29/3/19

Η ισραηλινoαμερικανική επιδρομή στο Χαλέπι στόχευε στη φθορά των συμμάχων της Δαμασκού

Το Ισραήλ γιόρτασε με τον τρόπο του την αναγνώριση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των διεκδικήσεων του στα κατεχόμενα συριακά υψώματα του Γκολάν διεξάγοντας μια συνδυασμένη αεροπορική επίθεση κατά της επαρχίας του Χαλεπιού (βόρεια Συρία).
Στην πραγματικότητα, οι Ισραηλινοί δεν ήταν μόνοι τους. Τους πρόλαβαν οι Αμερικανοί. Η χθεσινή επιδρομή στο Χαλέπι ήταν ισραηλινοαμερικανική.
Οι στόχοι ήταν ο αστικός αερολιμένας του Χαλεπιού, μια αποθήκη πυρομαχικών, ένα κέντρο παρακολούθησης, ένας μετεωρολογικός σταθμός, μια εγκαταλειμμένη αποθήκη και μερικά κτίρια.

Η αποθήκη πυρομαχικών χτυπήθηκε από τους ισραηλινούς πυραύλους, καθώς και το κέντρο παρακολούθησης και ένα ραντάρ.

Η στρατιωτική διοίκηση της Συρίας ισχυρίστηκε ότι η συριακή αεράμυνα κατόρθωσε να καταρρίψει ορισμένους εχθρικούς πυραύλους χωρίς περαιτέρω διευκρίνηση. Μια άλλη συριακή στρατιωτική ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι τα συστήματα άμυνας εδάφους-αέρα που προστατεύουν τη Δαμασκό μπήκαν σε δράση για να αντισταθούν στην επίθεση.

Δεν χρησιμοποιήθηκε κανένας πύραυλος εδάφους-αέρα S-300 από τη Δαμασκό για να αντιμετωπιστούν τα εχθρικά αεροσκάφη και πύραυλοι.
Αυτή η επιδρομή δεν αλλάζει την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία, αλλά έχει συμβολικό χαρακτήρα: δεν υπάρχει πλέον κόκκινη γραμμή ή διεθνές δίκαιο. 

Οι στόχοι που αναφέρονται στο Χαλέπι βρίσκονται σε απόσταση πνοής από τα βομβαρδιστικά της ρωσικής βάσης Hmeimim και αν το Ισραήλ για άλλη μια φορά θα μιλήσει για την ιρανική απειλή (προμήθεια πυραύλων και όπλων ακριβείας) για να δικαιολογήσει τις επιδρομές, κανείς δεν ξεγελιέται για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει αυτή η χώρα στην παρατεταμένη παράταση μιας σύγκρουσης διάρκειας μεγαλύτερης των οκτώ ετών, προκειμένου να δυσφημίσει τα συριακά όπλα και προπαντός εκείνα των ρώσων και ιρανών συμμάχων της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.