31/3/19

Τοπικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία – Δοκιμασία για Ερντογάν

  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα, για να εκλέξουν τους δημάρχους, τα μέλη των δημοτικών και συνοικιακών συμβουλίων στις 81 επαρχίες για την επόμενη πενταετία. Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες μετέχουν, μεμονωμένα ή σε συμμαχίες, δώδεκα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το «Καλό» (IYI) και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Το AKP και το MHP συνεργάζονται στις εκλογές, συγκροτώντας τη Λαϊκή Συμμαχία, και υποστηρίζουν υποψηφίους σε 30 μητροπολιτικούς δήμους και 51 επαρχίες. Το MHP δεν κατέβασε υποψηφίους σε 27 μεγάλους δήμους (μεταξύ των οποίων είναι η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αντάλια, το Αϊδίνι, το Ντιγιάρμπακιρ κ.ά.), ενώ το AKP θα στηρίξει τους υποψηφίους του MHP στα Άδανα, τη Μερσίνη και τη Μανίσα.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CHP και IYI, από την άλλη, συγκρότησαν τη Συμμαχία του Έθνους και αλληλοϋποστηρίζονται σε 22 από τους 30 μητροπολιτικούς δήμους και σε 27 επαρχίες: το CHP κατεβάζει υποψήφιους σε 12 δήμους (Άγκυρα, Άδανα, Αντάλεια, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χατάι, Εσκισεχίρ κ.ά.) και στηρίζει τους υποψήφιους του IYI σε άλλους 10. Στους υπόλοιπους οκτώ μητροπολιτικούς δήμους και σε 24 επαρχίες τα δύο κόμματα κατεβαίνουν ανεξάρτητα. Το HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους για τη δημαρχία σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας: την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα, τη Μερσίνη, την Αντάλεια και τη Σμύρνη.
Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2014, το AKP απέσπασε ποσοστό λίγο πάνω από το 45,5%.
Η αναμέτρηση για τους δύο μεγάλους συνασπισμούς αυτών των εκλογών προμηνύεται αμφίρροπη στους μητροπολιτικούς δήμους, ιδίως στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη, τα Άδανα και την Αντάλεια. Στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη δημαρχία διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Υποψήφιος για το AKP είναι ο Μεχμέτ Οζασεκί, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος στηρίζεται και από το MHP.

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
Το CHP κατεβάζει τον Μανσούρ Γιαβάς, που διεκδικεί για τρίτη φορά το αξίωμα. Στις εκλογές του 2009 (τότε είχε κατέβει με το MHP) απέσπασε ποσοστό 25% αλλά ηττήθηκε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το 2014, υπό το λάβαρο του CHP αυτή τη φορά, συγκέντρωσε ποσοστό 43,81% αλλά ηττήθηκε και πάλι, οριακά, από τον Γκιοκτσέκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου τον Οκτώβριο του 2017. Το «Καλό» κόμμα (IYI) δεν έχει ορίσει δικό του υποψήφιο και θα στηρίξει τον Γιαβάς.
Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το 1/5 του πληθυσμού της Τουρκίας), οκτώ κόμματα και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία.
Το 2014 νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του AKP Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 47,95%. Φέτος, το κυβερνών κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη στήριξη και του MHP. Κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου από το 2014, που στηρίζεται από το CHP και το IYI. Στη Σμύρνη, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το CHP, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκί (AKP-MHP) και ο Τουντζ Σογιέρ (CHP-IYI). Στα Άδανα, ο απερχόμενος δήμαρχος Χουσεΐν Σοζλού του MHP διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αυτή τη φορά με τη στήριξη και του AKP. Απέναντί του θα έχει τον μηχανικό Ζεϊντάν Καραλάρ (CHP-IYI).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.