31/3/19

Τριμερείς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Αίγυπτος: Από τη θεωρία στις πράξεις

  Γιώργος Τ. Γεωργίου    
Οι τριμερείς συμφωνίες ανάλογα μάλιστα και με το περιεχόμενό τους υπήρξαν ανέκαθεν σημαντικές με ιδιαίτερες θετικές προεκτάσεις για τη γεωπολιτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ευρύτερες εξελίξεις στη γειτονική μας περιοχή αναδεικνύουν την Κύπρο σε παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Η Κύπρος εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες για να μετατραπεί η Ν.Α. Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής. 
Καμιά τριμερής συμφωνία δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται για την Κύπρο να στοχεύει ή να βρίσκεται απέναντι από οποιανδήποτε χώρα. Η Τουρκία μπορεί και πρέπει να βρει τη θέση της στην ταραγμένη περιοχή μας, ως ακόμα ένας ισχυρός πρωταγωνιστής που χρειάζεται όμως να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Κυρίως, όμως, επιβάλλεται να αποδείξει στην πράξη ότι έχει την πολιτική βούληση να χαρακτηρίζεται από σύνεση και συναίνεση, χωρίς τελεσίγραφα και πειρατικές συμπεριφορές.Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του είναι καιρός να κατανοήσουν ότι παρόλη τη θετική σημασία αυτών των συμφωνιών, η ισχύς τους ή το αποτέλεσμά τους δεν θα μπορέσουμε να το ψηλαφίσουμε, να το αξιοποιήσουμε εάν δεν προχωρήσουμε από τη θεωρία στις πράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατεπείγον ανάγκη την υπογραφή εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, διαφορετικά, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι συμφωνίες θα καταστούν άνθρακας ο θησαυρός. 
Σημειώνω ότι η συμφωνία για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με το Ισραήλ δεν έχει επιτευχθεί και το Ισραήλ έχει αποστείλει ειδοποίηση στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα κινηθεί νομικά σε βάρος της. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τόσο για την πορεία του Κυπριακού, όσο και για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών μας, απαιτείται από όλους και κυρίως από τον ΠτΔ υψηλού βαθμού ευθύνη.  
Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και η ωραιοποίηση των πραγματικοτήτων, καθώς και οι ανέξοδες δηλώσεις και εξαγγελίες μπορεί σύντομα να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος και να θρηνούμε επί ερειπίων. 
Η πρόσφατη Τριμερής στο Ισραήλ έγινε επιδίωξη εκμετάλλευσης πολύ πέραν από τις αντικειμενικές διαστάσεις της συνάντησης. Όλοι γνωρίζουν ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιείτο στην Κνωσό της Κρήτης και για λόγους ευκόλως εννοούμενους, μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ, προσφέροντας στήριξη στο Νετανιάχου, ο οποίος έχει κρίσιμες εκλογές στη χώρα του. 
Το ίδιο το ανακοινωθέν δεν περιέχει κάτι ιδιαίτερο ή συνταρακτικό για την Κύπρο. Δεν αναφέρεται καθόλου σε από κοινού ευθύνη, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά για την Τουρκία. Το δε State Department, στη δική του ανακοίνωση για την επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών κ. Πομπέο αναφερόταν σε μια με δυο φορές για την Κύπρο και δεκαοκτώ με είκοσι φορές στις χώρες της περιοχής Λιβάνου-Συρίας-Ιράν.
Ας μην είμαστε αφελείς. Οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή κοιτάζουν αλλού και κυρίως στην αντιμετώπιση της Συμφωνίας Ιράν-Συρίας-Ρωσίας στην οποία εμμέσως πλην σαφώς η Τουρκία αποτελεί βραχίονα. 
Χρειάζεται τεράστια προσοχή, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση να μη γίνει μέρος αυτής της σύγκρουσης και των ευρύτερων σχεδιασμών, συμφερόντων και σκοπιμοτήτων του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. 
Κυρίως η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε ορμητήριο σχεδιασμών και πολεμικών συγκρούσεων σε βάρος φιλικών χωρών της περιοχής και ευρύτερα. Η Κυβέρνηση αφήνει να νοηθεί ότι η Κύπρος θα αναβαθμιστεί στρατιωτικά και θα οχυρωθεί στρατιωτικά η Κυπριακή ΑΟΖ από τρίτες χώρες. Όλα αυτά είναι ανεδαφικά και εκθέτουν την Κύπρο σε κινδύνους. 
Ολοκληρώνοντας, οι τριμερείς συναντήσεις μπορούν να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο και προοπτική εφόσον συνοδεύονται με συγκεκριμένες συμφωνίες σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αντιπαραθέσεις. 
Ο ασφαλέστερος τρόπος διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνεπής και συνεχής προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, διατηρώντας έτσι βάσιμη ελπίδα και προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον!

*Βουλευτής ΑΚΕΛ-Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.