30/3/19

Σε κίνδυνο το Κάστρο Κερύνειας

Οικονομική ενίσχυση ύψους 500.000 ευρώ πρόκειται να εγκρίνει σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο για την τεχνική επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2019 με την συγκεκριμένη συνδρομή θα προωθηθεί η συντήρηση οκτώ μνημείων, τα επτά από τα οποία είναι στα κατεχόμενα.Πρόκειται για τον Άγιο Γεώργιο στις Γούφες, τον Άγιο Γεώργιο στα Γέναγρα, τον Άγιο Γεώργιο στην Αυλώνα, τον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού, την Παναγία Αχερίτου, τον Άγιο Ιωάννη Μαρωνιτών στο Φλουδί, την Εκκλησία της Παναγίας στη Σύσκληπο και το Οθωμανικό Χαμάμ στη Λάρνακα.Ο συμπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου ενημέρωσε την Τρίτη τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων για το έργο της δικοινοτικής επιτροπής σε σχέση με την κατάσταση των μνημείων στα κατεχόμενα, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς 45 χρόνια μετά την εισβολή πολλά μνημεία έχουν καταρρεύσει, άλλα είναι ετοιμόρροπα και η επιτροπή δίνει μάχη με το χρόνο για να διασώσει όσα μπορεί, με τα μέσα που διαθέτει.

Τα ετοιμόρροπα μνημεία για τα οποία θα γίνουν εργασίες άμεσης παρέμβασης το 2019 είναι οκτώ και είναι η Αγία Αναστασία στη Λάπηθο, ο Άγιος Γεώργιος στη Βατυλή, η Αγία Μαρίνα στην Περιστερώνα Αμμοχώστου, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στη Χάρτζια, ο Άγιος Βασίλειος στο Καράκουμι, ο Άγιος Γεώργιος στο Βαθύλακα, η Παναγία του Μνασή στη Μόρφου και η Παναγιά Κατωκοπιάς.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο Τ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως υπάρχει γενική εκτίμηση για το έργο της επιτροπής που διάγει τον 11ο χρόνο της δραστηριότητάς της και πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους Βουλευτές και για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για κάποια νέα προγράμματα που βρίσκονται στα σκαριά (στήριξη τοιχογραφιών, συντήρηση κοιμητηρίων, μνημεία σε κατάσταση κατάρρευσης). Μίλησε και για αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, εξηγώντας ότι πολλές κατεχόμενες κοινότητες μάζεψαν χρήματα για συντήρηση μνημείων και τώρα γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση συμπληρωματικών ποσών για τις ανάγκες που προκύπτουν. Ο Τ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως η χρηματοδότηση διευρύνθηκε και έγιναν κάποιες εισηγήσεις για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση μόλις υπάρξουν εξελίξεις.

Σε κίνδυνο και το Κάστρο Κερύνειας
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως αναπόφευκτα χρειάζεται ενίσχυση το έργο της επιτροπής, χώρος για να στεγάζεται και στελέχωση με λειτουργούς και πρόσθεσε ότι θα γίνει κρούση και προς άλλους φορείς για οικονομική στήριξη για προστασία κτιρίων που είναι σε κατάρρευση ή και χρειάζονται συντήρηση.

Διευκρίνισε ότι για το Κάστρο Κερύνειας λέχθηκε στη συνεδρίαση ότι κάποια τμήματά του χρειάζονται συντήρηση και ότι δεν κινδυνεύει στην ολότητά του. Σε σχέση με εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάγονται στο υπόγειο του Κάστρου και κινδυνεύουν, διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες όμως σημείωσε πως ίσως στο πλαίσιο των ΜΟΕ να μπορούσαν να επιστραφούν. Σημειώνεται ότι το Κάστρο της Κερύνειας μαζί με άλλα 4 μνημεία συγκαταλέγονται στα μείζονα έργα σε αναμονή της τεχνικής επιτροπής.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι η επιτροπή ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται για συντήρηση μνημείων και ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι η έκκληση για μνημεία μας που κινδυνεύουν με καταστροφή λόγω χρόνου ή βεβήλωσης αλλά και για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης. Για το Κάστρο της Κερύνειας είπε πως κινδυνεύει μέρος του και ότι ίσως θα πρέπει να ασκηθούν και πιέσεις διεθνώς για ανάδειξη του προβλήματος.

Ο Μιχάλης Τζιώρτας, πρόεδρος της Ένωσης εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου ανέφερε ότι με το ρυθμό που ακολουθείται ούτε σε 200 χρόνια δεν θα μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε τις εκκλησίες και τα μνημεία μας λόγω της ανεπάρκειας στην οικονομική ενίσχυση. Σημείωσε ακόμη πως οι προϋπολογισμοί για τα λειτουργικά έξοδα των κατεχομένων κοινοτήτων είναι μόλις 1,000 ευρώ ετησίως και δεν αρκούν ούτε για ενημέρωση των συγχωριανών, ούτε και για εκδηλώσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Για το έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά δαπανήθηκε ποσό 14,7 εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν, 2,5 εκατ. από την Εκκλησία της Κύπρου και 2,5 εκ από το Εβκάφ (ποσά που διατέθηκαν για την συντήρηση του Αποστόλου Ανδρέα),  25.000 ευρώ από την αμερικανική κυβέρνηση για την συντήρηση του Απ. Ανδρέα, 20.000 ευρώ από το Βατικανό εκ των οποίων τα μισά για συντήρηση μαρωνίτικου μνημείου και τα άλλα για την συντήρηση  του Αγίου Γεωργίου στα Γέναγρα, 25.000 από την Συνεργατική Λευκονοίκου για συντήρηση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο και 40.000 από το Ίδρυμα Λεβέντη για τη συντήρηση του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου.

Εντός του 2018 ολοκληρώθηκαν συνολικά 31 έργα, η πλειοψηφία των οποίων στα κατεχόμενα ενώ εντός του 2019 ολοκληρώνονται ή θα ξεκινήσουν άλλα 13 έργα. Με χρηματοδότηση της ΕΕ έγιναν μικρές παρεμβάσεις σε 13 έργα.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.