30/3/19

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική λόγω Κοσόβου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκριση της Κριμαίας με το Κόσοβο, το οποίο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τις σερβικές αρχές.
«Αν το κάναμε σήμερα (σ.σ. αναγνώριση της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία), θα έλεγαν ότι με την ίδια λογική το Κόσοβο είναι ανεξάρτητό. Πιστεύω πως κάθε σώφρον άνθρωπος στη Ρωσία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το κατανοεί αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Rossiya 24 TV την Παρασκευή.
Ο κ. Βούτσιτς διευκρίνισε ότι οι σχέσεις Μόσχας — Βελιγραδίου παραμένουν καλές, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Το περασμένο έτος, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι η Σερβία δεν αναγνώρισε την Κριμαία ως μέρος της επικράτειας της Ρωσίας, διότι αυτό θα σήμαινε στήριξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε επίσης ότι το Βελιγράδι δεν υποστήριξε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Κριμαία επανεντάχθηκε επισήμως στη Ρωσία το 2014, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, στο οποίο η απόλυτη πλειοψηφία όσων ψήφισαν εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την κίνηση. 
Το Κόσοβο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ωστόσο, το Βελιγράδι το θεωρεί ακόμα ως τμήμα του σερβικού εδάφους.
Η Μόσχα υποστήριξε το Βελιγράδι μη αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Πηγή: Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.