29/3/19

Σεργκέι Λαβρόβ- Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια: S-400, Γκολάν, διαβατήρια

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, δήλωσε ότι ισχύει η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και ότι η Άγκυρα και η Μόσχα διαπραγματεύονται την παράδοσή τους στην Τουρκία.

«Η σύμβαση με τη Ρωσία για το S-400 είναι σε ισχύ, αυτά τα αμυντικά συστήματα θα παραδοθούν στην Τουρκία και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Δεν πρόκειται να πουλήσουμε το S-400 σε τρίτες χώρες. Γιατί το χρειαζόμαστε και το αγοράζουμε για τις δικές μας ανάγκες» ανέφερε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.


Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία σύντομα θα αποφασίσουν για την κατάργηση των θεωρήσεων για κατόχους υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων καθώς και για τους επαγγελματίες οδηγούς διεθνών μεταφορών.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του ρωσικού και τουρκικού στρατού για την εφαρμογή του κοινού μνημονίου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στην αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της ισραηλινής κυριαρχίας πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ η Τουρκία αντέδρασε σε αυτή και τον επέκρινε. Είμαστε αντίθετοι με αυτήν την απόφαση», είπε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να διατηρήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, αν και το έδαφος στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων κατελήφθη από τα κυβερνητικά στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Αυτό δεν παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα του γειτονικού κράτους. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εάν το καθεστώς (του Άσαντ) επιστρέψει εκεί, τότε δεν θα φύγουν (από τη Συρία)», είπε.
--
The Hellenic Information Team
Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.