31/3/19

Μοσούλη: Βρέθηκε μοναδικό χειρόγραφο, αντίγραφο Ευαγγελίου γραμμένο στα Ελληνικά

Ένα πολύτιμο χειρόγραφο βρέθηκε ανάμεσα σε συντρίμμια, πεταμένα χαρτιά και βιβλία στα ερείπια ενός κατεστραμμένου Ορθόδοξου Ναού στη Μοσούλη.
Πρόκειται για ένα μοναδικό αντίγραφο από Ευαγγέλιο το οποίο γράφτηκε με το χέρι στα ελληνικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε σε Αραμαϊκά και Ασσυρικά. Το πολύτιμο εύρημα χρονολογείται από το 1860.
«Αποτελεί μία επιπλέον επιβεβαίωση του Χριστιανισμού στο Ιράκ και χρησιμεύει ως σύμβολο του γεγονότος ότι οι Χριστιανοί θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Μοσούλη», δήλωσε ο πατέρας Ταουτίλιους Μασούντ και παρότρυνε όλους όσους έχουν εντοπίσει θρησκευτικά βιβλία στην πόλη να επικοινωνήσουν προσωπικά μαζί του. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε αυτή την κληρονομία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 3% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων του Ιράκ. Μετά τον πόλεμο το 2003 και την επικράτηση των φανατικών ισλαμιστών, δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί έφυγαν από το Ιράκ, εκατοντάδες εκτελέστηκαν ή εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, διατηρώντας ωστόσο κρυφά στην καρδιά τους την πίστη στον Ιησού Χριστό.
Μέχρι το 2014, όταν η Μοσούλη καταλήφθηκε από τρομοκράτες του ISIS, η πόλη θεωρήθηκε ιστορικό κέντρο του Νεστοριανού χριστιανισμού.
Στη Μοσούλη θάβονται αρκετοί προφήτες που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη. Μέσα στα τρία χρόνια που η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο τρομοκρατών καταστράφηκαν πολλά χριστιανικά μνημεία και τόποι λατρείας των πιστών.
(Καθημερινή με πληροφορίες από το spzh.news)

2 σχόλια:

  1. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν ημάς.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αυτους ο, κυριος Κλουνει ή οι υπόλοιποι ελίτ δεν έχουν να πουν κάτι... παρα μόνο για τους ομοφυλόφιλους που πετροβολει ο σουλτάνος του μπρουνει.... για να μην παρεξηγηθώ, είναι άθλιο αυτό που κάνει ο σουλτάνος! Αλλά νομίζω οτι οι Χριστιανοί που αναφέρονται παραπάνω είναι σε αριθμό πολύ περισσότεροι! Το άδικο πρέπει να καταδεικνύεται παντού και όχι επιλεκτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.