έκπτωση στην περίπτωση εξόφλησης και των 10 διαλέξεων μαζί, με τελικό κόστος παρακολούθησης ολόκληρου του σεμιναρίου τα 80 ευρώ.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Οικονομοτεχνική.


Πολιτικός επιστήμονας
Διεθνολόγος - επικοινωνιολόγος
LinkedIn: www.linkedin.com/in/kalenteridis
www.kalenteridis.gr


10 σχόλια:

  1. Should also be made available online for people who cannot attend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να την επαναφέρουμε.....ἀλλά πρό Χριστοῦ ἤ μετά Χριστόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Democracy and land ownership go together. Nowdays, Greece lacks both Democracy and a property registry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως ειπε και ο Τραμπ ...στην Ελλαδα το μονο που γεννηθηκε ηταν η Δημοκρατια.Τιποτε αλλο.Το ιδιο ελεγαν ολοι οι ...πολυμαθεις Προεδροι.Ενας ηταν απ το Κογκο βελτιωμενος..Αλλος ηταν Ιρλανδος...μπροστα...διοτι οπως λεει το τραγουδι...πισω παντα παει ο ...Ιουδαιος.Αληθεια παντως ειπε ο Προεδρος.Η μεταλλαξη εγινε πολυ μετα...η τελευταια τερατογεννεση εγινε με το βαπτιστικο ονομα ...Φιλελευθεροι κι ωραιοι...Σε καθε περιπτωση ειμαστε χαρουμενοι με την ..προοδο.Τα εργα ειναι προς το καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να ενα ωραιο κειμενο που τα λεει ολα, σχετικα με τις τραμπομπουρδες περι Ελλαδος απο τον κο ΛΑΟ:

    Όχι, κύριε Τραμπ! Ο πολιτισμός της χώρας σας είναι ουσιωδώς αντίθετος προς την ελληνικό πολιτισμό, και αν όντως οι Η.Π.Α. είχαν διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό, τότε δεν θα ήταν οι Η.Π.Α. Αυτά που λέτε κι εσείς και οι προκάτοχοί σας όλοι του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα μπορούν να τα δεχθούν μόνο εκφυλισμένοι Ελληνοαμερικανοί --διαβόητοι για τα κόμπλεξ τους άλλωστε-- και τσιράκια σας στο Βαλκανικό Προτεκτοράτο που φέρει την επωνυμία Ελληνική Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι έλληνες δεν θέλουν δημοκρατία αλλά γεμάτο πορτοφόλι.
    Οπότε χρειαζόμαστε κάποιον οικονομολόγο που θα επανορθώσει την οικονομία.
    Όποιος έχει ασχοληθεί με την πολιτική καταλαβαίνει ότι η δημοκρατία είναι μεγάλο βάρος, θα πρέπει όλη την ημέρα να διαβάζεις νόμους και μελέτες για να πάρεις απόφαση, πχ θα πρέπει να διαβάσεις τις χιλιάδες σελίδες των μνημονίων και όλη την νομοθεσία της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πλουσιοι θελουν ολο το πορτοφολι για την παρτη τους.Οι αλλοι θελουν να τους παρουν το πιρτοφολι για τα ..παρτυ τους.Γενικα γινεται το ..." Παρτα ολα .." Βεβαια.ολες οι πλευρες το κανουν για λογους.....ανθρωπισμου...και τους πνιγει το δικαιο των ιερων Γραφων....του Ευαγγελιου...και του....Διαφωτισμου. Τινες εξ αυτων λενε πως ειναι Αθεοι. Ψευδως βεβαια...διοτι απαντες εχουν.Θεο...το Χρημα.

      Διαγραφή
  7. η Δημοκρατια ειναι πολιτευμα που για να ειναι λειτουργικο πρεπει να απευθυνεται σε εκλογικο σωμα με πτριωτικη συνειδηση τουλαχιστον.Στην χωρα μας δεν φτανει μονο αυτο αλλα χρεειαζεται το εκλογικο σωμα πλεον να διαθετει στοιχειωδεις γνωσεις οικονομιας ιστοριας.Τουτεστιν ειναι απολυτα ΟΥΤΟΠΙΚΟ να αναζητουμε τη λυση-αντιδοτο στην Εθνικη μας κατρακυλα μεσα απο τη Δημοκρατια ως πολιτευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειναι ουτοπικο πραγματι διοτι αυτο απαιτει εντατικα μαθηματα σε ολον τον λαο...για 300 χρονια....Και δεν θα αφησουμε τις δουλειες και την ησυχια μας γιαυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.